Spaniens VM-guldlag. Arkivbild.
Spaniens VM-guldlag. Arkivbild. Bild: Mark Baker/AP/TT

Avtal klart – spanska förbundet backar

Spaniens fotbollsförbund går med på VM-guldlagets krav efter kysskandalen i VM. 21 av 23 landslagsspelare ställer därmed upp i Nations League-matchen mot Sverige på fredag.
På onsdagskvällen blev det också officiellt att förbundets generalsekreterare Andreu Camps sparkas.

ANNONS
|

Flera av de 39 spelarna som fram till nu bojkottat landslaget, bland annat nästan hela den spanska guldtruppen från VM, togs mot sin vilja ändå ut till fredagens Nations League-match mot Sverige.

Men efter intensiva förhandlingar mellan det spanska fotbollsförbundet (RFEF), Spaniens idrottsråd och spelarna har man nu nått en överenskommelse, säger Victor Francos, ordförande i Spaniens idrottsråd.

– Vi har gjort flera överenskommelser som ska skrivas på i morgon, säger han på en pressträff vid 4-tiden på onsdagsmorgonen, enligt As.

Avtalet handlar om jämställdhet, lika lön och förbättringar av utvecklingen för damfotbollen.

Överenskommelsen har lett till att nästan alla 23 spelare som togs ut till Nations League-matcherna mot Sverige på fredag och mot Schweiz fyra dagar senare, trots allt kommer till spel.

ANNONS

– 21 spelare åker till Sverige. Jag tackar dem för det, med tanke på att de har det svårt just nu. Två spelare känner inte att de har kraft nog att åka och man har kommit överens om att de slipper sanktioner, säger Francos.

Fler får gå

Uppgörelsen innebär också att flera personer på förbundet sparkas, uppger spanska medier.

På onsdagskvällen offentliggjorde det spanska fotbollsförbundet att generalsekreteraren Andreu Camps får lämna.

Spanska medier skriver att utrensningen fortsätter och inom de närmaste dagarna förväntas också juridiske rådgivaren Miguel González Cueto, som var förre ordföranden Luis Rubiales högra hand, och Miguel García Caba, chef för integritetsavdelningen, sparkas.

Men enligt medierna kommer även fler att få gå från fotbollsförbundet.

– Det här är början på en lång väg som ligger framför oss. Det har åter igen visat sig att det finns en sammanhållning (i landslaget) och avtalet gör att de flesta har beslutat sig för att stanna, säger Amanda Gutiérrez, ordförande i spelarfacket Futpro, enligt Marca.

Till Sverige på torsdag

Under VM-guldceremonin kysste den förre förbundsordföranden Luis Rubiales VM-hjälten Jennifer Hermoso på munnen, mot hennes vilja.

Efter händelsen gick över 80 spelare, bland annat hela den spanska VM-truppen, ut och bojkottade landslaget så länge Rubiales fortsatte som ordförande. Så sent som häromdagen stod fortfarande 39 spelare, alla utom två från det spanska guldlaget, fast vid bojkotten.

ANNONS

Förbundskaptenen Jorge Vilda fick sparken och sent omsider avgick också Rubiales. Men det var inte tillräckligt, ansåg spelarna.

Mot deras vilja tog den nya förbundskaptenen Montserrat Tomé i måndags ändå ut en trupp på 23 spelare, dock utan Hermoso. Spelarna hotades med dryga böter och avstängning från landslaget om de inte kom till landslagssamlingen.

Den spanska truppen åker till Göteborg på torsdag för fredagens möte med VM-trean Sverige. På tisdag möter Spanien Schweiz på hemmaplan.

ANNONS