Marcus Berg har fått ett kontraktsförslag av IFK Göteborg

IFK Göteborg jagar en ersättare för Christian Kouakou. Den spelaren kan bli den tidigare skyttekungen och svenske mästaren Marcus Berg, 34. Enligt vad GP erfar har klubben gett anfallaren ett kontraktsförslag.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

ANNONS
|

IFK Göteborg byggs om. Sedan den allsvenska avslutningen i början av december 2020 har mittbacken Carl Johansson (Falkenberg) och mittfältaren Isak Dahlkvist (akademin) tillkommit. I den andra riktningen har Sargon Abraham (Degerfors), Kristopher da Graca (VVV-Venlo), Andre Calisir (Apollon Smyrnis), Amin Affane (klubblös), Alexander Farnerud (klubblös) och Christian Kouakou (IK Sirius) gått.

Det innebär bland annat att klubben i nuläget endast förfogar över en forward, Robin Söder.

LÄS MER: Berg lockas av återkomst till IFK Göteborg

Hit kan även långtidsskadade Patrik Karlsson Lagemyr och yttrarna Hosam Aiesh och Giorgi Kharaishvili räknas.

Ingen av de spelarna har de egenskaper Marcus Berg besitter. Marcus Berg är given i den svenska EM-trupp som i sommar ställs mot Spanien (14 juni), Slovakien (18 juni) och Polen (23 juni), ett mästerskap som flyttades ett år på grund av covid-19-pandemin.

ANNONS

”Vi har en dialog med honom”

I samband med en EM-kvalsamling i höstas uttalade han sig om en eventuell återkomst till Kamratgården och IFK Göteborg i sommar.

– Ja, förmodligen blir det så, sa han till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Berg tränar med Blåvitt

Enligt vad GP erfar har klubben nu erbjudit anfallaren ett kontrakt från och med i sommar.

Pontus Farnerud är sportchef i IFK Göteborg.

Kan du bekräfta det?

– Nej, jag kan varken bekräfta eller dementera. Vi har en dialog med honom. Mer än så kan jag inte säga. Det är självklart intressant för oss om han vill flytta, säger Pontus Farnerud.

I IFK Göteborg skulle han i så fall återförenas med kompisarna från förr, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Jakob Johansson. Samtliga fanns med i den trupp som bärgade klubbens senaste SM-guld för 14 säsonger sedan.

Köpt hus i västra Göteborg

Marcus Berg befinner sig för närvarande på semester i Dubai. 2019 köpte familjen en villa i västra Göteborg att använda den dag utlandskarriären avslutas.

Det kan mycket väl bli till sommaren då kontraktet med Krasnodar löper ut.

Sedan Marcus Berg lämnade IFK Göteborg för 13 år sedan har han representerat Groningen (Nederländerna), Hamburg (Tyskland), PSV Eindhoven (Nederländerna), Panathinaikos (Grekland), Al-Ain (Förenade Arabemiraten) och Krasnodar (Ryssland).

ANNONS

Han har spelat 82-landskamper, gjort 22 mål och representerat Sverige i EM 2016 och VM 2018.

Marcus Berg är svensk mästare med IFK Göteborg 2007, en säsong han även vann den allsvenska skytteligan med 14 mål på 17 spelade matcher.

”Viktigast att drivet finns där”

I sin nuvarande klubb Krasnodar väntar härnäst spel mot Dynamo Zagreb i Europa Leagues 16-delsfinal. I ligan ligger klubben, där även Kristoffer Olsson och Viktor Claesson spelar, fyra inför vårsäsongen.

För IFK handlar det också om ett lösa finansieringen.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Vi har de förutsättningar vi har, det är precis som med andra spelare som har valt att komma hem och spela för Blåvitt. Det viktigaste är att vilja spela för IFK Göteborg, att drivet fortfarande finns där. Sedan får vi lösa finansieringen utifrån det, säger Pontus Farnerud.

LÄS MER: Berg öppnar för Blåvitt 2021

ANNONS