Häcken besegrade IFK Göteborg i derbyt

Häcken är trea i allsvenskan – IFK Göteborg två poäng från sista plats. Detta efter de gulsvartas 4–1-seger på Bravida arena.
– Andra halvlek är inte acceptabel över huvud taget, säger IFK Göteborgs tränare William Lundin efter matchen.

ANNONS
|

Det var till slut klasskillnad på Bravida arena när Häcken promenerade av planen med tre pinnar. Detta efter en match som svängt rejält från början till slut och som Discoverys expert Alexander Axén kallade för handbollslik, då lagen stundtals bytte chanser med varandra hejvilt.

Efter en första halvlek som slutade 1–1 tog Häcken rejält grepp om matchen.

– Vi tog dåliga beslut och släppte in Blåvitt i matchen efter en halvtimme. I paus sa jag att vi måste vara tålmodiga för att trötta ut dem och skapa ytor. Och så blev det efterhand. Vi gjorde fyra mål, det är bra, säger Häckens tränare Per Mathias Högmo.

ANNONS

Mikkel Rygaard gjorde 2–1-målet direkt i den andra halvleken. Därefter fyllde skyttekungen Bénie Traoré och talangen Pontus Dahbo på i målkolumnen vilket gav slutresultatet 4–1.

– Jag är inte nöjd med vårt försvarsspel i andra halvlek. Vi släppte in dem i vår box för ofta. Men vi såg också att i de delar som avgör fotbollsmatcher var vi jättebra. Vi skapade oerhört många chanser. Det var en anfallsfotboll på hög nivå, säger Högmo.

I och med 4–1-resultatet är Häcken fortsatt trea i allsvenskan, tre poäng efter ledande Elfsborg och Malmö, och Blåvitt på negativ kvalplats – två poäng före jumbon Varberg.

William Lundin om nyförvärv

IFK Göteborg saknade inte målchanser i derbyt men lyckades inte vara effektiva samtidigt som man hade svårt att freda sitt eget.

– Vi blir utdragna, utspridda och de kontrar sönder oss. Det är inte okej någonstans, sa IFK Göteborgs tränare William Lundin till Discovery.

– Häcken är väldigt bra, framför allt när de får spela i ledning. Det är otroligt tråkigt att 2–1-målet kommer så tidigt i andra halvlek. Vi hade gärna velat spela lite längre med kvitteringsmålet. När vi hamnar i 1–2-underläge då kan de kontra och det är vi inte tillräckligt bra på att hantera, fortsatte Lundin.

ANNONS

Därefter vandrade William Lundin till presskonferensen där han mötte skrivande media.

– Andra halvlek är inte acceptabel över huvud taget, säger Lundin besviket.

IFK Göteborg har sju poäng på tio matcher.
IFK Göteborg har sju poäng på tio matcher. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Sju poäng på tio matcher

Blåvitt har sju poäng på tio matcher, sommarfönstret är inte långt bort och Lundin fick därför frågor om hur han ser på att förstärka truppen för att ta sig ur bottenregionerna.

– Vi tittar egentligen veckovis på hur våra trupp ser ut. Vi har åkt på några skador, bland annat Sebastian Ohlsson, och tittar naturligtvis på vad vi kan göra under fönstret. Den dialogen är igång. Till dess har vi två matcher kvar och har hungriga spelare som vill bli bättre och ta poäng varje match och vi jobbar stenhårt med dem.

Vad är det framför allt du tycker att ni behöver?

– Framför allt att Ohlsson kommer ju vara borta en viss tid, även Hussein (Carneil) är borta. Det är inte omöjligt att vi tittar på offensiv förstärkning.

LÄS MER:Så bra var spelarna i Göteborgsderbyt

LÄS MER:Fromma lamm mot hungriga vargar – Häcken körde över Blåvitt igen

Så startade lagen

Häcken: Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund (Simon Sandberg ’45, Tomas Totland ’90) – Romeo Amane (Simon Gustafson ’66), Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard – Momodou Sonko (Pontus Dahbo ’82), Bénie Traoré (Ola Kamara ’90), Lars Olden Larsen.

IFK Göteborg: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Sebastian Hausner, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Adam Carlén, Anders Trondsen (Sebastian Eriksson ’67) – Linus Carlstrand (Eman Markovic ’67), Elias Hagen, Gustaf Norlin – Marcus Berg (Suleiman Abdullahi ’72).

ANNONS