Häckens serieledning blir mindre efter kryss mot Kristianstad

Häcken segersvit i Damallsvenskan är bruten.
De fick ”bara” 0–0 med sig från toppmötet borta mot Kristianstad, och nu minskar gapet ned till tabelltvåan Hammarby.
– Jag tycker ändå att vi får vara nöjda med en poäng, säger Elin Rubensson som gjorde comeback efter skada.

ANNONS
|

Det var ett riktigt toppmöte mellan Kristianstads DFF och BK Häcken FF på måndagskvällen. Kristianstad hade chans att haka på i guldstriden medan Häcken kunde rycka ifrån ytterligare i toppen.

Och på planen syntes det att matchen betydde mycket för båda lagen. Det var stundtals irriterat och mycket kamp på Kristianstad fotbollsarenas hybridgräs.

Med dryga kvarten spelad tvingades Häckens vänsterback Anna Sandberg byta efter att ha fått Evelyne Viens armbåge i huvudet. Senare fick även Kristianstads Emmi Alanen kliva av skadad.

Tufft spel: ”Hade kunnat stävja”

I övrigt var det en tillknäppt första halvlek, och snackisen var snarare det tuffa spelet.

– Vi möter ett lag som förlorat rätt många matcher mot oss. Tre förra året och två i år, både i cupen och ligan. Jag tror att de kände att de behöver använda sin fysik för att få stopp på oss. Det var gränsfall i några situationer och domaren hamnade kanske lite fel i några situationer, men det var svårbedömt eftersom det var fysiskt, säger Häckens tränare Robert Vilahamn.

ANNONS

Han gav lugnande besked angående vänsterbacken Anna Sandberg som klev av. Hon ska undersökas under tisdagen, men verkade vid gott mod i paus, enligt Vilahamn. Däremot är tränaren lite kritisk till att det blev så tufft spel.

– Det är vissa situationer med lite efterslängar och så. Sen blåste domaren frispark ofta, men man kanske hade kunnat stävja med ett gult kort i början, för att undvika att det blir så här. Med det sagt skötte sig domaren bra. Man får gilla läget och anpassa sig efter nivån.

Om första halvlek var tillknäppt blev det fler chanser i andra halvlek. Både Häcken och Kristianstad hade lägen att ta ledningen, men målvakter och försvarsben var i vägen.

Rubensson gjorde comeback

Ett glädjebesked för Häcken var att mittfältsstjärnan Elin Rubensson kom in i andra halvlek. Hon har missat flera matcher med en lätt bristning i en sena i baksida lår, men gjorde comeback mot Kristianstad. Totalt blev det 40 minuters spel för 30-åringen, som finns med i truppen till sommarens fotbolls-VM.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka och kroppen kändes bra. Jag är väldigt glad för det. Det är en lite seg skada men jag har kunnat träna på hyfsat hela tiden. Det är bara vissa moment jag inte kunnat göra, så jag har inte tappat så mycket ändå tror jag, säger Rubensson.

ANNONS

Man behöver inte vara orolig inför VM?

– Nej, det tror jag inte. Det gäller bara att vara noggrann med återhämtning och stegra på rätt sätt nu, men det är jag inte orolig för.

Elin Rubenssons inhopp hjälpte dock inte i segerjakten. Matchen slutade 0–0 och Häcken fick nöja sig med en poäng i toppmötet.

– Det är klart att vi alltid vill vinna matchen, men vi vet att det är en av de tuffaste bortamatcherna i serien. Det är på gräs och otroligt mycket dueller, så det är en matchbild vi inte är helt vana vid. Då krävs det en hundraprocentig insats om vi ska vinna en sån här match, och riktigt där är vi inte idag. Så jag tycker ändå att vi får vara nöjda med en poäng idag, säger Elin Rubensson.

Tränaren Robert Vilahamn delar Rubenssons bild, och är varken nöjd eller missnöjd med lagets insats.

– Det är en fysisk match mot ett fysiskt lag, som gör att det inte riktigt blir samma matchbild som vi är vana vid. Vi vill vinna och gick för det, men utifrån hur matchbilden såg ut var kryss ganska rättvist, säger Vilahamn.

LÄS MER:Oroande bilderna: BK Häckens Anna Sandberg ut med huvudskada

Så spelade BK Häcken FF

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Aivi Luik, Anna Sandberg (19’ Elma Junttila Nelhage) – Marika Bergman Lundin, Filippa Curmark – Ruby Grant (55’ Elin Rubensson), Rosa Kafaji, Anna Anvegård (94’ Molly Johansson) – Clarissa Larisey.

ANNONS