Sofia Jakobsson besviken – het diskussion med Gerhardsson

En intensiv diskussion uppstod mellan Sofia Jakobsson och förbundskapten Peter Gerhardsson efter landslagets träning igår. Senare på pressträffen utvecklade assisterade förbundskapten Magnus Wikman hur Jakobsson mår av att ha blivit petad under hela EM.
– Vi har förståelse för att folk är besvikna om de inte får spela och Peter pratade med Sofia idag, säger Wikman.

ANNONS
|

Sofia Jakobsson har haft ett tufft mästerskap hittills.

Dels har hon haft skavanker som hållit henne borta från träningar, dels åkte hon på en smäll inför Portugal och fick linda låret.

Under EM-matcherna har förbundskapten Peter Gerhardsson dessutom valt andra spelare framför Jakobsson. Efter att hon startade i genrepet mot Brasilien (men byttes ut mot Johanna Rytting Kaneryd som hoppade in och gjorde mål) har Jakobsson inte spelat en minut i EM.

Därefter har Gerhardsson låtit Lina Hurtig och just Rytting Kaneryd gå före på Jakobssons favoritposition till höger i anfallet.

Och när Rytting Kaneryd byttes ut efter 55 minuter mot Portugal var det Olivia Schough som kom in medan Jakobsson blev kvar på bänken på nytt.Tungt för San Diego Wave-proffset som gjort hela 137 landskamper och 23 mål för Sverige.

ANNONS

Efter måndagens träningspass hamnade Sofia Jakobsson i en lång och intensiv diskussion med Peter Gerhardsson, enligt TV4:s utsända. Samtalet ska ha pågått i uppemot 15-20 minuter.

På pressträffen fick assisterande förbundskapten Magnus Wikman frågor om Jakobssons träning från flera olika medier.

– Hon verkar helt kurant nu efter lite känningar och den här smällen på träning. Hon har haft lite otur, säger Magnus Wikman.

Enligt Wikman deltog Jakobsson utan ”restriktioner” på dagens pass, det vill säga att hon var med i spelövningar där det är närkontakt och kan smälla i duellerna.

– Hon tränade fullt idag och jag hoppas att hon är i bra slag några dagar för vi kommer behöva Sofia nu när det börjar bli slutspelsmatcher.

Hon har inte spelat en minut hittills. Hur kommer det sig att hon blir så viktig nu helt plötsligt?

– Hon har egenskaper som passar när det blir öppnare matcher. Med de här åtta lagen kvar kommer det bli mycket omställningsspel. Jag tror att Sofia Jakobssons snabbhet och sprintuthållighet gör att vi kommer ha en väldigt nytta av henne nästkommande match och förhoppningsvis matcher.

Det låter som hon ska in i elvan?

– Det vet jag inte, men start- eller slutelvan är inte omöjligt i alla fall.

ANNONS
Magnus Wikman.
Magnus Wikman. Bild: LUDVIG THUNMAN

”Peter pratade med henne idag”

Hur pratar man med just en sådan spelare apropå att (Johanna) Rytting Kaneryd startar, och när hon byts ut kommer (Olivia) Schough in. Då känner man sig kanske inte superprioriterad?

– Det är klart att vi känner av med alla och vi har förståelse för att de är besvikna om de inte får spela. Vi tror inte att alla är superglada hela tiden, även om de är glada för laget. Alla vill spela. Vi pratar med några i taget och i hennes (Sofias) fall pratade Peter med henne idag.

Wikman utvecklar:

– Sedan kommer det inte bli någon förståelse eller acceptans på det sättet, men vi måste ibland berätta hur vi tänker, hålla de vid liv, men samtidigt förstår vi att de är besvikna, absolut.

Men visst är det skillnad från Sofia Jakobsson som tidigare varit regelbunden i startelvan, jämfört med spelare 22?

– Så är det. Spelare som spelat mycket tidigare eller många mästerskap är ovana vid det på ett annat sätt. De förväntar sig kanske, eller tror sig kunna spela, visst är det så. Då måste vi prata med dem och försöka motivera dem om de håller på att tappa motivationen. Eller förklara vissa saker. Sedan kommer de inte köpa det fullt ut eftersom de tycker att de är bättre, och de ska de ju tycka att ska spela.

ANNONS

Så då lyfter du henne lite här inför media, det blir lite positiva skriverier om henne, och sedan kan ni ha kvar henne på bänken ett tag till?

– Det är inte frågan om det. Det år frågan om att vi behöver alla spelare. Sofia har spelat väldigt mycket, hon är en väldigt duktig spelare och jag är övertygad om att hon kommer vara viktig för oss på planen också. Hon är viktig utanför den här gruppen. Sedan hade hon velat alla tre matcher i 90 minuter plus tillägg.

Magnus Wikman avslutar:

– Det gäller för henne att hålla huvudet högt och träna bra så att hon är redo den minut det är dags för henne att spela. Om det är från start eller hoppa in, då måste hon vara redo, det är vår skyldighet att få med henne på det.

Sofia Jakobsson.
Sofia Jakobsson. Bild: LUDVIG THUNMAN

LÄS MER:Guide: Kvartsfinalerna i fotbolls-EM

LÄS MER:Två spelare har testat positivt för covid

LÄS MER:Belgien i kvartsfinal – då borde taktikern Wikman jubla

ANNONS