Reino Börjesson är död – blev 94 år gammal

VM 1958-hjälten Reino Börjesson är död, bekräftar familjen för GP.
Utöver landslaget spelade han för IFK Göteborg och Jonsereds IF.
– Han var en fantastisk person, säger vännen Bo Andersson.

ANNONS
|

Börjesson föddes 1929 i Partille och började spela fotboll i Jonsereds IF. Talangen tog honom som 20-åring till IFK Göteborg där han spelade 1949 till 1953. Totalt gjorde han 98 A-lagmatcher, varav 33 i allsvenskan, för klubben och stod på dessa för 53 mål.

Karriären avslutades i Norrby.

Börjesson skördade också stora framgångar med landslaget. Han drog på sig den blågula tröjan vid totalt tio tillfällen.

Börjesson var en del av landslagets trupp till VM 1958. Han inledde turneringen på bänken men fick chansen i den tredje gruppspelsmatchen. Han gjorde sedan positionen som högerhalva till sin egen och var ordinarie under den resterande delen av mästerskapet.

ANNONS

”En väldigt viktig lagspelare”

LÄS MER: Göteborgs 25 bästa VM-spelare genom tiderna

Börjesson startade i VM-finalen mot Brasilien på Råsunda. Matchen förlorade Sverige med 5–2 och knep med det silvret – Sveriges bästa placering någonsin i en herr-VM-turnering.

Också Reino Börjessons pappa, Erik Börjesson, spelade flera år i såväl landslaget som Jonsered och IFK Göteborg. Han var en av början på 1900-talets största stjärnor och valdes 2004 in i Svensk fotbolls Hall of Fame.

– Börjesson är en grundbult i föreningen och en familj med stort fotbollshjärta och framgång. Jonsered brukar kallas för fotbollens vagga och där har Reino och hans pappa varit starten till den nivån av klubb och dignitet som klubben är i Sverige i dag, säger Peter Eriksson, ordförande i Jonsereds IF.

Bo Andersson som har varit engagerad i Jonsereds IF i många år kom att lära känna Reino Börjesson både som vän och klubbkollega.

– Det är väldigt tragiskt. Han var en fantastisk person och framförallt en spelare som gjorde andra i laget bättre. Han öste in mål han också, men han var en väldigt viktig lagspelare.

Reino Börjesson somnade in natten till lördag efter att en tid varit sjuk i lunginflammation. Han blev 94 år.

ANNONS

I och med hans bortgång finns det nu bara två svenska VM58-spelare kvar i livet – Kurre Hamrin och Owe Ohlsson.

LÄS MER:VM-hjälten fyller 90 – och minns sitt största ögonblick

LÄS MER:Huset i Jonsered som vimlat av fotbollsstjärnor

LÄS MER:Sir Bobby Charlton är död

ANNONS