Häcken ytterst nära historiskt guld efter seger mot Malmö

Häcken kan bli mästare i kavaj imorgon.
Det efter en seger mot Malmö FF – en seger som bärgades utan Alexander Jeremejeff som fick rött kort.
– Jag är oerhört stolt över spelarna. Vilken match de gör, säger Per-Mathias Högmo.

|

Häcken har aldrig varit närmare ett SM-guld i klubbens 82-åriga historia.

Trots storstjärnan Alexander Jeremejeffs utvisning i början av den andra halvleken, och en sen reducering av Malmö, kunde Häcken hålla ut till en tung, tung trepoängare.

Ny drömstart för Häcken

För andra matchen i rad fick Häcken en drömstart.

Domare Kristoffer Karlsson hann knappt blåsa igång drabbningen på Hisingen innan Lars Olden Larsen kunde rinna igenom och placera in ledningsmålet till Häcken. Norrmannens tredje mål för säsongen.

Annars fick ett fullsatt Bravida arena bevittna en jämn tillställning under den första halvleken där båda lagen kom till ett par lägen.

Först ut att att skapa en het chans var hemmalaget Häcken. Ibrahim Sadiq tog sig fram längs högerkanten och spelade in ett inlägg som såg ut att gå för nära inpå Johan Dahlin. Men Malmö-målvakten tappade bollen som därefter låg fri i några sekunder, men utan att gulsvart spelare hann först till den.

Sen var det Malmös tur att vaska fram en bra möjlighet. Skåningarnas målkung Isaac Kiese Thelin kunde ta ner ett inspel till vänster i Häckens straffområde och dra till med vänsterfoten, men bollen gick i Peter Abrahamssons högra stolpe.

I övrigt var det en hel del tuffa tag under den första halvleken där hela sju gula kort delades ut för sena tacklingar, gruff och protester.

Allra mest hettade det till när Samuel Gustafson gjordes ner av Moustafa Zeidan utanför Häckens straffområde. Tvillingbrodern Simon Gustafson var inte sent framme för att markera mot Zeidan, vilket ledde till mothugg från Thelin. Samtliga tre sistnämnda varnades därefter för sina aktioner.

– Jag tycker vi får mer kontroll i de sista tio minuterna, vi skapar många chanser men blir för otåliga i sista tredjedelen och skjuter när vi inte ska skjuta. Så fokus i paus var att vara ännu mer noggranna, säger Per-Mathias Högmo.

Häcken stormar mot ett hitoriskt SM-guld.
Häcken stormar mot ett hitoriskt SM-guld. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Rött kort och nagelbitare

Matchen fortsatte omgående på inslagen väg. Med tufft spel, alltså.

För det dröjde inte många minuter innan en potentiellt matchavgörande händelse skulle ske.

På en hörna gjordes storstjärnan och skyttekungen Alexander Jeremejeff ner. Anfallaren fick inget gehör från domare Kristoffer Karlsson, men i momentet efter stod han för en eftersläng mot Malmös Ola Toivonen.

Den assisterande domaren såg situationen, och efter att ha diskuterat med Karlsson visades Jeremejeff ut.

Ett beslut som resulterade i stora protester från Häckens spelare och supportrar.

Häcken ställde om till ett 3-5-1-system för att slå vakt om defensiven. Kort därefter fick Sören Rieks ett jätteläge vid den bortre stolpen, men avslutet var missriktat och gick utanför.

– Vi får möblera om lite och då visar vi vår spelstyrka på mittfältet. Det de gör där, Mikkel, Samuel och Simon är hög, hög klass.

I stället kunde Häcken utöka ledningen genom ett riktigt klassmål när Mikkel Rygaard läckert spelade fram Samuel Gustafson som var säker framför mål, och kunde fira vilt framför hemmaklacken.

Men matchen skulle inte vara över där.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid kunde Felix Beijmo reducera för Malmö efter vass lobbnick. Med en efterföljande tilläggstid på sex minuter fanns det gott om tid för gästerna att kvittera.

Under måndagen kan Häcken bli mästare i kavaj.
Under måndagen kan Häcken bli mästare i kavaj. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Men trots ett par heta lägen, åt båda håll med bland annat en stolpträff för Häcken via Blair Turgott, kunde Häcken hålla ut till vad som ser ut att bli en historisk seger.

Per-Mathias Högmo kan bara konstatera:

– Jag är så oerhört stolt över spelarna. Vilken match.

– Vi vinner mycket, mycket välförtjänt!

Om Djurgården misslyckas med att besegra Gif Sundsvall under måndagen har Häcken säkrat sitt första SM-guld någonsin.

Att spekulera kring hur troligt det är att det blir så är inget Per-Mathias vill ägna sig åt.

– Det vet du att vi har väldigt lite att säga till om, det får bli Djurgårdens business, skrattar han.

Fakta: Så startade Häcken

4–3–3: Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Simon Gustafson – Ibrahim Sadiq (Blair Turgott, 82’), Alexander Jeremejeff, Lars Olden Larsen (Franklin Tebo, 55’)