Göteborgs fotbollförbunds styrelse lutar åt Reinfeldt

Göteborgs fotbollförbund skulle ha röstat på Caroline Waldheim i SvFF:s ordförandeval.
Efter att Waldheim hoppat av kan det i stället luta åt Fredrik Reinfeldt – bland annat på grund av ”Göteborgsmotionen”.
– Det fanns röster i styrelsen för honom senaste vi diskuterade, avslöjar ordföranden Bert Andersson.

ANNONS
|

I samband med Göteborgs FF:s årsmöte i slutet av februari meddelade Bert Andersson att styrelsen enats om att rösta på Caroline Waldheim i kampen om vem ska bli ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. GFF har totalt elva av de 259 rösterna som avgör saken 25 mars.

I går var Andersson i kontakt med Caroline Waldheim som då meddelade att hon lägger ner sin kandidatur. Något Fotbollskanalen var först med att berätta.

– Hon känner att det uttalade stödet ännu så länge är för lågt för att hon ska vilja riska sin anställning. Så enkelt är det. Och det har jag stor respekt för, säger Bert Andersson till GP.

ANNONS

Waldheim är anställd som hållbarhetschef på SVFF, men enligt stadgarna räcker det inte att ta tjänstledigt – hon måste säga upp sig från sin tjänst. Vilket bland annat paragrafexperten Gerhard Sager påpekat i en artikel i GP, och som bekräftats av SvFF:s chefsjurist Tobias Tibell.

Ingen plan B

Med Waldheim ur leken återstår Fredrik Reinfledt och Lars-Christer Olsson. GFF:s styrelse behöver bestämma vem de nu ska stötta.

– Vi har ingen plan B idag, säger Bert Andersson.

I stället kommer styrelsen att träffas under denna veckan eller i nästa för att mejsla fram Göteborgsdistriktets nya kandidat.

– Egentligen är det ingen brådska, menar Bert Andersson apropå att SvFF:s årsmöte är först 25 mars.

GFF-styrelsen består av nio personer och i samband med att de enades om Caroline Waldheim fanns även röster på Fredrik Reinfeldt, säger Bert Andersson.

– Lars-Christer Olsson har ju varit lite tydligare med att han ogillar ”Göteborgsmotionen”. Sedan har han inte sagt vad han vill göra i stället.

Ligger det honom i fatet i det här sammanhanget?

– Jag vet inte. Det skulle ju kunna göra det. Det är inte busenkelt detta. Vi får väl se.

Du sa att det fanns röster för Fredrik Reinfeldt i styrelsen förra gången ni diskuterade. Fanns det röster för Lars-Christer Olsson också?

ANNONS

– Han var inte på tapeten på samma sätt. Någon tyckte väl det. Men detta är en jättesvår fråga, säger Bert Andersson.

GP har vid flera tillfällen berättat om Göteborgsmotionen som vill se en annan ekonomisk fördelning av de 650 miljoner kronor som elitklubbarnas tv- och spelavtal är värda årligen. 120-160 miljoner ska i stället sippra nedåt i fotbollsrörelsen, anser motionärerna. Det är kanske den största frågan inför ordförandevalet, men exakt var Reinfeldt står är oklart. GP har sökt honom och fått svaret att Fredrik avvaktar intervjuer till efter förbundsmötet..

Ordföranden Bert Andersson, som även är vice ordförande i SvFF, vill i dagsläget inte svara på vem han personligen tycker skulle vara bäst för svensk fotboll av Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson.

– Vem det än blir kommer jag arbeta med denne person kommande året om jag blir omvald som ju har föreslagits. Då kan det faktiskt vara lite klokt att avstå den värderingen.

Vem som vinner vågar Bert Andersson inte spekulera i.

– Den stora frågan är var Waldheims röster tar vägen? Och det vet inte jag, avslutar han.

GP har även varit i kontakt med Caroline Waldheim som meddelar via SMS att hon inte vill kommentera den avbrutna kandidaturen.

ANNONS

LÄS MER:Utsikten utan röst i Svenska fotbollförbundets årsmöte – glömde betala årsavgift

LÄS MER:Göteborgs fotbollförbunds beslut – stöttar inte Fredrik Reinfeldt

LÄS MER:Uppgifter: Waldheim hoppar av ordförandekamp

LÄS MER:Tunga experten: Caroline Waldheim är inte valbar

ANNONS