Här är ditt favoritlandslag i fotbolls-EM

Är du stressad över att du inte vet vilka du ska hålla på under EM?
Lugn, GP hjälper dig!
Här får du för- och nackdelar, samt likeability på samtliga landslag som deltar i fotbollsfesten.

ANNONS
|

Grupp A: Tyskland, Skottland, Ungern och Schweiz

Bild: HANNAH MCKAY

Tyskland

gradegradegradegradegrade

För: Min känsla är att stora starka Tyskland är stukade? De har blivit något av ett gäng drumlar de senaste mästerskapen och har lyckats klanta bort sig helt. Det finns något lockande i att se dem vinna EM på hemmaplan.

Emot: Om de skulle vinna kommer det mest kännas som att ordningen är återställd på något sätt, glädjen kommer inte vara genuin och man kommer fyllas av känslan att man har upplevt det här förut. Dessutom har vi inte glömt VM 2018.

Likeability: Nja, det behövs några fler fiaskon.
Bild: LEE SMITH

Skottland

gradegradegradegradegrade

För: Ett av mästerskapens absolut mest likeable lag. Det är svårt att ha något emot Skottland och den underdog som nationen har varit sedan tidens begynnelse.

Emot: Du kommer troligtvis bara bli besviken, vilket i och för sig känns väldigt skotskt. Så om du omfamnar det skotska kynnet så är även nackdelen en fördel. Du kan bara vinna.

Likeability: Hundra procent
Bild: STOYAN NENOV

Ungern

gradegradegradegradegrade

För: Du kommer inte springa på många på stan som säger ”hej, jag håller på Ungern” och har därför en god möjlighet att sticka ut från mängden här.

Emot: Det ungerska språket är nära besläktat med det finska, det ska man ha med sig.

Likeability: ”Likeability” är ett starkt ord
Bild: DENIS BALIBOUSE

Schweiz

gradegradegradegradegrade

För: Schweiz är ju ett ganska oförargligt och småcharmigt landslag. De är oftast ganska bra, men inte för bra. Sen är ju flaggan... NEJ jag tänker inte dra det skämtet och det bör inte du göra heller.

Emot: Schweiz har för mycket gött för att man ska kunna unna dem en titel. De har redan asmycket pengar, alperna och världens bästa, samt elegantaste, tennisspelare genom tiderna. Unnar man dem verkligen ett EM-guld, när allt kommer kring?

Likeability: Neutral.

Grupp B: Spanien, Kroatien, Italien och Albanien

Bild: YIANNIS KOURTOGLOU

Spanien

gradegradegradegradegrade

För: Ett självklart val för alla Christina Schollin-svenskar som har ett hus utanför Malaga och kan ”ta sig fram” på spanska. En ständig guldkandidat, dessutom.

Emot: Det är inte så himla kul att se ett lag passa runt till förbannelse, ha 80 procents bollinnehav och sen vinna med 1-0 efter att deras enda skott på mål satt.

Likeability: Un poco.
Bild: WOLFGANG RATTAY

Kroatien

gradegradegradegradegrade

För: Här finns en unik möjlighet att vara med- och motgångssupporter på samma gång. Kroatien är rankad tia i världen och har tagit medalj i två raka VM, men i EM-sammanhang lyckas de av någon outgrundlig anledning aldrig.

Emot: Alldeles för stor skillnad i snygghet på matchställen. Det italiensk trattoria-rödvitrutiga matchstället är uppfriskande och snyggt. Deras blåa? Intetsägande.

Likeability: Jo men vafan!
Bild: JENNIFER LORENZINI

Italien

gradegradegradegradegrade

För: Här har du en guldkandidat som kan åka ut redan i gruppspelet om det vill sig illa. Så om du vill hålla på en favorit, men också gambla lite, är regerande Europamästaren ett bra val.

Emot: Det spelar ingen roll hur mycket du älskar Italiens landslag, du kommer aldrig nå samma nivå som deras egen kärlek till sig själva. Här har du mästerskapets mest självupptagna landslag.

Likeability: Ej friktionsfri
Bild: Armando Babani

Albanien

gradegradegradegradegrade

För: Det finns få som är så bra på att fira framgångar så som albaner och redan innan EM har man sett den tvåhövdade örnen ackompanjerad av tutande bilar. Så vill du ansluta dig till en härlig fest så är det här ditt landslag.

Emot: Det blir inte så mycket att fira. Det kanske blir ett litet tut – av misstag.

Likeability: Absolut

Grupp C: Slovenien, Danmark, Serbien och England

Bild: PETTER ARVIDSON

Slovenien

gradegradegradegradegrade

För: Om du letar efter ett ”kul att få vara med”-lag så är Slovenien perfekt eftersom de inte har varit med i ett EM på 24 år och aldrig vunnit en match i sammanhanget. Det är inte alltid så himla viktigt att vinna, am i right?

Emot: Det finns en anledning till att de inte har varit med sedan 2000 och i den här gruppen ... well, första EM-segern kanske kommer om fyra år i stället.

Likeability: Uppfriskande
Bild: PETTER ARVIDSON

Danmark

gradegradegradegradegrade

För:

Emot:
Det är Danmark.

Likeability: Nej
Bild: ZORANA JEVTIC

Serbien

gradegradegradegradegrade

För: Serbien är ett riktigt stöddigt lag. De springer ut på planen med ett stolt bröst och kommer inte ursäkta sin närvaro. De skiter i vad alla tycker om dem – de är bäst.

Emot: Serbien är som sagt ett riktigt stöddigt lag. De springer ut på planen med ett stolt bröst och kommer inte ursäkta sin närvaro. De skiter i vad alla tycker om dem – de är bäst.

Likeability: Smaksak
Bild: CARL RECINE

England

gradegradegradegradegrade

För: Efter så många missar, så många tabbar och fiaskon krävs det ändå en viss nivå av empatilöshet för att inte, med någon ynka procent, ömma för den stolta fotbollsnationen England som inte har vunnit något sedan 1966. Någon gång ska de väl ändå få vinna?

Emot: Om England, dock, vinner guld så kommer det aldrig sluta tjatas om det. De tycker redan att de är bäst i världen, trots att de inte har vunnit något på 57 år. Återstoden av våra liv kommer bli outhärdliga och en lång brittisk eriksgata.

Likeability: Svårälskade

Grupp D: Polen, Nederländerna, Österrike, Frankrike

Bild: ANDREW COULDRIDGE

Polen

gradegradegradegradegrade

För: Är man, likt undertecknad, extremt svag för någon som gör extremt många mål och är extremt viktig för sitt lag så finns Robert Lewandowski här. Polen är ett klassiskt hipsterlag för den som vill fira en, två, max tre, segrar under ett mästerskap.

Emot: Det blir sällan så mycket mer glädje än ett avancemang ur gruppen – det får du vara beredd på.

Likeability: Varken mer eller mindre
Bild: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Nederländerna

gradegradegradegradegrade

För: På ett personligt plan är jag sanslöst svag för Nederländernas orangea ställ. Sen är det ett klassiskt ”bättre än merparten”-lag som absolut kan hota om saker och ting går som de ska.

Emot: Jag flög med KLM en gång och hade svårt att uppskatta språket. Men det känns inte som ett rimligt motargument, så jag väljer det faktum att årets EM säkert blir Nederlag – så det är lika bra att välja ett annat.

Likeability: Historiskt sett absolut inte
Bild: JOHAHNNES FRIEDL

Österrike

gradegradegradegradegrade

För: ”Dark Schweiz” som jag brukar kalla landet. Om man vill hålla på ett alpland, men har svårt att finna sig i den framgångssaga som Schweiz är och letar efter något som är lite opolerat så är Österrike ett perfekt komplement.

Emot: Österrike känns aldrig särskilt relevanta när det kommer till något annat är utförsåkning, tyvärr.

Likeability: Lite mindre än Schweiz
Bild: SARAH MEYSSONNIER

Frankrike

gradegradegradegradegrade

För: Om du inte orkar med några motgångar, i alla fall i gruppspelet, så är Frankrike ett bra stalltips. De är rankade tvåa i världen, har otroliga Kylian Mbappé och är därmed en stor guldkandidat.

Emot: Jaha, du håller på Frankrike? Ta ditt unika ställningstagande och ställ dig därborta med alla andra koketterande och sofistikerade frankofiler.

Likeabilité: Förvånansvärt hög för ett så bra lag.

Grupp E: Belgien, Slovakien, Rumänien, Ukraina

Bild: MATTHEW CHILDS

Belgien

gradegradegradegradegrade

För: Om du vill sticka ut hakan lite, men inte för mycket, så är Belgien ett bra landslag. De har jättebra spelare och kan vinna EM-guld, men är inte det säkraste kortet. Framför allt har de ett matchställ inspirerat av Tintin.

Emot: Det har i evigheter snackats om Belgiens ”gyllene generation” som ska vara så jäkla bra. Men allt de har lyckats åstadkomma är ett VM-brons 2018, det är knappast något att skryta om i 30 år.

Likeability: Inte mer än rimlig
Bild: RADOVAN STOKLASA

Slovakien

gradegradegradegradegrade

För: Jag har ingen närmare relation till Slovakien som fotbollsnation, så jag antar att det finns en unik möjlighet att bygga broar här och det kan ju vara roligt.

Emot: Marek Hamsik och hans otroligt hårda, kompakta, tuppkam är inte med i år.

Likeability: Lite mindre utan tuppkammen.
Bild: OCTAV GANEA

Rumänien

gradegradegradegradegrade

För: Här har du ändå en underdog som kanske kan stöka till det lite i sin grupp. Det finns saker som är omöjliga – men att Rumänien ska kunna skoja lite med Slovakien och Ungern är inte en av dem.

Emot: Klart du kan få hålla på Rumänien om du vill, men jag vet inte riktigt vad det ska leda till?

Likeability: Kanske?
Bild: OGNEN TEOFILOVSKI

Ukraina

gradegradegradegradegrade

För: Här finns det ändå en ganska tydlig för-parameter. Varje ukrainsk seger är också ett välriktat långfinger mot Ryssland – vilket kan väga tungt när man ska välja ett favoritlag i EM.

Emot: Ukraina var trots allt landet som skickade ut Sverige ur förra EM. Vill man vara långsint, som jag, så kan det vara något att störa sig på.

Likeability: Skyhög

Grupp F: Turkiet, Georgien, Portugal, Tjeckien

Bild: INTS KALNINS

Turkiet

gradegradegradegradegrade

För: En klassisk dark horse i mästerskap, kan ställa till det och skrälla mot högre rankade lag. Känns också, spontant, som ett lag som är väldigt bra på att fira framgångar. Kan tutas en del.

Emot: Deras främsta fotbollsspelare genom tiderna, Hakan Sükür, lever i exil i USA och är utraderad från historieböckerna efter att han ”förolämpat” Recep Erdogan på sociala medier.

Likeability: Finns mer att önska
Bild: IRAKLI GEDENIDZE

Georgien

gradegradegradegradegrade

För: Någon gång ska vara den första och för Georgien är EM i Tyskland nationens första mästerskap under egen flagg. Så, ja vill man vara lite välkomnande och stöttande så kan det här landslaget vara ett alternativ.

Emot: Det är svårt att inte tänka ”hur i hela friden är inte Sverige med i EM?” när man kollar på Georgien. Det kommer skava och vara en smärtsam påminnelse om vårt eget misslyckande.

Likeability: Hur kan man ogilla dem?
Bild: BAPTISTE FERNANDEZ

Portugal

gradegradegradegradegrade

För: Hipstervalet för den som vill hålla sig till den iberiska halvön. Det här är inte Spanien, men ändå en fullgod tvåa. Är dessutom, har jag precis läst mig till, ukulelens ursprungsland.

Emot: Både Cristiano Ronaldo och Pepe, två fotbollsspelare som är otroligt svårälskade, finns med i truppen.

Likeability: ”Portugal: Mer än två osköna snubbar”
Bild: DAVID W CERNY

Tjeckien

gradegradegradegradegrade

För: Ja, det finns väl goda skäl att hålla på Tjeckien antar jag? Det kan gå bra? Det kan gå skit? Omfamna ovissheten, välj Tjeckien.

Emot: Stopp och belägg! Tjeckien har ju redan vunnit hockey-VM. Det finns en gräns för hur många framgångar ett land ska tillåtas ha inom loppet av några månader.

Likeability: Oförargliga och lätta att uppskatta
ANNONS