Göteborg FC lägger ned elitverksamheten

Göteborg FC lägger ned sin elitverksamhet med omedelbar verkan. Det innebär att Sveriges bästa fotbollslag 2020 drar sig ur allsvenskan. Spelarna får söka nya klubbar direkt.
– Det finns inget kort svar på varför, men det blir bäst på lång sikt, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till GP.

ANNONS
|

Beslutet fattades 17 december och meddelades spelare och ledare i klubben på tisdagsmorgonen.

– Chock kanske är fel ord, men de hade inte förväntat sig det, säger Peter Bronsman.

LÄS MER:Spelarnas reaktion efter GFC:s chockbesked: ”Ledsna”

Peter Bronsman är trots budskapet samlad när han berättar om styrelsebeslutet som fattades dagen efter förlusten mot Manchester City i Champions League, 17 december.

– Kopparberg avbryter sin elitsatsning. Vi kommer inte att spela i damallsvenskan 2021, säger han och fortsätter:

– 2003 fick vi ett uppdrag av Göran Johansson och Frank Andersson, eller du kan säga politiken i Göteborg, om att starta en satsning på damfotboll i Göteborg – och att det skulle bedrivas som de stora herrklubbarna i staden. De tyckte att vi kunde det.

ANNONS

– 17 år senare har samtliga lag, IFK Göteborg, BK Häcken, Öis och nu även Gais med sitt flicklag, startat damlag i Göteborg. Vi har gjort vad vi lovade. Vi har skapat många förebilder. Fått många att spela fotboll och avslutade detta med ett SM-guld, säger Peter Bronsman.

Så sent som den 16 december spelade laget Chapions Leauge. Skylten hänger fortfarande kvar på Valhalla IP.
Så sent som den 16 december spelade laget Chapions Leauge. Skylten hänger fortfarande kvar på Valhalla IP.

"De ska ta över taktpinnen”

Både 2019 och 2020 har Göteborg FC kvalificerat sig för Champions League och där stött på högkvalitativt motstånd i Bayern München och Manchester City, båda gångerna har laget åkt ut direkt – trots målsättning om att i slutändan nå final av turneringen.

– Under tiden ska man veta vad som händer. Omvärlden står inte still. När Lyon ringde om Lotta Schelin visste vi inte ens att de hade ett damlag, några år senare var de bäst i världen och blev en maktfaktor.

– De lag vi har mött i Champions League nu fanns inte då. Vi var väldigt tidiga. Nu när de andra herrlagen i Göteborg öppnar upp verksamhet även för tjejerna tycker vi att de ska ta taktpinnen, säger Peter Bronsman.

Han syftar i första hand på IFK Göteborg. Redan för några år sedan fanns detaljerade planer på ett samgående.

– Varje klubb tar sina beslut. Redan då skulle vi kanske ha tagit detta beslut. De har vunnit sin serie. Vi tror inte att detta lag kommer kunna räcka till 2021. Vi har sett hur det ser ut i Europa. I Bayern München och i Manchester City, vilka anläggningar de har, vilka träningsmöjligheter de ger sina spelare och hur fort det går.

ANNONS

– För några år sedan slog vi Manchester City med 8-0, nu har de sprungit förbi oss. De har gjort det så fruktansvärt bra, lägger Peter Bronsman till.

Ett principbeslut fattades egentligen redan efter diskussionen med IFK Göteborg om ett samgående. Enligt Peter Bronsman har det växt fram.

– De bästa besluten är oftast lite tråkiga först, men bra på sikt.

LÄS MER:Annika Grälls om GFC:s nedläggning: ”Tråkigt för spelarna”

Svårt att hänga med konkurrenterna

Bronsman menar att det krävs en större omsättning och kraftfullare ekonomi för att klara att hänga med i konkurrensen.

– Självklart ska de herrallsvenska lagen hänga på den trend som pågår ute i Europa. Ett damlag kommer inte ha en chans annars. Vår grundidé skulle ha varit att satsa på yngre spelare. Varje klubb ska ha både herr- och damlag. Bara damlag har man inte 2021, säger Peter Bronsman.

– Med det sagt har du min förklaring till varför vi avbryter vår elitsatsning.

Göteborg FC kommer att behålla verksamheten för 17- och 19-årslagen, liksom projektet Shake Hands. Klubben kommer att finnas kvar.

– I dagsläget har vi 17 spelare som har vunnit damallsvenskan, de avslutar positivt med att vinna, de har varit föredömen för tjejer. Vi tror inte att vi kan ge dem den möjligheten att vinna ute i Europa.

ANNONS

GFC har tagit in Maqs advokatbyrå och fotbollsadvokaten Carl Fhager som ska hjälpa de kontrakterade a-lagsspelarna att hitta nya klubbadresser.

Hur reagerade spelarna?

– Alla tycker att det är tråkigt. Carl Fhager kommer ha möte med tjejerna under dagen, säger Bronsman.

Vad känner du själv?

– Jag känner att jag har tagit ett beslut som är tråkigt för stunden, men helt rätt beslut för att utveckla damfotbollen. Vi blir överflödiga. Det är tråkigt, men sant.

Vad händer med damfotbollen i Göteborg på kort sikt?

– De går nog ned sig lite grand. Jag hoppas att de andra klubbarna steppar upp.

De spelar i division 3 och division 2 – kunde ni inte ha väntat några år?

– Då tror jag att vi tappar mot internationella klubbar och haft svårt mot de bästa lagen. Vi kunde ha väntat, men det här blir bäst på lång sikt. Min bedömning är att det krävs mellan tio och 15 procent av en herrklubbs omsättning för att vinna SM-guld i damallsvenskan.

– Prio ett blir att spelarna får nya klubbar. De kommer förmodligen utvecklas ännu mer i andra klubbar.

Hur ser försäljningsvärdet på spelartruppen ut?

– Det vet jag inte. Det kan du fråga Carl Fhager.

ANNONS

Peter Bronsman har inga planer på att avgå som ordförande.

Enligt uppgifter till GP var styrelsebeslutet enhälligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS