1/3

Göteborgs fotbollförbunds beslut – stöttar inte Fredrik Reinfeldt

Göteborgs fotbollförbund, GFF, har bestämt sig – de stöttar inte Fredrik Reinfeldt som ny fotbollsbas.
Det beskedet gavs under kvällens årsmöte på Ullevi.
I stället kommer GFF att rösta på IFK Göteborgs-supportern Caroline Waldheim.

Fredrik Reinfeldt, 57, är valberedningens förslag till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Det meddelades för två veckor sedan.

Inför ordförandevalet i Stockholm 25 mars utmanas den förre statsministern av Lars-Christer Olsson, 72, och Caroline Waldheim, 49, som fortfarande kandiderar.

Under tisdagen blev det tydligt att fotbollsrörelsen är splittrad. Först meddelade IF Elfsborg att de inte stöttar Fredrik Reinfeldt, utan vill se Lars-Christer Olsson efterträda nuvarande ordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Alla kandidater är kompetenta men vi tror att Lars-Christer skulle passa i en sådan roll. Han har förståelse för fotboll på allra högsta nivån men också på breddnivå. Han har en unik erfarenhet och kompetens, sa klubbchefen Stefan Andreasson till GP.

När GFF hade årsmöte senare på kvällen kom ett liknande besked. Inte heller Göteborgsdistriktet vill se Reinfeldt som ny boss för svensk fotboll. I stället kommer de att ställa sig bakom Caroline Waldheim.

Waldheim – som är uttalad Blåvitt-supporter – har i en lång intervju med GP berättat vad hon först och främst skulle fokusera på som ny ordförande för SvFF:

– Jag vill stärka relationen med våra distrikt. Det är det viktigaste att börja jobba med. Det är ett långsiktigt arbete. Genom dialog ska vi skapa bättre samarbeten och bättre förutsättningar för våra distrikt att göra sitt jobb. I dag ställs en jäkla massa krav på distrikten och det skickas ut massa arbetsuppgifter, men jag är inte lika övertygad om att vi ger de lika mycket resurser så att de klarar av alla frågor, säger Caroline Waldheim.

Frågan om hur GFF ställer sig i ordförandevalet väcktes av Bengt Frejd från Proletärens FF. Sittande ordföranden Bert Andersson – som omvaldes ytterligare ett år av de 33 röstberättigade representanterna från Göteborgsdistriktets föreningar (77 röster totalt) – motiverade styrelsebeslutet att ställa sig bakom Waldheim:

Förklarar beslutet

– Göteborgs fotbollförbund har funderat och resonerat och vi har bestämt oss. Vi kommer att stå bakom Caroline Waldheim. Det är vår kandidat. Det är den person som bäst tar tillvara på våra intressen. Det är inte helt oväsentligt och oviktigt att det är en kvinna, och det vore väldigt spännande att få den första kvinnan som ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det är styrelsens resonemang, säger Bert Andersson.

Örgryte IS Niklas Allbäck begärde ordet och ville att Bert Andersson skulle utveckla varför GFF-styrelsen går emot SvFF:s valberedning som även uttalat sig om att Waldheim är olämplig på grund av anställd av SvFF.

– Vi delar inte valberedningens uppfattning om olämpligheten. Vi tycker, när vi lyssnat på några av dem och läst deras programförklaringar, att Caroline Waldheim är den person som bäst speglar vad GFF skulle vilja se som ny ordförande. Vi företräder distriktsfotbollen, och hon är den som mest signalerat kring vad hon vill göra med distrikten och den utvecklingen. Styrelsen var enig kring det här förslaget, säger Bert Andersson.

Efter årsmötet frågade GP Öis Niklas Allbäck om han är nöjd med svaren han fick.

– Nja, jag tycker inte att de svarade så mycket på resonemanget runt valet.

Och vad tycker du om det?

– Det är vanligt i den här frågan (skratt). Skämt åsido, det hade varit roligt att få en bredare utläggning hur de resonerat, med för- och nackdelar. Men nu har årsmötet sagt sitt och det blir kul att följa det vidare, säger Niklas Allbäck.

GP bad Bert Andersson – som också är vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet – att utveckla resonemanget kring Caroline Waldheim.

– Hon står för nytänkande och en tydlighet i att SvFF:s centrala organisation måste komma närmare distrikten. Det är något vi har talat om i förbundsstyrelsen också. Kan vi få en ordförande som fullföljer de tankarna är vi väldigt positiva, säger Bert Andersson.

Samtidigt går ni emot SvFF:s valberednings officiella förslag Fredrik Reinfeldt. Varför gör ni det?

– Vi tycker inte att Fredrik Reinfeldt i sin framtoning har stått för det vi letat efter.

Kan du utveckla det?

– Han har nöjt sig med mer allmänna ståndpunkter. Jag har viss förståelse för det. Hur skulle han kunna fotbollens alla mekanismer? Det har jag respekt för att han inte kan. Han har inte varit tydlig på samma sätt som Caroline varit.

Bert Andersson tillägger:

– Sedan är jag väldigt förvånad över valet (av Fredrik Reinfeldt som kandidat reds. anm.). Jag säger inte att valberedningen gjort fel eller gjort ett dåligt jobb, men jag får inte samma känsla. Det är inte vad jag hör.

Menar du att Fredrik Reinfeldt inte har det breda stöd som gör honom lämplig att vara en officiell kandidat?

– Nu tolkar du in väldigt mycket. Jag säger bara att när jag lyssnar runt ser jag inte den bilden som valberedningen förmedlar att de har sett, avslutar Bert Andersson.

Göteborgs FF har elva av 172 distriktsröster på årsmötet 25 mars. Även Smålands FF, med tolv röster, har beslutat att de kommer rösta på Caroline Waldheim.

Totalt finns 260 röster och elitklubbarna har därmed 88 röster.

LÄS OCKSÅ: Elfsborgs besked: stöttar Lars-Christer Olsson

LÄS OCKSÅ: Reinfeldt är inte folkets kandidat

LÄS OCKSÅ: SvFF: Jens T Andersson lämnar ordförandekampen

LÄS OCKSÅ: Kandidat ger upp kampen mot Reinfeldt – hoppar av

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.