Mikael Lustig och Sebastian Larsson avslutar karriären

Mikael Lustig och Sebastian Larsson har 227 landskamper sig emellan.
Nu väljer ikonerna att avsluta sina respektive karriärer efter säsongen.

ANNONS
|

Lustig gjorde 94 landskamper för Sverige innan han tackade för sig efter förra sommarens EM. Han har också en lång och framgångsrik klubbkarriär att se tillbaka på.

Från Gif Sundsvall tog han steget till norska Rosenborg innan han provade lyckan i Skottland och storklubben Celtic.

Där stannade han i åtta säsonger – och blev en stor kultfigur.

Det blev en avstickare till belgiska Gent innan han landade i Sverige och AIK 2020. Men alla god ting har ett slut. Via Solnaklubbens hemsida låter han meddela att han spelar säsongen ut – sedan hänger han skorna i björken.

Sebastian Larsson och Mikael Lustig avslutar karriären.
Sebastian Larsson och Mikael Lustig avslutar karriären. Bild: JOHANNA LUNDBERG

”Nu kör vi in i kaklet”

– Tack AIK Fotboll. Omedelbart när jag kom till AIK kände jag mig varmt välkommen av alla. Det har varit en stor ära för mig att spela i AIK och jag kommer minnas tillbaka till den här tiden i mitt liv under lång tid framöver. Jag vill rikta ett stort tack till supportrarna, personalen på Karlberg, mina medspelare och alla andra som jag träffat under åren i klubben. Nu kör vi in i kaklet, fem matcher återstår och den första är ett derby på söndag, säger Lustig i sitt avsked på AIKs hemsida.

ANNONS

Den långe ytterspringaren fyller 36 i december. Då kan han luta sig tillbaka och blicka mot troféskåpet han hunnit fylla under sina dagar. Det innehåller två norska ligaguld, åtta i Skottland samt fyra skotska cupsegrar och lika många ligacupvinster.

Om inget oförutsett inträffar blir den hans sista match den mot Elfsborg hemma på Friends den sjätte november.

Sebastian Larsson avslutar också karriären

Knappt hade beskedet om Lustig hunnit svalna innan AIK publicerade ännu ett inlägg på sin hemsida:

Sebastian Larsson går samma väg som sin lagkamrat.

– Fotbollen har gett mig så mycket och varit en stor del av hela mitt liv. Efter en lång process har jag nu tagit beslutet att avsluta min aktiva karriär efter den här säsongen. Min tid i AIK har varit helt fantastisk. Att flytta hem till Sverige och få möjligheten att representera denna vackra klubb i fyra och ett halvt år är ett av de bästa beslut som jag tagit. Jag vill tacka alla ledare och spelare på Karlberg för den support jag känt dagligen. Tack till alla supportrar, ni fick mig att känna mig som hemma från dag ett i medgång och i motgång. För det är jag evigt tacksam. Nu är det fullt fokus på de avslutande fem matcherna i Allsvenskan. Jag ska ge mitt allt hela vägen in, säger han.

ANNONS

Eskilstunasonen blev ungdomsproffs i Arsenal där han spelade tills 2007, då flyttlasset gick till Birmingham City. Karriärens nästa anhalt blev Premier League-rivalen Sunderland som Larsson spelade för 2011–2017.

Från sin tid i den engelska högstaligan är han främst känd för sina vassa frisparkar. Larsson ses än i dag som en av seriens bästa på detta genom alla tider.

Det blev en sejour i Hull City innan AIK lockade. Larsson återvände till Sverige – och spelade hem SM-guldet till Solna.

Även han ser ut att få avsluta sin framgångsrika tid som fotbollsspelare mot Elfsborg i början på november.

Larsson bräcker Lustig vad gäller landskamper – totalt blev det 133 för mittfältaren. En siffra som gör att han är en av Sveriges mesta landslagsspelare på herrsidan.

Utöver SM-guldet med AIK har han en ligacupvinst med Birmingham på meritlistan.

LÄS MER:Lustig stal showen i Guidettis AIK-debut

LÄS MER:Här är allsvenskans bästa spelare – enligt statistiken

LÄS MER:Larsson om näthatet: "Förkastligt, punkt"

ANNONS