Örgrytes ordförande Joacim Nordh under fotbollsmatchen i kvalet till Superettan mellan Örgryte och Mjällby den 11 November 2017 i Göteborg.
Örgrytes ordförande Joacim Nordh under fotbollsmatchen i kvalet till Superettan mellan Örgryte och Mjällby den 11 November 2017 i Göteborg. Bild: MATHIAS BERGELD

Öis har kallat till extra styrelsemöte – kan ta över GFC

Öis har kallat till ett extra styrelsemöte i kväll för att diskutera ett övertagande av GFC. Tiden är knapp för Sällskapet, då deadline för att ta över klubbens plats i allsvenskan är nyårsafton enligt DN.
– Det är mitt ansvar att ta upp om vi ska omvärdera frågan, inte konstigare än så säger klubbens ordförande Joacim Nordh. Men det är inte säkert att ett beslut förankras hos klubbens medlemmar.

ANNONS
|

Under tisdagen kom det överraskande beskedet att SM-guldvinnaren Göteborg FC lägger ned sin elitverksamhet.

Advokatbyrån MAQS med Carl Fhager i spetsen har fått ansvaret att se vad som händer med de 17 kontrakterade spelarna i klubben.

Till GP har Fhager sagt att ett av alternativen för tillfället är att en annan klubb tar över föreningens plats i allsvenskan.

– Har man ambition på damsidan är det här ett ganska unikt tillfälle, sa Carl Fhager under tisdagen.

Enligt Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning, är sista datumet för att ta över Göteborg FC:s plats i allsvenskan den 31 december, alltså på nyårsafton.

ANNONS

– Vi har något som heter överlåtelse av serieplats. Det finns ju vissa situationer med föreningsfusioner, föreningar som slås ihop eller att man lägger ner verksamhet. Där finns ett policydokument som säger att det i så fall måste ske senast den 31 december inför säsong, för att man ska kunna överlåta serieplatsen, säger Blomqvist till DN.

LÄS MER:Lotta Schelin kritisk till att Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet

Öis har kallat till extra styrelsemöte

Nu har Öis, med damlag i division 3, kallat till extra styrelsemöte för att diskutera frågan om ett övertagande av Göteborg FC:s plats i allsvenskan, det var SVT först att rapportera om.

– Vi pratade lite om det i går kväll. Vårt damlag har vi respekt för och har tagit ett strategiskt beslut kring hur det ska växa framöver. Men när det här med GFC kom upp tycker jag det är mitt ansvar att se om vi ska omvärdera frågan i styrelsen. Det är inte konstigare än så, säger Nordh till GP.

– Sedan har jag en oerhörd respekt för frågan och människorna som är inblandade i det, både i vårt eget damlag och i GFC.

Har du fått några indikationer på vad styrelsen vill i nuläget?

– Nej, ingenting. De har bara accepterat att vara med på styrelsemötet, säger Joacim Nordh.

ANNONS

Vad vill du själv?

– Det vill jag egentligen inte uttala mig i media om. Det finns möjligheter i det här, men också mycket frågetecken. Jag har den största respekt för vårt damlag som gjort ett oerhört bra jobb och Rebecca Johansson, föreningens damansvarige, ska vara med på mötet också. Vi ska ta det här på rätt sätt eftersom det är en oerhört viktig fråga.

När IFK Göteborg startade upp sitt damlag gjordes det efter motioner från föreningens medlemmar och klubbades igenom på ett årsmöte.

Kommer ni lyssna på medlemmarnas åsikter i den här frågan?

– Vi har sett det mer som en styrelsefråga och inte en årsmötesfråga. Att spela fotboll är ingen könsfråga utan både killar och tjejer ska ha möjlighet att spela i Öis. Om det blir en årsmötesfråga eller inte kan jag inte svara på just nu, säger Joacim Nordh.

LÄS MER:Göteborg kan ha lag i damallsvenskan 2021 trots allt

LÄS MER:De ska hitta nya arbetsgivare åt GFC-spelarna

GP har varit i kontakt med flera av de större föreningarna i Göteborg, där bland annat BK Häcken aviserat att det finns en möjlighet att Hisingsklubben tar över Göteborg FC.

– Jag skulle väl säga att det generellt sett från min och klubbens sida, inte ska uteslutas någonting förrän man har all fakta på bordet, sa BK Häckens klubbchef Marcus Jodin under tisdagen.

ANNONS

LÄS MER:Häcken om att ta över GFC:s elitverksamhet

LÄS MER:Göteborg FC lägger ned elitverksamheten

LÄS MER:Jag känner bara sorg för Göteborg – ett korkat beslut

ANNONS