Simone Inzaghis manskap har imponerat i ligaspelet, men nu är framtiden osäker när de kinesiska ägarnas skuldberg måste minska under våren.
Simone Inzaghis manskap har imponerat i ligaspelet, men nu är framtiden osäker när de kinesiska ägarnas skuldberg måste minska under våren. Bild: ALESSANDRO GAROFALO

Inter imponerar på planen trots ägarens skakiga ekonomi

Inter är ett jagat lag när kalendern bytt blad till 2024. Fjolårets Champions League-finalister toppar Serie A före Juventus och Simone Inzaghi har fått ihop ett slagkraftigt lag trots klubbens ekonomiska utmaningar.
– 2023 har varit ett bra år, men vi har gott om ambitioner för framtiden och vi tar oss an 2024 med stor entusiasm, säger Inzaghi.

ANNONS
|

Inter stod för en heroisk insats i Istanbul i juni 2023. På förhand hade få förväntat sig att Milanolaget, som slutat 18 poäng bakom Serie A-segrarna Napoli, skulle kunna utmana Pep Guardiolas titelmaskin. Inter pressade dock Manchester City hela vägen i förra säsongens Champions League-final, där Rodris mål till slut fällde avgörandet.

– Jag är förkrossad. Vi drömde om att få ta med Champions League-pokalen till Milano, sa lagkaptenen Lautaro Martínez efteråt, med tårar rinnande längs ansiktet.

Efter finalförlusten följde samma mönster som tidigare sommar: en strid ström av farväl, när Inters främsta och mest värdefulla spelare lämnade Milano.

André Onana, som varit Champions Leagues bästa målvakt, värvades till Manchester United, Milan Skriniar lämnade för Paris Saint-Germain, Marcelo Brozovic för Al Nassr och Robin Gosens återvände till Tyskland. Anfallsveteranen Edin Dzeko skrev på för Fenerbahçe och Romelu Lukaku hamnade, efter en dramatisk och känslosvallande sommar, i Serie A-konkurrenten Roma.

ANNONS

– Vi har försett Inzaghi med en slagkraftig trupp, samtidigt som vi har mött behovet att minska kostnaderna och respekterat vår uppgörelse med Uefa, förklarade vd:n ”Beppe” Marotta.

Transferintäkter måste genereras, lönebudgeten måste minskas. Mönstret har varit identiskt varje sommar de senaste åren när kinesiska ägarna Suning brottats med skyhöga lån, skuldberg och Financial Fair Play. Suning spenderade initialt både frikostigt och ambitiöst för att bryta Juventus hegemoni i Italien, vilket man också lyckades med under Antonio Contes ledning 2020/21, men pandemin slog stenhårt mot både Inter och Suning och klubben brottas alltjämt med de ekonomiska efterdyningarna. Även under fjolårets succésäsong med de oväntade Champions League-intäkterna gick Inter nära en miljard back och Sunings framtid i klubben är oviss då ägarnas tremiljarderslån till investeringsfonden Oaktree Capitals måste lösas under våren.

Trots att de ekonomiska utmaningarna hänger över klubben som ett mörkt, orosbådande moln så imponerar Inter enormt på fotbollsplanen.

I Nerazzurri kunde fira nyår som serieledare, med två poäng ner till Juventus, och Inter är klart för åttondelsfinal i Champions League, där Atlético Madrid väntar. Inget lag i Serie A har gjort fler mål – eller släppt in färre.

– 2023 har varit ett bra år, men vi har gott om ambitioner för framtiden och vi tar oss an 2024 med stor entusiasm, säger tränare Simone Inzaghi till Inter TV.

ANNONS

Inzaghi har, tillsammans med Marotta och sportchefen Piero Ausilio, på nytt byggt ett slagkraftigt lag efter ännu en sommar av förändringar.

Yann Sommer har fyllt luckan efter Onana mellan stolparna och har hållit nollan i 12 av 18 Serie A-matcher. Marcus Thuram, som anlände på fri transfer från Borussia Mönchengladbach, har varit fenomenal som parhäst till lagkaptenen Lautaro Martínez med 7 mål och 6 assist. Anfallskollegan Martínez leder Serie A:s skytteliga klart med 15 baljor. Defensiven framför Sommer är solid och mittfältstrion med Nicolò Barella, Henrikh Mkhitaryan och Hakan Çalhanoğlu – där den sistnämnde varit som pånyttfödd i en mer defensiv mittfältsroll – imponerar.

I 2024 års första match står Hellas Verona, som i dagarna sålt svenske landslagsförsvararen Isak Hien till Atalanta, för motståndet hemma på Giuseppe Meazza. Inter står på 19 ligatitlar och under våren är målsättningen tydlig: att vinna scudetto nummer 20 och pryda den svartblåa tröjan med en andra stjärna ovanför klubbmärket.

– 20 matcher återstår och vi måste prestera vecka ut och vecka in. Men målsättningen har varit klar från första stund: Vi vill ha den andra stjärnan, säger Henrikh Mkhitaryan till La Gazzetta dello Sport.

Helgens hetaste

Sunderland – Newcastle

FA-cupens tredje runda bjuder på det första Tyne Wear-derbyt sedan 2016 när rivalklubbarna från nordöst drabbar samman på Stadium of Light. Sunderland går starkt i Championship och befinner sig på en playoffplats, samtidigt som Alexander Isaks Newcastle går genom en tuffare period med fyra raka nederlag.

Lördag 13.45, Viasat Premium

Arsenal – Liverpool

FA-cuphelgens tyngsta match utspelas på Emirates Stadium när Premier League-ledarna Liverpool kommer på besök. Mötet lagen emellan den 23 december slutade 1–1 på Anfield, men sedan dess har Arsenals formkurva pekat skarpt nedåt med dubbla derbyförluster mot West Ham och Fulham.

Söndag 17.30, Viasat Premium

Roma – Atalanta

Toppmöte i Serie A när sjätteplacerade Atalanta besöker den eviga staden för att ta sig an Roma på Stadio Olimpico. José Mourinhos Roma är sjua i Serie A, en poäng bakom La Dea, och inledde i onsdags 2024 som segrare, när Cremonese besegrades med 2–1 i Coppa Italias åttondelsfinal. Även Atalanta tog sig vidare i cupen, efter en 3–1-seger mot Sassuolo.

Söndag 20.45, TV4 Fotboll

LÄS MER:I Bologna har supportrarna börjat drömma om Europa

LÄS MER:Nico Williams nobbar storklubbarna för att spela med sin bror Iñaki

LÄS MER:Endrick värvas till Real Madrid – spås bli Brasiliens nästa superstjärna

ANNONS