Ola Toivonen avslutar karriären efter säsongen

Han slog igenom på allvar i Örgryte.
Nu står det klart att den förre landslagsstjärnan Ola Toivonen, 36, avslutar karriären efter säsongen.
– Kroppen hänger inte riktigt med, säger han till Malmö FF:s hemsida.

ANNONS
|

Visst, han kommer från Värmland och hans första seniorklubb var Degerfors. Men det var efter övergången till Örgryte 2006 som han blev en stjärna.

Toivonen gjorde sex mål på 25 allsvenska matcher och vann med det rödblåtts interna skytteliga tillsammans med Boyd Mwila. För sina insatser belönades han med utmärkelsen årets nykomling på Fotbollsgalan samma år.

Öis slutade emellertid sist i tabellen och därför gick Toivonen vidare till Malmö FF 2007. Där fick han för första gången chansen i A-landslaget – och såldes för stora pengar till PSV Eindhoven.

Det var i Nederländerna han firade sina största framgångar. Det gick så pass bra att han var detaljer från en övergång till Liverpool. I stället spelade han sedan vidare i två franska klubbar, Rennes och Toulouse, och hann med en utlåning till Sunderland i Premier League.

ANNONS

”Det känns rätt skönt”

Det blev också ett äventyr i Australien innan Toivonen vände hem till Sverige och MFF. Efter att ha varit plågad av skador en längre tid kommer nu beskedet att denna säsong blir hans sista.

– Jag känner att det är dags nu. Motivationen finns, men kroppen hänger inte riktigt med. Jag fick en allvarlig skada, kämpade mig igenom den och hade inte jättehöga förväntningar, men det gick nästan bättre än önskat när jag kom tillbaka. Sen hade man en förhoppning att det skulle fortsätta under hösten, men resultaten och speltiden har varit för dåliga från både laget och mig, säger han till MFF:s hemsida och fortsätter:

– För någon månad sedan ryckte jag Daniel (Andersson) åt sidan och sa att vi inte behöver tänka på en förlängning. Det är inte många fler i min omgivning som vet att jag kommer sluta, det är väl mamma, pappa och min fru. Men nu känns det rätt skönt.

Toivonen gjorde 64 landskamper för Sverige och på dessa blev det 14 mål. Han var också en firad U21-stjärna och spelade en stor roll i U21-EM-bronset 2009.

Med MFF vann han två SM-guld och en cuptitel. I Nederländerna spelade han hem både cupen och supercupen.

ANNONS

LÄS MER:Mikael Lustig och Sebastian Larsson avslutar karriären

ANNONS