Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Landslagets familjebesked inför EM: ”Kan inte ta ansvar för dem”

Landslaget brukar stöttas av familj och vänner på mästerskapsläktarna. I sommarens EM blir det annorlunda.
– Vi arrangerar inga resor för dem, vi känner att vi inte kan ta det ansvaret för dem på det sättet som vi gjort tidigare, säger landslagschef Stefan Pettersson till Sportbladet.

Vid fotbollsmästerskap brukar spelarnas familjer finnas på plats på läktarna under Sveriges matcher. Så är det inte säkert att det blir under sommarens EM.

Svenska fotbollförbundet brukar anordna resor för spelarnas familjer men så blir inte fallet i år.

– Vi arrangerar inga resor för dem, vi känner att vi inte kan ta det ansvaret för dem på det sättet som vi gjort tidigare, säger landslagschef Stefan Pettersson till Sportbladet.

Anledningen är den rådande pandemin och att två gruppspelsmatcher spelas i Ryssland (St Petersburg), ett land som UD just nu avråder från resor till, skriver tidningen.

LÄS MER: Fem punkter efter Sveriges tredje träning i Båstad

Inte heller till premiären mot Spanien, i Sevilla, kommer det anordnas resor för spelarnas anhöriga.

– Det är samma där. Skulle någon av våra anhöriga bli smittade och exempelvis bli kvar i karantän kommer vi att bli oroliga också och det är inte bra. Det är upp till varje individ och det finns företag som säljer sådana resor. Men ansvaret kan vi inte ta, säger Pettersson till Sportbladet.

Samtidigt säger Pettersson att man inte avråder familjerna från att resa ner till matcherna på egen hand.

– Avråder gör vi inte, men vi har lagt fram vad det är som gäller för vem som helst som ska dit. Vi kan inte göra några undantag med ryska myndigheter för våra anhöriga, det gäller att man läser på lite själv om man ska iväg.

LÄS MER: Jordan Larsson om pappalyckan – och farsans klassikermål

Oklar om familjen kommer: ”Vill gärna åka”

På torsdagens presskonferens från landslagets läger i Båstad sa Mikael Lustig om att inte ha familjen på plats som vanligt:

– De tär tråkigt, det är alltid en trygghet att ha dem på läktaren och se dem där. Sen förstår man att med omständigheterna just nu är det kanske inte så enkelt. Vi gör det bästa av situationen och ser till att det går bra ändå.

LÄS MER: Kristoffer Olsson har gift sig – firar med mästerskapsdebut

Albin Ekdal fick nyligen sin andra dotter tillsammans med flickvännen Camilla Sjödahl-Essén och på torsdagen säger han att det ännu inte är klart om familjen kommer vara på plats på någon EM-läktare eller inte.

– Inte alla tre tjejerna i alla fall, kanske att min flickvän åker med något av barnen. De har inte bestämt sig än, det ska funka med all logistik. Hon vill gärna åka men vi har inte bestämt det än.

I helgen spelar Sverige träningsmatch inför mästerskapet mot Finland i Stockholm och efter det fram till 2 juli har spelarna möjlighet att umgås med sina familjer. Därefter går spelarna in i landslagets bubbla och får inte träffa sina familjer och vänner under mästerskapet.

LÄS MER: Victor och Maja Nilsson Lindelöf väntar sitt andra barn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.