Göteborg FC satsar vidare

Turerna har varit många. Nu kommer beskedet att Göteborg FC satsar vidare mot damallsvenskan 2021 och Champions League.
– I vilken färg på dräkterna är oklart, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till GP.

ANNONS
|

Många blev tagna på sängen när svenska mästaren Göteborg FC tidigare i veckan meddelade att klubben lägger ner elitverksamheten inför nästa säsong.

Nu kommer beskedet att Göteborg FC trots allt kommer att spela Damallsvenskan 2021 och delta i Champions League nästa höst.

Klubben står dock fast vid tidigare uppfattning om att klubben måste integreras i en större förening.

Enligt styrelsen för Kopparbergs/Göteborg FC har man överraskats av det stora intresset att hitta lösningar för att fortsätta driva klubbens elitverksamhet.

Bronsman glad över responsen

För GP berättar nu Peter Bronsman om dagarna som varit och det besked som kom under nyårsafton – att Göteborg FC har väckt ett intresse bland flera andra föreningar om att göra damfotbollen starkare på sikt. Men detta är något som ska ske successivt under flera år, säger GFC:s ordförande.

ANNONS

– Det är ett besked och en framtidstro. Ibland glömmer man att Kopparbergs/Göteborg FC inte är en traditionell medlemsförening – vi fick ett projekt att genomföra för 17 år sedan för dam- och tjejfotbollen i Göteborg. Vi har vunnit mycket men någon gång måste ett projekt avslutas och bli en förening på riktigt.

Bronsman berättar att klubben har kontaktats av flera intressenter som vill vara med och utveckla damfotbollen i Göteborg framöver. Det har både varit fotbollsföreningar som har hört av sig men också andra föreningar. Ordföranden berättar att det finns ett antal konstellationer som GFC kommer att sitta ner med för att om några veckor komma fram till mer konkreta bud om hur man ska ta detta vidare.

– Jag är jätteglad och tacksam att så många vill vara med och hjälpa föreningen. Jag är säker på att detta kommer bli så jäkla bra för damfotbollen i Göteborg.

LÄS MER:De ska hitta nya arbetsgivare åt GFC-spelarna

Är det någon av elitfotbollsföreningarna i Göteborg som är med bland de intresserade?

– Jag vet självfallet vilka klubbar det är men jag kan inte säga mer. Jag får nästan en tår i ögat över hur många som vill hjälpa till. Men jag har valt ut större föreningar som kan ge det tjejerna är värda. Vi kommer att spela vidare i Champions League och damallsvenskan nästa år men i vilken färg på dräkterna är oklart.

ANNONS

Vad sades på mötet med spelarna?

– I stort sett samma som på pressmeddelandet. Jag vill alltid informera truppen först.

Hur reagerade de?

– Alla reagerar olika och ofta kommer några timmar efter. Jag tror de tog det väldigt bra. För det vi gör är för att ge dem bättre förutsättningar.

Tycker du att du kommunicerat på rätt sätt de senaste dagarna?

– Om alla lyssnar på vad jag säger så… jag förstår att alla har mycket att göra och att man inte kan sätta sig in i allt. Men det vi lämnar över kanske vi skulle lämnat över 2010 men då var projektet inte klart. Och detta gör vi inte för nästa säsong utan för framtiden och för att damerna ska vara med och ha chansen i Champions League.

LÄS MER:Tränarens sms till spelarna: ”Allt kommer lösa sig”

Nu ska en styrelse väljas på ett kommande årsmöte.

Kommer du att sitta kvar då?

– Det får vi se. Jag har suttit ordförande i projektgruppen i 17 år. Nu blir det en medlemsfråga framöver. Jag är mer en entreprenör. Mitt enda mål är att damlaget ska kunna hävda sig internationellt.

GP har varit i kontakt med spelare som är glada över beskedet men inte tänker göra några vidare intervjuer under nyårsafton.

ANNONS

Så här skriver Filippa Curmark i ett SMS:

”Vi är såklart väldigt glada över att saker ser ut att ha löst sig och att vi kan stanna i Göteborg. I övrigt har jag inga mer kommentarer.”

Målvakten Jennifer Falk har också sagt detta till Expressen:

– Det är ett bra besked, men det känns fortfarande konstigt. Det är svårt att förstå riktigt vad som har hänt, men jag är glad att vi kan spela vidare nästa år.

LÄS MER:Göteborg FC lägger ned elitverksamheten

LÄS MER:Häcken om att ta över GFC:s elitverksamhet

LÄS MER:Jörgen Ericson och Mats Gren kommer erbjuda träning – trots nedläggningen

ANNONS