Sir Bobby Charlton är död

Manchester United-ikonen Sir Bobby Charlton är död.
Den engelske VM-vinnaren från 1966 blev 86 år gammal.
”Han kommer bli ihågkommen som en av sportens stora”, skriver United.

ANNONS
|

Engelsmannen spelade hela 17 år i Manchester United och skördade stora framgångar. Med 758 matcher för laget var han fram till 2008 den spelare som gjort flest matcher för United genom alla tider. Med sina 199 fullträffar är han den som gjort flest ligamål för klubben.

Han är ansedd som en av de största som någonsin burit Uniteds tröja – inte minst då han under sin tid där vann tre ligatitlar och en Europacup.

Som inte det räckte har han fått en läktare på hemmaarenan Old Trafford döpt efter sig. Han står staty utanför densamma, han tillhörde nämligen den United-upplaga som 1958 satt på ett flygplan som kraschade i München. Sir Bobby Charlton överlevde, återvände till fotbollen och fortsatte vara en av världens absolut bästa.

ANNONS

”Ord kommer aldrig vara tillräckliga”, skriver klubben på Twitter.

Utsågs till världens bäste

Han gjorde också över 100 landskamper för England och svarade på dessa för 49 mål. Bara Harry Kane och Wayne Rooney har gjort fler.

Någonting Sir Bobby Charlton lyckades med som varken Kane eller Rooney gjort är att vinna VM -guld med England. Det gjorde han 1966, samma år utsågs han till världens bäste fotbollsspelare. Någonting som låg till grund för att han adlades 1994.

Han fortsatte att synas allt som oftast på Old Trafford men med åren blev han allt skörare. 2020 gick familjen ut med att han fått diagnosen demens.

Nu har legendaren gått bort, 86 år gammal.

”Hans familj vill framföra sitt tack till alla som har bidragit till hans vård och för de många människor som har älskat och stöttat honom. Vi ber att familjens integritet respekteras vid denna tidpunkt”, skriver familjen i ett uttalande till Sky News.

Hans bror Jack Charlton, som också var med och vann VM-guldet, dog 2020.

LÄS MER:Tidigare Manchester United-tränare död

LÄS MER:United i sorg – efter Charltons sjukdomsbesked

LÄS MER:Engelske målvaktslegendaren Gordon Banks död

ANNONS