Promes ryska passkupp – för att slippa fängelse

Nederländske fotbollsstjärnan Quincy Promes, för närvarande i ryska Spartak Moskva, står anklagad för mordförsök i hemlandet.
Men enligt honom har han numera två hemländer – och borde således inte kunna bli utlämnad från Ryssland.

ANNONS
|

Bakgrunden är en händelse mellan Promes och dennes kusin – som ska ha mottagit flera knivhugg från fotbollsstjärnan under ett bråk i juli 2020.

Åklagaren yrkade på två års fängelse för mordförsök samt grov misshandel när rättegången inleddes den 3 mars. Men huvudpersonen, Quincy Promes själv, lyste med sin frånvaro.

Nu kommer uppgifter från Ryssland om att Promes siktar på att uppnå ryskt medborgarskap för att inte kunna bli utlämnad till Nederländerna.

– Det är svårt för mig att säga något om situationen. Inga kommentarer. Alla vet att jag är nederländsk medborgare. Det är så situationen är i dag. Om jag får ryskt pass? Jag är redan ryss - med eller utan pass. Jag känner mig som ryss, säger han enligt Fotbollskanalen – som hänvisar till ryska medier.

ANNONS

50-tal landskamper

Samma ryska medier rapporterar emellertid att Promes plan har stött på patrull – och att ryska myndigheter inledningsvis nobbat hans ansökan just på grund av anklagelserna mot honom.

Quincy Promes lämnade Ajax för spel i ryska Spartak Moskva 2021. Yttern stoltserar med 50 A-landskamper för Nederländerna – och var en del av landslagets trupp till fotbolls-EM 2021.

LÄS MER:Quincy Promes riskerar två års fängelse efter knivdåd

ANNONS