Två spelare har testat positivt för covid

Två spelare och en ledare i det svenska landslageet har testat positivt på ett antigentest för covid-19. Fallen ska nu bekräftas via PCR-test.
– Vi har tre potentiella fall, säger Sveriges landslagsläkare Houman Ebrahimi under måndagens presskonferens.

ANNONS

Det svenska landslaget återsamlades i dag i Chester efter söndagens 5-0-seger mot Portugal som gav gruppvinst.

Men säg den glädje som varar för evigt.

Efter att de svenska reserverna tränat var en pressträff planerad till klockan 15.00 svensk tid, men just när den skulle börja meddelade landslagsledningen att det finns misstänkta covid-19-fall i truppen.

Pressträffen sköts fram till 16.00 svensk tid.

Landslagsläkare Houman Ebrahimi medverkade senare under dagens uppskjutna presskonferens för att ge mer information.

Under presskonferensen bekräftades det att det finns spelare som misstänkts ha smittats av covid i den svenska truppen.

– Vi har tre potentiella fall. Två spelare och en ledare, säger han under presskonferensen.

ANNONS

Houman Ebrahimi meddelade att två spelare testat positivt men att man inväntar bekräftelse via PCR-test för att säkerställa det verkligen rör sig om covid-19.

Beskeden från PCR-testen meddelas under måndagskvällen eller tisdagen.

– Det är väldigt milda symtom. En visade tydligare symtom, de andra två vagare symtom, säger Houman Ebrahimi

Houman Ebrahimi bekräftar även att de som testat positivt är tagna ur landslagets vardagliga verksamhet.

– De som har symtom tränar inte tills vi får det bekräftat.

”Får vara extra noggranna”

Landslaget ser nu även över om man bör vidta andra åtgärder för att hämma smittan.

Man fortsättningsvis bära munskydd inomhus och försöka hålla avstånd till varandra.

Landslagets försvarare Nathalie Björn närvarande även hon på presskonferensen och svarade på frågor kring covid-utbrottet.

– Det är inte skitkul men vi visste ju att det kunde hända. Så nu är det bara att vara ännu mer skärpta i allt vi gör för att det inte ska bli stort.

Nathalie Björn har dock inga planer på att minska kontakten med sina lagkamrater på hotellet i Chester.

– Alla vet ju att covid kan smitta väldigt lätt. Så vi får ju vara extra noggranna. Det är klart man kan göra mycket men samtidigt vill jag inte sitta inlåst själv på rummet för att jag kanske kan få covid. Jag vill njuta av EM också, säger Nathalie Björn.

ANNONS

Oklart hur fallen påverkar kvartsfinalen

Flera nationer har drabbats av positiva covid-19-fall under det pågående EM-slutspelet. Till exempel Nederländerna, England och Tyskland. Bland annat har storstjärnan Vivianne Miedema samt lagkamraten Jackie Groenen missat två matcher för Nederländerna.

I samband med att Sverige mötte just Nederländerna i EM-premiären testades samtliga svenska spelare, dock negativt. Landslagsläkaren Houman Ebrahimi meddelade att inga fler tester var aktuella där och då.

På frågan om det finns något landslaget kunde gjort annorlunda för att förhindra smittan svarade landslagets målvakt Hedvig Lindahl följande:

– Hade vi gjort på ett annat sätt kanske vi hade haft en annan situation. Men du kommer alltid träffa på folk, exempelvis servicepersonal. Det är omöjligt att vara 100 procent säker. Men jag tycker vi har gjort ett bra jobb.

Spelare som testar positivt för covid-19 under EM får inte medverka i matcherna förrän de testar negativt igen, men får ersättas av andra spelare som inte är med i den befintliga truppen.

Men i så fall får spelarna, som testat positivt, inte komma tillbaka in i truppen igen. Varje enskild landslagsledning tar beslutet.

Hur de positiva fallen påverkar Sveriges möjligheter i den stundande kvartsfinalen vill inte Hedvig Lindahl inte spekulera kring.

– Det vet vi ju inte eftersom vi inte är vid kvartsfinalen än. Vi jobbar ju utifrån devisen att det onormala är normalt. Så vi har tagit lite rymd för att något sådant här kan hända.

ANNONS

Sveriges kvartsfinal spelas 21.00 på fredag.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS