Göteborgare kan få gå på Champions League-finalen

Svenska Fotbollförbundet har varit i kontakt med regeringen om att Champions League-finalen på Gamla Ullevi 16 maj ska spelas inför publik, som mest 500 åskådare.
– I första hand bör biljetterna gå till den lokala fotbollen, säger projektledaren på Svenska Fotbollförbundet Göran Havik.

ANNONS
|

Regeringens föreslår att publiktaket höjs till 500 personer den 17 maj, tre timmar efter avspark i Champions League-finalen mellan Barcelona och Chelsea på Gamla Ullevi.

Det har fått Svenska Fotbollförbundet att agera och vädja till regeringen om ett undantag.

"Eftersom det bara rör sig om timmar innan de nya reglerna börjar gälla, har vi tillskrivit Folkhälsomyndigheten och regeringen och vädjat om en lösning som gör det möjligt att tillämpa det nya publiktaket på Gamla Ullevi även under finalmatchen", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på förbundets hemsida.

LÄS MER: Förbundet vädjar – vill ha publik på finalen

Bara timmar före planerad regeländring

För närvarande är det åtta personer i publiken som gäller på svenska idrottsarenor. Höjningen till 500 genomförs endast om smittläget bedöms tillräckligt gynnsamt.

ANNONS

Den lokala arrangören har det senaste året jobbat med fyra olika publikscenarier. Sedan årsskiftet är det tomma läktare som gällt. Nu tänds ett litet ljus.

– Vi måste göra allt vad vi kan för att få till lite fest på arenan, säger Göran Havik på Svenska Fotbollförbundet.

Han förklarar tankegångarna till kontakten med regeringen.

– Om det blir så att man inför 500 åskådare från 17 maj är det några timmar bort för finalen. Vi tror inte att det ur ett evidensbaserat perspektiv kan ha betydelse för smittspridningen, säger Göran Havik.

Tre svenskor spelar i finalen

Projektledaren för Champions League-finalen fortsätter:

– Eftersom detta är unikt och det största damidrottsevenemanget i Europa det här året vill vi få ett undantag. Vi har varit i kontakt muntligt med departementet och också skrivit, för att visa hur viktig vi tycker att den här frågan är. Så får vi se vad det landar i, säger han.

I finallaget Chelsea finns tre svenska landslagsspelare: Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic. De ställs mot Barcelona, bland annat med den tidigare Göteborgsspelaren Lieke Martens. Det är en match som ett vanligt år varit utsåld sedan länge.

Nu är det snabba ryck som gäller.

Klarar ni av att ta emot publik så här tätt inpå match?

ANNONS

– Ja, det måste vi göra. Vi har fortfarande en och halv vecka kvar. Det handlar trots allt om att släppa in en väldigt liten mängd åskådare, säger Göran Havik.

”Biljetter bör i första hand gå till lokala fotbollen”

Vem äger frågan om det blir ett ja från regeringen?

– Det är vi tillsammans, SvFF, Uefa och Göteborg. Det är vi gemensamt som får titta på det. Det är självklart en utmaning, men en positiv utmaning. Vi måste göra allt vad vi kan för att får att få till lite fest på arenan.

Hur sker en eventuell biljettfördelning?

– Det får vi ta ställning till och också diskutera med Uefa; om de har några regler kring det. I första hand bör de gå till den lokala fotbollen, som föreningarna i Göteborgs fotbollförbund, säger Göran Havik, som betonar att arrangören har den största respekt för smittspridningsläget.

LÄS MER: Eriksson ledde Chelsea till final

ANNONS