Guldracet lever – GFC föll i seriefinalen

Det damallsvenska guldracet lever. Rosengård körde över Göteborg i söndagens seriefinal och vann rättvist hela det svenska seriespelets hetaste match med 3–0.
– Det är tungt nu, säger Jennifer Falk.

ANNONS
|

Det skulle bli matchen där GFC gick ifrån sin enda guldkonkurrent. Förutsättningarna var lika klara som himlen över Malmö Idrottsplats. Seger för Mats Gren och Jörgen Ericson och doften av klubbens första damallsvenska guld skulle följa bussen hela vägen upp till Göteborg.

Det här blev i stället matchen där Rosengård jämnade ut toppstriden.

Man gjorde det med en tydlig och lyckosam matchplan. Ytorna utanför Göteborgs vingbackar skulle användas. Det gjorde dem – och det gav resultat. Det var så 1–0 kom till genom Alexandra Riley på Rosengårds vänsterkant.

Hon skottfintade sig inåt i planen och placerade sedan säkert in skåningarnas ledningsmål.

ANNONS

För första gången i år var Göteborg i underläge. Det hade man inte tränat på. Hur skulle det hanteras? Inte så bra, skulle det visa sig.

– Kanske spelar det in att vi inte har legat under tidigare. Det är klart det påverkar, men det ska inte påverka för mycket. Vi ska fortfarande kunna göra vår grej och ge hundra procent resten av matchen, säger Emma Kullberg.

Blackstenius skadad

Uppförsbacken blev ännu jobbigare när Stina Blackstenius några minuter senare tvingades gå av med en känning i höger lår.

LÄS MER:GFC:s anfallsstjärna tvingades bryta seriefinalen

Rebecka Blomqvist klev in på planen och in i en Göteborgsbåt i gungning. Den sattes i storm av Jessica Samuelssons 2–0 fem minuter före paus.

Göteborg hade dessförinnan sårat Rosengård med djupledsspel och Stina Blackstenius hade innan hennes skada skapat en hel del, men Rosengård såg hela tiden ut att ha kontroll. Med Jessica Samuelssons mål blev den kontrollen fullständig.

– Jag tycker vi förlorade alldeles för många dueller i första halvlek. Jag tror inte jag gör en enda räddning på hela matchen. De gör mål på sina chanser. Det går deras väg i dag, säger kaptenen Jennifer Falk.

”Ville det mer än oss”

Målet kom till sedan Riley hittat Mimmi Larsson i djupled. Skytteligaledarens petning gick i stolpen – och på returen var Samuelsson först.

ANNONS

Det var rättvist och välförtjänt. Det var samtidigt på intet sätt ointagligt.

Det blev det snabbt efter paus. Emma Kullberg försökte täcka ut en boll över sidlinjen och blev norpad på den. Anna Anvegård plockade upp den, trippade förbi närmsta försvarare och petade sedan in Rosengårds tredje. GFC var ett slaget lag.

– Det kändes som vi inte visade att vi ville vinna den här matchen, framförallt visade de det mer än oss. De var vassare än oss i dag, säger Emma Kullberg.

Spelar matchens dignitet in i att ni gör en svag prestation?

– Det är klart det blir extra nerver. Det kommer man nog aldrig ifrån.

Tränaren Jörgen Ericson var undrande vad som låg bakom den svaga prestationen.

– Jag är besviken på att vi inte kommer upp i normal nivå överhuvudtaget. Det var inget snack om saken i dag. De var en klass bättre än oss. Det här var en match som vi hade möjlighet att göra något jättebra av. Nu gjorde vi inte det resultatmässigt, säger han.

LÄS MER:Nu behöver ni vinna resten, Göteborg FC

Visst, Göteborg skapade en handfull hörnor och hade ett par brötiga situationer nära Musovic. Och pigga Hanna Wijk vinklade ett farligt skott, men kontrollen hade Rosengård fortsatt.

ANNONS

Guldjakten är jämn igen. Tio matcher återstår.

– Det ska bli roligt. Varje poäng kommer bli viktig från och med nu, säger Jennifer Falk.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS