Spanska landslaget höll pressträff i Göteborg

Efter den senaste veckans kaos kring Spaniens landslag öppnar nu spelarna upp om turbulensen.
De spanska stjärnorna Alexia Putellas och Irene Paredes är tydliga – de blev tvingade att komma.
– Vi ville inte komma. Det har vi sagt i flera diskussioner med förbundet. Vi blev tvingade, men vi kom, säger Paredes.

ANNONS
|

Det har varit turbulent i det spanska fotbollsförbundet och spelare har hotat med bojkott. Så sent som på onsdagen kom spelare och förbund överens och 21 av de 23 uttagna spanska spelarna kommer till Göteborg för att möta Sverige i Nations League, som också fungerar som OS-kval.

Efter allt man varit igenom höll laget pressträff på Gamla Ullevi i Göteborg.

Där inledde den nytillträdde förbundskaptenen Montse Tomé med att ta ton.

– Det är jobbigt för oss, vi borde fira efter VM men det som har hänt efter det är olyckligt, säger hon och fortsätter:

– Jag har haft fokus på det vi kan kontrollera. Jag vet inte om det blivit ett missförstånd men intentionen är alltid att hjälpa spelarna och att skydda dem. Att vara med Jenni (Hermoso) och med alla andra inblandade. Jag har jobbat med henne innan så jag känner lite extra med henne.

ANNONS

”Vi lider”

Precis som tidigare svarade Tomé vagt på journalisternas frågor och hon ville inte gå närmare in på hur dialogen med spelarna sett ut.

– Jag har pratat med alla men jag vill inte säga vad som sagts. Det gäller under sekretess och det stannar där, säger Tomé.

Under torsdagen kom rapporter om ett spelarmissnöje mot henne.

– Vi lider och tycker att allting är jobbigt. Jag känner att jag har ett förtroende. Jag är en tränare men känner mig som en spelare men framförallt som en människa som kan känna med spelarna. Vi ska göra det bästa av situationen. Just nu mår ingen bra av det här. Det är inte den bästa början vi fått men vi får utgå från den och göra det bästa av den. Vi ställer oss bakom Jenni och alla spelare som är med.

På den direkta frågan om hon ska avgå efter samlingen säger hon:

– Jag vill jobba kvar och jag vill att detta ska lösa sig.

”Systematisk diskriminering”

Efter Tomé intog spelarna Alexia Putellas och Irene Paredes presspodiet, båda uppenbart påverkade av den senaste veckans händelser.

– Man kan nog se på våra ansikten hur vi mår. Vi har varit tvungna att träna och försöka göra vårt bästa. Vi ska repetera det: Det enda vi vill är att spela fotboll med värdiga förutsättningar och bli respekterade. Fram till nu har det inte varit möjligt och efter det som hände i samband med finalen totalt omöjligt, säger Paredes.

ANNONS

De är också tydliga med att de inte vill spela i det spanska landslaget så länge inte förutsättningarna förändras.

– Vi ville inte komma. Det har vi sagt i flera diskussioner med förbundet. Vi blev tvingade, men vi kom, säger Paredes.

– Vi hade många möten och beslutade oss för att stanna. Vi kom överens om att vi inte skulle bli bestraffade och tog då beslutet att stanna. Det är inte för att vi ville det, utan för att vi tror att det är det vi behöver göra för att komma framåt med överenskommelserna. Och det är inte bara för vår skull, utan också för U23-landslaget och för att de ska slippa bli kallade hit. De har inte lika mycket erfarenhet och det vore att ge dem en bomb.

Putellas förklarade vidare vad som ligger bakom bojkotten och att det som hände efter VM-finalen, där spanska fotbollsförbundets dåvarande ordförande kysste en ofrivillig Jennifer Hermoso, var droppen.

– Vi hade krävt att de skulle lyssna på oss ganska länge eftersom vi upptäckte att det förekommit systematisk diskriminering av kvinnor i många decennier. Vi fick kämpa mycket för att bli hörda. Det medför slitage. Ett slitage som vi inte vill ha. I finalen, som var för en månad sedan i går, hände några oacceptabla händelser där droppen var det som hände under prisceremonin, säger Putellas och fortsätter:

ANNONS

– En serie händelser inträffade, när det finns mer tid kommer vi att förklara så långt vi kan säga. Vi släppte uttalanden, där vi förklarade saker, det finns en öppen rättsprocess, det finns ett offer, som är Jenni, som är den enda personen som inte har orsakat något.

Matchen mot Sverige spelas på Gamla Ullevi på fredag kväll.

Se pressträffen i sin helhet i spelaren högst upp.

LÄS MER:Xabi Alonsos hyllning – till svenska landslaget

LÄS MER:Avtal klart – spanska förbundet backar

LÄS MER:Supertalangen hoppas på debut: "Blivit smartare"

ANNONS