Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Marcus Berg om petningen mot Polen

Han har i stort sett alltid varit given som startspelare under Janne Anderssons ledning.
Men mot Polen fick Marcus Berg inleda på bänken.
– Ibland sitter man vid sidan, det får man acceptera och då försöka hitta ny energi och bidra ändå, säger Blåvitt-anfallaren om petningen.

Sedan Janne Andersson 2016 tog över som förbundskapten för det svenska landslaget har Marcus Berg varit en av de mest givna spelarna i Blågult, inte bara i truppen utan också i startelvan.

Inför mötet med Polen i den sista gruppspelsmatchen hade anfallaren startat i 36 av de 41 tävlingslandskamper (VM, EM, kval och Nations League) som Janne Andersson basat för Sverige.

LÄS MER: Gustav Svensson om en eventuell återkomst till IFK Göteborg

Men i den 42:a fick Berg inleda på bänken när Andersson i stället valde att låta Robin Quaison, som gjorde ett piggt inhopp mot Slovakien, bilda anfallspar med formstarke Alexander Isak.

– Vi har en tuff konkurrenssituation på våra forwards. Robin gjorde ett bra inhopp senast och har sett bra ut på träningen. Vi tror att hans djupledsspel blir en viktig del i den här matchen, att hota polackerna i djupled. Därför har jag valt honom. Men det är väldigt tajt. Vi har Dejan Kulusevski också som också ser bättre och bättre ut. Vi har flera bra spelare att välja på men i dag har jag valt såhär, sa Janne Andersson till TV4/C More inför avspark mot Polen.

Berg om petningen: ”Klart man vill spela”

Några dagar senare, när Marcus Berg var en av spelarna som dök upp till landslagets presskonferens i presstältet vid Hotell Sankt Jörgen i Göteborg, gav 34-åringen, som efter EM återvänder till IFK Göteborg, sin syn på petningen.

LÄS MER: Janne Andersson använde Gais-spelaren Bobbie Friberg da Cruz – som skräckexempel

– Klart man vill spela och vara med och bidra. Jag känner för mig själv och också för laget att vi inte kom upp i hundraprocentig nivå (mot Spanien och Slovakien). Det var tuffa matcher. Samtidigt tog vi fyra poäng och sista matchen vann vi. Sju poäng i gruppspelet är otroligt bra. Alla 26 som är här har bidragit. Det är allas förtjänst att vi har gjort de resultaten. Ibland sitter man vid sidan, det får man acceptera och då försöka hitta ny energi och bidra ändå.

Senast han inledde på bänken i en tävlingsmatch var i VM-kvalet i mars. Då var han dock småskadad och dessutom var Zlatan Ibrahimovic tillbaka i truppen vilket spetsade konkurrensen ytterligare.

LÄS MER: Landslagets udda uppladdning – karusellåkning på Liseberg

I samband med det fick Berg nöja sig med inhopp. Så blev det mot Polen också.

Berg om firandet: ”Var jävligt trött då”

Veteranen bytte av Alexander Isak i den 68:e minuten. Väl på plan lyckades han bidra.

I slutet av matchen var han involverad i det avgörande 3–2-mål som tidigare klubbkompisen i Krasnodar, Viktor Claesson, placerade in på tilläggstid.

Ett mål där Berg på bilderna först inte såg ut att jubla, vilket blev en snackis på vissa håll. Forwarden förklarar sin reaktion.

– När han kom på sidan så hade jag en bra position. Det är klart att jag ville ha bollen, men sen när han satte den så, herregud, det var en fantastisk känsla. Ett otroligt viktigt mål. Jättekul för Viktor. Jag har följt honom i klubblaget i två år. Jag har gått igenom och sett vilken resa han har gjort. Det är otrolig glädje. Sen var man jävligt trött just då. Det var mest en lättnad att vi gjorde 3–2. Skitkul för honom och hela laget, såklart.

LÄS MER: Siffrorna: Här är Sverige bäst – och sämst – i EM

Berg om chanserna att starta mot Ukraina

När det gäller Bergs möjligheter att starta åttondelsfinalen mot Ukraina svarar han:

– Jag har tränat på bra. Man försöker förbereda sig inför varje match som att man ska spela och vara redo och så får vi se sen vilka som står i startelvan. Såklart hoppas alla som är här på att få spela, så är det för mig också. Jag bygger upp det som att jag ska spela. Sen får vi se.

Han har stor respekt för konkurrensen. Där både Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Robin Quaison har visat gryende form.

– Den är jättetuff. Många som visar bra form, många som vill vara med och bidra. Det är bara positivt. Klart att jag personligen fokuserar på mig själv och försöker prestera så bra som möjligt och vara redo att få spela. Alla har gjort det jättebra, alla gör sitt bästa, alla krigar på. Vi får se hur det blir.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.