1/3

Pontus Dahbo, 17, punkterade derbyt mot Blåvitt – med sitt första allsvenska mål

Ledning med 3–1 och ett IFK Göteborg som jagade reducering.
Då byttes 17-årige Pontus Dahbo in – och punkterade derbyt med sitt första allsvenska mål.
– Det var helt fantastiskt. Att få göra det i ett derby också – det kan inte bli bättre, säger en lyrisk tonåring efteråt.

Pontus Dahbo, 17, har gjort en start och sex inhopp för Häcken i allsvenskan i år. I derbyt mot IFK Göteborg fick han tio minuter på planen – och punkterade matchen med sitt första allsvenska mål.

– Så jäkla skönt. Det var helt fantastiskt. En jätteskön känsla. Att få göra det i ett derby också – det kan inte bli bättre, jublar han.

– Vi spelar riktigt fin fotboll tycker jag. Vi hittar igenom dem och pressar bra, och sätter våra chanser.

I den 87:e minuten kom Häcken i en av flera snabba kontringar. Då drev Simon Gustafson inåt i banan just utanför straffområdet – och släppte sedan ut bollen till Pontus Dahbo som efter en touch smällde in bollen vid den bortre stolpen.

Hyllas av veteranen: ”Inte förvånad”

Pontus Dahbo kom till Häcken som 15-åring från Sävedalen, inför säsongen 2021. Han var sedan med och spelade Gothia Cup-final med Häckens 16-åringar i fjol, men förlorade den mot ett snäppet bättre Right To Dream.

Ett år senare har han nu gjort sitt första allsvenska mål – och han hyllades ordentligt efteråt av sin lagkamrat och målvakt Peter Abrahamsson.

– Han är en jättetalangfull spelare. Han har varit med oss nu sedan vi drog igång säsongen och han har tagit steg. Det har varit ett steg upp, men han har mognat i sitt spel. Han spelade lite mycket juniorfotboll i början, men nu värderar han bättre när han ska dribbla och släppa boll, säger Abrahamsson och fortsätter:

– Det är kul att se. Han har ett grymt skott – så jag är inte förvånad.

När Dahbo får höra Abrahamssons hyllning av avslutsfoten är tonåringen lite mer återhållsam.

– Den är bra, det skulle jag säga. Högerdojan är inte lika bra (som målet gjordes med), det är vänstern jag skjuter bäst med.

LÄS OCKSÅ: Häcken besegrade IFK Göteborg i derbyt

LÄS OCKSÅ: Mikkel Rygaard om drömmålet mot IFK Göteborg

LÄS OCKSÅ: Så bra var spelarna i Göteborgsderbyt

LÄS OCKSÅ: Simon Gustafson tillbaka i Häckens derbyvinst mot Blåvitt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.