Rasmus Lindgren och Joona Toivio kan behöva ta farväl på Ullevi.
Rasmus Lindgren och Joona Toivio kan behöva ta farväl på Ullevi. Bild: PETER HOLGERSSON

Häckenspelarna kritiska till matchflytten till Ullevi

Sista omgången, den eventuella guldmatchen, mellan Djurgården och Häcken kan flyttas till Ullevi. Ett besked både Djurgården och Häcken är kritiska till. Dessutom kan två av Häckenspelarna bli snuvade på sitt avsked.
– Vi har Rasmus (Lindgren) och Joona (Toivio) som ska tackas av och det vill vi göra på ett snyggt sätt, säger Häckens Erik Friberg.

ANNONS
|

När Häcken tar emot Djurgården i allsvenskans sista omgång kan det bli en guldkantad tillställning.

Hisingslaget har sedan länge, egentligen starten av säsongen, varit ute ur SM-guldstriden. Däremot är Stockholmslaget i allra högsta grad involverad i kampen om Lennart Johanssons pokal.

Med anledning av detta kan nu matchen flyttas från Bravida arena – till Ullevi. Det grundar sig i en säkerhetsbedömning som gjorts när tusentals Djurgårdssupportrar förväntas ta sig till Göteborg.

– Som klubb vill vi inte vara någon annanstans än på vår hemmaplan, på Bravida Arena, men som arrangör behöver vi ta ansvar för den gemensamma säkerhetsbedömningen alla inblandade aktörer gör, sade Elin Öst Sandström, evenemangsansvarig i BK Häcken när beskedet kom i måndags.

ANNONS

LÄS MER:Klubbarna bekräftar: Häckens match mot Djurgården kan flyttas

”Fan... flytta den till Borås då”

Ett besked som fick Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf att vara minst sagt kritisk. Dels för att matchen då skulle spelas på naturgräs vilket Djurgården inte är vana vid, men också till valet av arena.

– Att flytta en avgörande fotbollsmatch till en friidrottsarena med löparbanor! Om man ser till produkten fotbollen så låter det helt... helt konstigt för mig, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi kommer lösa det oavsett arena eller underlag. Allt jag föredrar är en bra plan. Men fan... flytta den till Borås då.

Häckens Erik Friberg är kritisk till en matchflytt.
Häckens Erik Friberg är kritisk till en matchflytt. Bild: MATHIAS BERGELD

Kan missa avtackning på hemmaplan

Inte heller Häckenspelarna vill se en flytt av matchen.

– Det är absolut inget jag vill. Det är klart att vi vill spela sista matchen på Bravida. Vi har Rasmus (Lindgren) och Joona (Toivio) som ska tackas av och det vill vi göra på ett snyggt sätt, vi vill spela på vår hemmaplan, säger Erik Friberg och fortsätter:

– Jag räknar med att Häcken gör allt för att vi ska spela på Bravida.

LÄS MER:Rasmus Lindgren avslutar sin karriär

För så är det. Både Lindgren och Toivio spelar sin sista match i den gulsvarta tröjan innan de lämnar klubben. Toivio säger att han gärna spelar på Bravida, men att det också skulle kunna bli så att hans tid i Sverige avslutas på exakt samma sätt som den startades.

ANNONS

– Det som är ganska konstigt är att jag spelade min första allsvenska match med Djurgården mot Häcken i Borås, nu kan det bli med Häcken mot Djurgården på Ullevi, säger han.

LÄS MER:Joona Toivio lämnar Häcken

En match på Ullevi mot ett Djurgården som mest största sannolikhet slåss om guldet, skulle kunna gynna bortalaget. Flyttas matchen får betydligt många fler Djurgårdssupportrar plats på arenan.

– Det är en stor fördel för Djurgården om det blir på Ullevi, säger Toivio.

Järnkaminerna: ”Bravida räcker inte till”

Det är därför ingen större skräll att Djurgårdens supporterförening, ”Järnkaminerna”, ser positivt på en flytt. Publikkapaciteten skulle öka från Bravidas drygt 6000, till Ullevis enorma 40 000.

LÄS MER:Vilken annan klubb hade gått med på detta?

– Vi ser ju att det finns potentiellt ett enormt intresse att åka på matchen mot Häcken. Om vi har en chans att vinna SM-guld så räcker nog inte Bravida Arena till. Vi vill att så många som möjligt ska kunna stötta på plats, vårt stöd får väga upp att spela på gräs, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna till Fotbollskanalen.

Ett annat alternativ till arena skulle kunna vara Gamla Ullevi, men den är upptagen på matchdagen och är därför inte med i beräkningen.

ANNONS