Johanna Rytting Kaneryd gör succé i England – så stöttas hon av familjen

Englands vänsterback Rachel Daly blev duktigt uppsnurrad av Spaniens Athenea del Castillo i kvartsfinalen i EM. Nu kan Johanna Rytting Kaneryd ge Daly en liknande resa – dessutom inför ögonen på pappa Dan Kaneryd som fixat pass och anlänt England. Från Norge analyseras hennes insatser av pojkvännen och ex-AIK:aren Anton Salétros.
– Det är skönt att ha något som vet exakt hur jag funkar, säger Johanna.

ANNONS
|

Snart bara ett dygn kvar till semifinalen mellan England och Sverige på Bramall Lane i Sheffield.

Den svenska truppen (som gör resan mellan Chester och Sheffield under måndagen) förbereder sig som bäst med återhämtning med tanke på att engelskorna har fått två vilodagar mer.

En spelare som ger ett ständigt piggt intryck, på och utanför planen, är Johann Rytting Kaneryd. Humöret är på topp när hon möter ett stort pressuppbåd med svenska och internationella representanter strax efter söndagens träning på Carden Park (den näst sista före matchen).

– England har gått ut ganska tydligt och sagt att de är favoriter och är glada att möta oss. Men vi ska köra, vi har inget att förlora medan de är hemmanationen, säger Rytting Kaneryd apropå att pressen på att vinna ligger där snarare än på Sverige i semin.

ANNONS

Rytting Kaneryd tittade på kvartsfinalen mellan England och Spanien (2-1) där vänsterbacken Rachel Daly blev uppsnurrad både en, två och tre gånger av spanska inhopparen Athenea del Castillo. Särskilt inför Spaniens ledningsmål.

– Ja, det såg jag, säger Johanna.

Kan du en Daly en liknande resa?

– Ja, absolut.

Vad exakt har du noterat?

– Jag tycker de är ett fysiskt starkt lag i backlinjen, men kan vi komma runt på kanterna med fart tror jag att de kan få problem. Det är det jag har analyserat. säger Johanna Rytting Kaneryd.

Wikman: Många ”en mot en”-dueller

Assisterande förbundskapten Magnus Wikman har flaggat för att det kommer bli en match med många ”en mot en”-dueller, och kanske tänker Wikman just på duellen Daly vs Rytting Kaneryd.

Johanna har i alla fall sin plan klar för att få ett tidigt övertag på Daly.

– Först och främst att man inte slutar. Att man fortsätter utmana för det ställer till det i slutändan. Man kör, man gör sin grej som man är bra på. Jag fick inte in alla bollar mot Belgien senast, men vi fick hörnor av många situationer och där är vi otroligt starka. Jag kommer inte ge upp.

Den här gången blir det dessutom med Johanna pappa på läktaren. Han missade de första matcherna på grund av sen att fixa passet, något GP berättat om tidigare.

ANNONS

Nu är Dan på plats sedan en vecka tillbaka, och Johanna har tagit en mer eller mindre ordinarie plats i den svenska EM-elvan.

– Det var helt underbart att se honom tillsammans med min tvillingbrorsa och pappas morbror som också var där. Att de kom till slut! Det var ju en resa som alla vet, säger Johanna och skrattar.

Är din mamma fortfarande i Grekland?

– Nej, hon är hemma nu. Vi får se om hon dyker upp eller inte (skratt).

Din pappa brukar ju analysera dina matcher, vad säger han så här långt?

– Nä, men han är först och främst otroligt stolt. Han vet att det är tuffa matcher och tufft motstånd. Sedan finns det alltid grejer att slippa på, men överlag är han väldigt stolt över mig.

Pojkvännen analyserar från Norge

Johanna Rytting Kaneryds pojkvän, den förre AIK-spelaren Anton Salétros, som är proffs i norska Sarpsborg, kan däremot inte vara på plats, berättar hon.

– Det är klart jag velat ha honom här. Nu är det ju en speciell situation med covidregler. Man får inte kramas efter matcher och sånt där, men det är klart jag alltid vill ha hans stöd. Han brukar vara på matcherna hemma i Häcken när han kan, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS

Hur mycket pratar ni och analyserar dina matcher?

– Allt! Jämt! Hela tiden! Han hade match själv när vi mötte Portugal, men den kollade han i efterhand. Alla andra matcher har han sett live. Det är skönt att ha något som vet exakt hur jag funkar, som vet vad jag ska göra och vad jag är bra på. Samtidigt är jag själv min största kritiker, påpekar Johanna.

På frågan om Anton kommit med några konkret råd säger Johanna:

– Han tycker det är bra att verkligen visade min fysiska förmåga även i defensiven, och när jag sedan switchar upp tempot är det inte alla som hänger med. Så det är väl framför allt det, att jag ska fortsätta göra det, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Avspark är klockan 21.00 svensk tid på tisdag kväll. Den andra semifinalen spelas på onsdag mellan Tyskland-Frankrike. Vinnarna möts i finalen på Wembley söndag 31 juli klockan 18.00.

ANNONS