Hedvig Lindahl säger att Sverige har allt att vinna i semifinalen mot England.
Hedvig Lindahl säger att Sverige har allt att vinna i semifinalen mot England. Bild: LUDVIG THUNMAN

Hedvig Lindahl: England har allt att förlora

England må vara stora favoriter i kvällens semifinal, men hur är det om matchen går till straffar? Hedvig Lindahl är säker på sin sak:
– Då har England allt att förlora, säger målvakten som har en nyckelroll i kväll.

ANNONS
|

Efter tre vinster och ett kryss ställs Sverige mot sin hittills tuffaste motståndare i EM: värdnationen England.

Engelskorna har vunnit samtliga sina matcher, har 16-1 i målskillnad samt en förkrossande statistik under förbundskapten Sarina Wiegman: 16 segrar, två kryss, noll förluster.

Detta obesegrade England får dessutom ett stort övertag på Bramall Lanes läktare. Arenan tar in närmare 30 000 åskådare under EM, majoriteten engelska fans.

Dessutom har England fått två vilodagar mer, och många tror att Sverige kommer få förbereda sig på en anstormning från start på planen.

När rutinerade målvakten Hedvig Lindahl, 39, möter ett stort pressuppbåd inför semifinalen utstrålar hon enbart lugn och trygghet.

ANNONS

– Det är samma förberedelser inför den här utmaningen som inför alla andra. Man kan se det som att matcherna varit en successiv förberedelse. Vi har inte haft jättemycket att göra i försvaret, men det har blivit mer och mer senaste två matcherna. Vi har byggt relationer, fått upp en härlig känsla och hållit nollan två gånger i rad. Vi kan inte göra så mycket mer nu, säger Hedvig Lindahl.

Senast Sverige och England möttes i tävlingssammanhang var bronsmatchen VM 2019. Då vann Sverige med 2-1.

”Får vara favoriter i mediekriget”

Hedvig Lindahl som var med då minns:

– Till stor del är det samma spelare idag. Vissa nya in så klart, men vi känner till spelarna så klart. De har en bra struktur i taktiken, de vet vad de ska göra. Tidigare editioner har kanske inte varit så tydliga, säger Hedvig.

I tidigare matcher i EM har Sverige varit favoriter, men nu ligger favoritskapet på England.

Blir det lättare?

– Vi har pratat mycket om att kunna bära favoritskap och att kunna vinna. Jag tror faktiskt att det inte ska spela någon roll. Vi gör samma sak om och om igen. Det är allt vi kan fokusera på.

Hedvig Lindahl tillägger:

— Men i mediakriget kan vi låta England vara favoriter, absolut.

ANNONS

Eftersom matchen kan gå till förlängning och eventuellt straffar har Hedvig Lindahl en särskild läxa att göra inför avspark: plugga engelska straffskyttar:

– Jag behöver plugga på. Helt klart. Men jag känner ju till de här spelarna, jämfört med exempelvis Portugal. Vi har tillgång till videomaterial på en server vi kan titta på i lugn och ro. Vi har också ett verktyg där man kan kommentera och diskutera internt.

”Mentalt övertag”

Hedvig menar att hon tack vare sina många avgörande straffräddningar genom åren har ett mentalt övertag på straffskyttar överlag.

– Jag tror faktiskt det. Ryktet förekommer mig där. De vet att vi har lyckats bra i straffläggningar förut. Jag tror det är en bra grej jag har med mig, säger hon.

Om det skulle gå till straffar, vilka är dina känslor inför?

– Jag vet inte. Jag är här och nu och kan inte sia om framtiden. Men om jag tittar historiskt känner jag mig stark och stor och full av självförtroende. I OS-finalen kände jag ”Yes”.

Har Sverige en fördel om det går till straffar?

– Det tror jag att vi har. Man har sett oss i straffläggningar, vet vår historik. Vi har satt oss i respekt, absolut.

ANNONS

Hedvig Lindahl är väl medveten om att ett favoritskap i det läget straffar är ett faktum kan bytas till en stort press just på en hemmanation.

– Absolut. Jag tror att England har allt att förlora, säger hon.

Allt att förlora, kan du utveckla?

– De har hemmaplan, det har gått jättebra för dem, de klarade av Spanien, ett stort test. Det är högra förväntningar på dem att de ska ta hem det nu. It’s coming home, säger Hedvig apropå den engelska slogan för att vinna mästerskap.

Och upprepar:

– De har allt att förlora.

Hur sugen är du på att förstöra ”It’s coming home”-festen för England?

– Jag är inte så sugen på att förstöra en fest, men jag är sugen på att skapa en fest för oss. Jag vill vara kreativ snarare än destruktiv, säger Hedvig Lindahl.

Avspark är klockan 21.00 svensk tid.

LÄS MER:Vad är det som pågår på Carden Park som landslaget måste mörka?

LÄS MER:Johanna Rytting Kaneryd gör succé i England – så stöttas hon av familjen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS