Rekordmånga lag gjorde upp i Nationella spel

Rekordmånga fotbollslag samlades på Kviberg i helgen för svenska mästerskap för spelare med intellektuella funktionsnedsättning.
– Det här betyder så mycket mer än att vinna. Glädjen står i fokus och det är kul att spela boll, säger arrangören Grunden Bois klubbchef Thor Guttormsen.

ANNONS
|

Efter två års pandemiuppehåll har Nationella spel återigen avgjorts. Med Grunden Bois som arrangör och Kviberg som spelplats samlades 50 lag med spelare med intellektuella funktionsnedsättningar för turnering i helgen.

– Det är SM för alla lirare och föreningar för intellektuell funktionsnedsättning men vi kallar det Nationella spel. Det blev rekordmånga lag som mig veterligen aldrig spelat cup tillsammans med den målgruppen, säger Grunden Bois klubbchef Thor Guttormsen.

Cupen spelas inte alltid i Göteborg men det är inte första gången som Grunden Bois står som värd.

– Vi har gjort det många gånger, både inomhus och utomhus. Första gången var på Ullevi för många år sedan och sedan har vi varit på Heden och på Kviberg både inomhus och utomhus. Föreningarna gillar att komma till Göteborg och i år blev det rekordmånga lag!

ANNONS

Svårt att skapa jämna nivåer

Totalt spelades runt 140 matcher i sex olika nivåer.

– Spelarna med intellektuell funktionsnedsättning är inte indelade i nivåer som de med rörelsenedsättning. Här är det en enda grupp och förutsättningarna blir fruktansvärt orättvisa. Så vi delar upp själva men inte efter funktionsnedsättningens nivå utan efter spelkunnande i stället. Det är schysstare. Einstein var inte den bästa fotbollsspelaren vad jag vet, även om han var intellektuell.

Att dela in lagen i nivåer där spelet blir så jämnt som möjligt är dock inte helt enkelt.

– Det ultimata hade varit om det fanns tid och ekonomi att samla lagen en dag innan och spela testmatcher. Då ser man vilka nivåer lagen ska vara på och man får mer jämna grupper när man väl startar tävlingen. Men det hinner vi inte under en helg, säger Guttormsen.

Han fortsätter:

– Därför blir det en ledarfråga när de anmäler. Vi vädjar till alla ledare att lägga sitt lag på rätt nivå. Det fuskas ibland såklart, att man lägger sitt lag på en för låg nivå. Det är stort att komma hem till sin mindre kommun med en guldpokal och en förstaplats men vi vill ha fair play och jämna matcher. Det är inte kul att vinna med 13–0, då är man felplacerad.

ANNONS

Wernbloom som prisutdelare

Problemet med felplacerade lag är dock litet i det stora hela menar Thor Guttormsen.

– De flesta är ärliga och försöker landa på rätt nivå. Och det här betyder så mycket mer än att vinna. Glädjen står i fokus och det är kul att spela boll, det är en fotbollsfest.

En extra glädje för många spelare var att den förre landslags- och IFK Göteborgs-spelaren Pontus Wernbloom dök upp som prisutdelare och dessutom kom Frölundas Max Friberg för att heja på Grunden Bois.

Se bilder från helgens cup högst upp i artikeln.

LÄS MER:Glädje och spänning när Gothia Special Olympics Trophy firade tio år på Heden

LÄS MER:Grunden Bois hämtar 50 flyktingar i Polen

LÄS MER:Grunden Bois klubbchef Thor Guttormsen Årets eldsjäl

ANNONS