Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Häckenveteranen Erik Fribergs kryptiska svar

I kväll kan BK Häcken bli mästare i kavaj.
Veteranen Erik Friberg ska se matchen hemma framför tv:n, så vad händer om Djurgården tappar poäng och guldet är klart?
– Då får ni ringa mig och se var vi är, säger Friberg.

BK Häcken besegrade Malmö FF med 2-1 på Bravida Arena efter mål av Lars Olden Larsen och Samuel Gustafson.

En matchavgörande sekvens blev utvisningen på Alexander Jeremejeff, där tränare Per-Mathias Högmo tvingades agera snabbt.

Häcken skulle spela med en man mindre i nästan en hel halvlek, och Högmos beslut blev att ta ut målskytten Larsen, byta in mittbacken Franklin Tebo.

Från 4-3-3 till 5-3-1.

Högmo förklarar gulddraget:

– Vi hade erfarenhet från Sirius-matchen där vi gjorde samma sak. Att gå över till tre mittbackar, och sedan låta två vingar kontra, så vi inte bara blev stående lågt. Det handlar om vad vi gör när vi har boll. Defensivt täckte vi planens bredd och fick press på de som slog inlägg. Offensivt kunde vi kontra. Samt att vi behöll våra tre mittfältare centralt. Vi visste att vi skulle skapa chanser för att vi är så spelskickliga, säger Per-Mathias Högmo.

Mycket riktigt, tio mot elva gjorde Häcken ytterligare ett mål, släppte in ett, men det räckte till seger med 2-1.

Malmö FF:s tränare Åge Hareide om tränarkollegan Högmos drag vid Jeremjeffs utvisning:

– Det bidrog till att matchen slutade som den gjorde. Häckens tre innermittfältare är de bästa spelarna i allsvenskan. Vi spelade för långsamt, Häcken var mycket mer direkta i sitt spel. De är duktiga med elva spelare och de var duktiga med tio man också. Per-Mathias kanske skulle pröva att spela med nio nästa gång? säger Åge Hareide skämtsamt.

MFF-tränaren fick sedan frågan om Häckens chanser att vinna guld?

– Jag är inget matematiskt geni, men jag kan läsa en tabell, svarade Hareide apropå att Häcken i skrivande stund har nio poäng mer än Djurgården.

Häcken är en hårsmån från det historiska SM-guldet. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Häcken är en hårsmån från det historiska SM-guldet. Bild: MICHAEL ERICHSEN

En poäng till räcker…

En poäng till räcker, antingen mot IFK Göteborg eller IFK Norrköping, men skulle Dif tappa poäng mot Gif Sundsvall är saken klar. Då blir Hisingsklubben mästare i kavaj redan i kväll.

Rykten gör gällande att hela laget ska samlas hemma hos veteranen och trotjänaren Erik Friberg för att se matchen. Detta dementeras av Friberg.

– Jag har inte hört något om det, säger han.

Hur följer du matchen?

– Jag tittar på den hemma. Vi har inte sagt något om att vi ska samlas.

Men om Djurgården tappar poäng, då kommer ni samlas?

– Det får vi se då, men det tar jag för givet. Men det är ingen idé att tänka på det nu. Sedan får ni väl ringa mig om de tappar poäng så får ni se var vi är nånstans.

Lagkapten Samuel Gustafson berättar om sina kvällsplaner med en gliring i riktning jagande Djurgården och mötet med ”Giffarna”:

– Jag lär ju inte åka upp och se den på plats i alla fall, säger Samuel med ett skratt.

Kaptenen tillägger:

– Det blir väl i soffan om det inte finns någon bättre match att se samtidigt.

Att något är på gång framgår av sportchefen Martin Ericssons kommentar i mixade zonen om norske tränaren Per-Mathias Högmo som brukar passa på att åka hem efter Häckens matcher:

– Han får INTE åka till Norge nu, säger Ericsson.

”Bästa mittfältet jag sett”

Anledningen till att BK Häcken är nära att vinna sitt första guld förklarar Erik Friberg så här:

– Jag tycker inte vi varit dåliga en enda match egentligen. Jag har sett de flesta från sidan. Det är väl Djurgården när de var här som vann för att de var bättre. Annars har vi varit bra i de flesta matcher. Vi har haft ett tufft schema på slutet och det har varit prat om att vi ska ha frossa hit och dit. Jag tycker de därute visat att de spelar egentligen samma fotboll oavsett vilka vi möter eller om det är gräs eller konstgräs eller hemma eller borta, säger Erik Friberg.

BK Häcken har endast förlorat två matcher på hela säsongen, och är fortfarande obesegrade såväl på bortaplan som på gräs.

– Det är en helhet så klart. (Alexander) Jeremejeff har gjort 22 mål, det behövs så klart för att ligga däruppe. Sedan är mittfältet det bästa jag har sett i allsvenskan.

Inte ens du platsar?

– (skratt) Nä, då förstår du. Men även när Gustav (Berggren) var här i somras såg det skitbra ut. Sedan är vi bättre försvarsmässigt nu också. Det tog 18 matcher innan vi höll nollan. Nu har vi i och för sig inte gjort det i de senaste matcherna, men vi har varit stabilare bakåt. Vi har spelat på samma sätt och inte gått ifrån det på hela året, säger Erik Friberg.

LÄS OCKSÅ: Allsvensk historia skrivs – händer inte på hundra år igen

LÄS OCKSÅ: Alexander Jeremejeff utvisad mot Malmö FF

LÄS OCKSÅ: Häcken ytterst nära historiskt guld efter seger mot Malmö

LÄS OCKSÅ: Häcken kan bli mästare i kavaj – eller mot IFK Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.