Grunden Bois hämtar 50 flyktingar i Polen

I helgen styr Grunden Bois-bussen mot Polen med ett lass fullt av förnödenheter. Och man räknar med att kunna hjälpa ett 50-tal Ukrainska flyktingar att komma till Sverige.
– Det är fantastiskt hur många människor som kan ställa upp så här snabbt, säger föreningens verksamhetschef Thor Guttormsen.

ANNONS
|

Sedan Ryssland inledde sin invasion i Ukraina för två veckor sedan har det mänskliga lidandet blivit allt värre – och flyktingströmmarna ut ur landet har blivit allt större. Många av de som nu lämnar sina hem för att undkomma ryska bomber har sökt sig till grannlandet Polen, och det är dit som Grunden Bois spelarbuss nu kommer att åka.

Och föreningens verksamhetschef Thor Guttormsen har fullt upp med att få allt på plats inför avfärden på lördag.

– Från början var det tänkt att vi skulle hjälpa Sjömanskyrkan att köra ner de förnödenheter som de hade samlat in. Vi ringde bussbolaget Bergkvara, som direkt sa att de ställer upp. Men sedan visade det sig att Sjömanskyrkan inte längre hade det behovet. Så då drog vi igång en egen insamling, säger Guttormsen.

ANNONS

I sociala medier har föreningen de senaste dagarna riktat sig mot sina partners och andra företag för att efterlysa förnödenheter att hjälpa flyktingarna med. För att säkerställa att det man samlar in verkligen behövs har man tagit hjälp av en kontakt i Malmö, som i sin tur har kontakt med hjälporganisationerna på plats.

– Det är han som har gett oss listan på vad som behövs. Folk vill ju skänka kläder och böcker, och det är väldigt hjärtligt tänkt, men det ska ju bli rätt också. Och det är mer praktiskt att få de här sakerna i större kvantitet, det är därför vi vänder oss till våra partners i första hand. Det funkar inte med systemet-kassar med några grejer i, det blir bara rörigt, säger Thor Guttormsen.

”Våra medlemmar känner en större delaktighet”

Men även många privatpersoner har hört av sig och vill hjälpa till. Därför kommer föreningen även att uppge ett nummer till folk kan swisha ett bidrag. För pengarna köps förnödenheter in.

– Och blir det något över så får vi skänka det till UNHCR eller någon annan hjälporganisation, säger Thor Guttormsen.

Grunden Bois Thor Guttormsen.
Grunden Bois Thor Guttormsen. Bild: CARL SANDIN

Han kommer själv inte att följa med på resan, och det har en naturlig orsak: Bussen ska nämligen inte bara leverera en hjälpsändning, utan ta med sig de människor som vill fly till Sverige på hemvägen.

ANNONS

– Ja, det är väl den viktigaste grejen egentligen. Det blir nästan ett 50-tal som kan åka med hem. Vi hade gärna varit med och kunnat dokumentera det, så vi kan vi visa för boisarna, men det har vi släppt nu. Det är bättre att så många som möjligt får åka med.

Även en läkare och en psykolog kommer att följa med på resan, som först går till Malmö – där ytterligare en buss ansluter för vidare färd till Krakow. För Thor Guttormsen är det bråda dagar.

– Jag har hållit på med detta sedan i fredags nu och det är väldigt mycket ringande. Men det är fantastiskt hur många människor som kan ställa upp så här snabbt. Och jag tror att våra medlemmar känner en större delaktighet i detta rent konkret, i och med att det är vår buss som ska ner. Det tror jag har en poäng, för våra lirare pratar givetvis också om kriget och tycker det är ogreppbart. säger han.

LÄS MER:Grunden Bois växlar upp – med egen buss

LÄS MER:Grunden Bois klubbchef Thor Guttormsen Årets eldsjäl

LÄS MER:Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 9 mars

LÄS MER:Zelenskyj till brittiska parlamentet: "Erkänn Ryssland som terrorstat”

Det var för två år sedan som Grunden Bois kunde presentera den specialdesignade bussen. Här med stolta medlemmarna Johanna Ringström och Joakim Andersson.
Det var för två år sedan som Grunden Bois kunde presentera den specialdesignade bussen. Här med stolta medlemmarna Johanna Ringström och Joakim Andersson. Bild: DANIEL STILLER
ANNONS