Klar seger för IFK Göteborg mot Österlen FF

Blåvitt hade inga som helst problem med att ta sig vidare till gruppspelet i Svenska cupen när man besegrade Österlen FF med 3–0.
– Jag tycker att vi borde vunnit med bredare marginal men på det stora hela så är vi väldigt nöjda med insatsen, säger Mikael Stahre.

ANNONS
|

Ny vecka, ny resa ner till Skåne för IFK Göteborg. Denna tisdag väntade omgång två i Svenska cupen och Division 1-laget Österlen FF stod för motståndet på Skillinge IP.

Ett par ändringar gjordes efter segern mot Malmö. Anfallsparet Marcus Berg och Kolbeinn Sigthorsson lämnades utanför truppen, likaså Gustav Svensson. Robin Söder gick in som ensam spets med bindeln på armen och nyförvärvet Bernardo Vilar fick debutera till förmån för ”Calle” Johansson. Reservmålvakt Ole Söderberg fick även han chansen mellan stolparna.

LÄS MER:Berg missar cupmatchen – efter smällen mot Malmö

Det dröjde inte mer än fem minuter förrän rödklädda Blåvitt öppnade målkontot. En precis långboll från Mattias Bjärsmyr hittade fram till Gustaf Norlin som tog med sig bollen förbi sin försvarare. Mittfältaren hann ut med en tå framför utrusande Österlen-målvakten Festim Bytiqi och bollen rullade in i mål.

ANNONS

Knappa kvarten in var det dags igen. Lördagens matchvinnare Tobias Sana slingrade sig mellan två vitklädda försvarare innan han hittade fram till Robin Söder. Blåvitt-kaptenen lurade bort siste man med en dröjande mottagning och placerade in 2–0.

Blåvitt fortsatte trycka på och nedflyttningsplacerade Österlen hade inte mycket att sätta emot. Nära igen när Tobias Sana fick avlossa vid straffpunkten, men bollen räddades på mållinjen av Österlen-försvarare i spagat.

Lägena fortsatte för Blåvitt som kunde, kanske borde, gjort tre-fyra mål till i första halvlek. Noah Alexandersson hade en stolpträff, Robin Söder en ribbträff.

Men det blev inte fler mål i den första halvleken.

– Jag är mest nöjd med spelarnas professionalism. Generellt sett gör vi en gedigen och stabil insats. Vi får en tidig ledning och borde leda efter första halvlek med 5–0, säger Mikael Stahre efter mtchen.

LÄS MER:Stormatch för Österlen FF mot IFK Göteborg: ”Grädden på moset”

Tobias ”Eden Hazard” Sana drev anfallen

Istället kom utökningen fem minuter in i den andra perioden.

Sana med farlig frispark utanför straffområdet. En välplacerad knorr på väg mot krysset tippades ut av Österlen-målvakten Festim Bytiqi. På returen kunde en fristående Hosam Aiesh peta in 3–0.

Det var också Tobias Sana som visade på störst klass bland spelarna på plan. 32-åringen gjorde sin bästa Eden Hazard-imitation och vände ut och in på varje försvarare som försökte sätta press på honom.

ANNONS

Efter det tredje målet började tränare Mikael Stahre att rotera friskt och med 20 minuter kvar att spela hade han tagit in samtliga avbytare förutom Sebastian Eriksson och Giannis Anestis.

– Vi har en situation nu där vi inte spelar U21-allsvenskan. Ambitionen någonstans är att ge så många spelare som möjligt speltid och i dag blir det bra både utifrån resultat och belastning, säger Mikael Stahre.

Därefter avtog chanserna åt bägge håll och Blåvitt kunde spela av matchen i lugn och ro. Slutresultat 3–0.

– Jag tycker att vi borde vunnit med bredare marginal men på det stora hela så är vi väldigt nöjda med insatsen, säger Stahre.

Glädjande för Blåvitt-fansen: Bernardo Vilar i stort sett felfri matchen igenom. Även om motståndet inte höll högsta klass så antyder nyförvärvets debutinsats på att han så småningom lär ta en fast plats bland en annars tunn mittbacksuppsättning.

– Det är viktigt att han får anpassa sig till den blåvita tröjan. Han ställs kanske inte inför några massiva prov men absolut en godkänd insats, säger Mikael Stahre.

I och med segern har Blåvitt tagit sig vidare till gruppspelet i Svenska cupen som kommer att spelas först efter årsskiftet.

LÄS MER:Blåvitt-anställd hotad och utsatt för skadegörelse

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4-5-1): Ole Söderberg – Oscar Wendt(Yahya Kalley 59’), Bernardo Vilar, Mattias Bjärsmyr(Carl Johansson 63’), Alexander Jallow – Gustaf Norlin, Tobias Sana, August Erlingmark(Filip Ambroz 59’), Noah Alexandersson, Hosam Aiesh(Isak Dahlqvist 71’) – Robin Söder(Kevin Yakob 63’)

Ersättare: Giannis Anestis, Yahya Kalley, Filip Ambroz, Kevin Yakob, Sebastian Eriksson, Isak Dahlqvist, Carl Johansson

ANNONS