Sverige utslaget ur EM – förnedrat av England i semifinalen

De engelska lejoninnorna var för svåra att överlista. Sverige orkade inte stå emot den engelska offensiven och förlorade till slut med klara 4-0.
Sverige har därmed spelat färdigt mästerskapet.
– Det blir psykologiskt jobbigt när de får första målet precis innan halvlek. De är duktiga, de är vassa, de är ett bra motstånd i dag, säger Caroline Seger.

|

Efter tre vinster och ett kryss ställdes Sverige mot sin hittills tuffaste motståndare i EM: värdnationen England.

Inför kvällens semifinal gick England in med en förkrossande statistik. Engelskorna har vunnit samtliga matcher i EM, har 16–1 i målskillnad och klev in på arenan Bramall Lane i Sheffield med hemmapublikens stöd i ryggen. Dessutom med två vilodagar mer än Sverige.

För första gången i turneringen var Sverige inte längre självklara favoriter.

När Peter Gerhardsson presenterade sin laguppställning var det med positiva nyheter: Hanna Glas var tillbaka ute på högerkanten efter covid-beskedet förra veckan. Den stora överraskningen i startelvan var att Sofia Jakobsson, som fått knapert med speltid under turneringen, gick in från start istället för Johanna Rytting Kaneryd.

Skapade farliga chanser direkt

Ett adrenalinstint Sverige forcerade framåt direkt. Redan efter 20 sekunder smällde det när Fridolina Rolfö vann en närkamp och satte i gång en kontring. Sofia Jakobsson tog löpningen in i straffområdet och tvingade engelska målvakten till en fotparad efter ett kvickt avslut.

Mer fart och mer kontringar skulle följa – och England ville inte vara sämre. Två offensiva lag tvingade respektive försvar att bekänna färg och både Englands målvakt och Hedvig Lindahl fick sträcka ut mellan stolparna.

Precis som i gruppspelet så fortsatte de fasta situationerna, med Stina Blackstenius i spetsen, skapa oreda för det engelska försvaret. En hörna lyckades nästan ge en tidig ledningen för Sverige när Blackstenius nick gick i ribban.

Men England, som bara släppt in ett mål tidigare i turneringen, fortsatte hålla tätt trots chanserna och började allt eftersom äta sig in matchen och skapa chanser.

Då kom kallduschen. I den 34:e minuten plockade en omarkerad Beth Mead ner bollen efter ett inlägg och kunde distinkt slå in sitt sjätte mål i turneringen. 1–0 England och klar uppförsbacke för svenskorna som nu befann sig i underläge för första gången i EM.

Med nyvunnet självförtroende och hemmapublikens jubel i ryggen tog England över spelet. Svenskorna gjorde ett försök att skruva upp tempot ytterligare men lyckades aldrig få in en kvittering innan halvtidsvisslan ljöd.

England chockstartar andra halvlek

Andra halvlek hann knappt blåsas igång innan det nog var många svenska supportrar som satte kvällskaffet i halsen. Högerbacken Lucy Bronze nickade in 2– 0 för England efter en hörna. Återigen efter att fått stå omarkerade i straffområdet.

Peter Gerhardsson svarade med att genomföra två byten. Ut klev Filippa Angeldahl och Sofia Jakobsson. In istället med mittfältsveteranen Caroline Seger och Johanna Rytting Kaneryd.

Med ny energi in i offensiven fortsatte Sverige jaga en kvittering via kontringar. Englands målvakt storspelade vid ett flertal tillfällen och hindrade Blackstenius från att spräcka nollan.

Men den aggressiva offensiven öppnade för luckor i försvarsspelet. England hotade i kontringsspelet och i 68:e minuten kunde lejoninnorna återigen utöka sin ledning.

Hedvig Lindahl stod först för en jätteräddning från nära håll men returen tog Alessia Russo hand om och klackade vackert in 3-0 mellan Lindahls ben.

Men det tog inte slut där.

Bara minuterna senare slog Fran Kirkby till med ett skott utanför straffområdet. Lindahl fick fingrarna på bollen, men inte tillräckligt för att sakta se bollen rulla över mållinjen. 4– 0 var ett faktum.

Sverige gjorde ett tappert försök att slå in ett tröstmål i slutminuterna men hade inte energin som krävdes.

Caroline Seger var besviken efter slutsignalen.

– De första 25 minuterna ser det bra ut för vår del. Sedan får vi målen i mot oss. Det blir psykologiskt jobbigt när de får första målet precis innan halvlek. De är duktiga, de är vassa, de är ett bra motstånd i dag, säger Caroline Seger.