Klart: Neymar till Saudiarabien

En av sommarens transferbomber är nu ett faktum: brasilianske superstjärnan Neymar flyttar till Saudiarabien.
Han uppges förutom stor lön bland annat få bonus för inlägg på Instagram.

ANNONS
|

31-åringe Neymar lämnar franska Paris SG, dit han kom från Barcelona 2017, för saudiska fotbollslaget al-Hilal.

Det bekräftar den saudiska klubben på sociala medier.

"Jag är här, jag är "hilali", säger Neymar i presentationsvideon som har publicerats på X, tidigare Twitter.

Övergångssummans sägs landa runt en miljard kronor och kontraktet är skrivet på två år.

Enligt Foot Mercato får Neymar förutom en årslön på en miljard kronor flera andra förmåner. Sajten skriver att brassen får 500 000 euro (nära sex miljoner kronor) för varje inlägg på Instagram som ”främjar Saudiarabien” och att han för varje seger som al-Hilal tar får en bonus på 80 000 euro (nära en miljon kronor). Neymar får också, precis som Cristiano Ronaldo, dispens och tillåts bo med sin flickvän trots att de inte är gifta.

ANNONS

I al-Hilal blir Neymar klubbkamrat med andra stjärnvärvningar som Kalidou Koulibaly (Senegal), Rúben Neves (Portugal) och Malcom (Brasilien).

Saudiarabien har storsatsat på fotboll under sommaren. Sedan tidigare har stora namn som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema valt spel i den inhemska ligan.

Just al-Hilal var tidigare på jakt efter Lionel Messi och Kylian Mbappé, men duon nobbade klubben.

Anklagas för sporttvätt

Neymar blev världens dyraste fotbollsspelare när han lämnade Barcelona för PSG sommaren 2017. Brassen kostade den franska storklubben 2,2 miljarder kronor.

Totalt blev det 118 mål på 173 matcher i Parisklubben. Han lyfte ligabucklan fem gånger och blev cupmästare tre – men lyckades aldrig vinna Champions League med PSG.

Den saudiska sportsatsningen har anklagats för att vara sporttvätt – ett försök att tvätta rent kungadömets bristande rykte gällande mänskliga rättigheter. Landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, brist på yttrandefrihet och diskriminering av kvinnor. Homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Saudiska investeringsfonden PIF, som leds av kronprins Mohammed bin Salman, ligger bakom satsningen. PIF äger sedan tidigare Premier League-klubben Newcastle, och i juni tog man över aktiemajoriteten i klubbarna al-Nassr, al-Ittihad, al-Ahli och al-Hilal.

LÄS MER:Mbappé "vägrar förhandla" med saudiarabisk klubb

LÄS MER:Ronaldo: Kommer inte tillbaka till Europa

LÄS MER:Klart: Mané till Ronaldos al-Nassr

LÄS MER:Liverpoolmittfältaren lämnar för Saudiarabien

LÄS MER:Svenska löftet till Saudiarabien: "Välkommen"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS