Eriksson ledde Chelsea till historisk CL-final

Kapten Eriksson tillbaka i laget. Då vände Chelsea en nagelbitare till semifinal mot Bayern München och gick vidare med sammanlagt 5–3. Klubben är därmed klar för sin första Champions League-final på damsidan, mot Barcelona på Gamla Ullevi den 16 maj.
– Jag är så stolt över mina spelare, säger Chelseatränaren Emma Hayes.

ANNONS
|

Det blir tre svenskor i finalen av Europafotbollens finaste klubblagsturnering om två veckor. Chelseas 4–1-seger hemma mot Bayern München gav 4–3 totalt och skickade Zecira Musovic, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson till Champions League-finalen i Göteborg. Där väntar Barcelona, som slog ut Paris Saint-Germain i den andra semifinalen.

Det är första gången som Londonlaget når final i turneringen på damsidan.

För Bayernduon Hanna Glas och Amanda Ilestedt, som båda spelade från start i returen, är Europaäventyret slut för den här gången.

Men vilken rysare det blev.

Skadefri kapten

Chelseas tränare Emma Hayes kunde glädjas åt att ha lagkaptenen Magdalena Eriksson tillbaka i startelvan efter skada. Däremot valde hon att byta ut en annan svenska, vänsterbacken Jonna Andersson, som hade det tufft på sin kant i det första semifinalmötet. I stället fick unga Niamh Charles chansen från start.

ANNONS

Just det bytet hade kanske ingen avgörande effekt men Chelsea fick oavsett en smakstart när Samantha Kerr spelade fram Fran Kirby till 1–0 redan i den tionde minuten. Då var Chelsea vidare på fler gjorda bortamål.

Ordningen var dock snart återställd. Strax innan halvtimmen var spelad rensades en Bayern München-hörna undan av Kirby, men inte bättre än att den hamnade vid Sarah Zadrazils fötter. Österrikiskan var långt från målet, men det bekymrade henne uppenbarligen inte. 28-åringen tryckte till på halvvolley och bombade upp kvitteringen i det högra krysset – ett drömmål och otagbart för Chelseas målvakt Ann-Katrin Berger.

"Så stolt över mig själv"

Men hemmalaget skulle återta ledningen strax före halvtidsvilan. Återigen ställde Kerr och Kirby till med problem för Bayern-försvaret och när den senare fälldes gav det Chelsea ett ypperligt frisparksläge vid straffområdesgränsen. Ji So-yun träffade först muren men returen hamnade åter hos sydkoreanskan, som drog till igen och fick se bollen hitta nätmaskorna i det bortre hörnet.

Inför andra halvlek var det då helt jämnt och en förlängning hängde i luften.

Pernille Harder ville annorlunda.

Med sex minuter kvar av ordinarie tid skickade Jessica Carter in ett inlägg från högerkanten, och den danska anfallsstjärnan stormade fram och mötte bollen perfekt med pannan.

Målet betydde 3–1, men spänningen var långt ifrån över. Ett Bayern München-mål var allt som krävdes för att vända på det hela, och nog var det nära. Särskilt Klara Bühl fick ett ypperligt läge i slutet, men Ann-Katrin Berger gjorde en suverän benparad.

ANNONS

I slutminuterna kastade Bayern München upp allt i offensivt straffområde, inklusive målvakten Laura Benkharth. Då kontrade Chelsea och Fran Kirby kunde rulla in slutresultatet till 4–1 i det övergivna målet.

– De sista tre minuterna, att se bollen flyttas fram och tillbaka över planen ... det var det värsta. När jag sedan såg Fran springa sig loss tänkte jag bara "utmana nu", jag förstod inte att det inte var någon målvakt kvar. Jag är så stolt över spelarna. De levererade, säger Chelseas tränare Emma Hayes till BT Sports.

Inför finalen står det redan klart att det blir en historisk Champions League-mästare i år. Varken Chelsea eller Barcelona har vunnit turneringen tidigare.

För Hayes är det dock en milstolpe bara att ha nått finalen. Hon är den första kvinnliga tränaren att göra det sedan Martina Voss ledde Duisburg till pokalen 2009.

– Jag är så stolt över mig själv. Jag har nått den här nivån genom hårt arbete och hängivenhet, och jag har turen att få jobba för en fotbollsklubb som jag älskar.

Lasse Mannheimer/TT

2020: Lyon–Wolfsburg, 3–1.

2019: Lyon–Barcelona, 4–1.

2018: Lyon–Wolfsburg, 4–1 efter förlängning (0–0 vid full tid).

2017: Lyon–Paris Saint-Germain, 7–6 efter straffar (0–0 vid full tid).

2016: Lyon–Wolfsburg, 4–3 efter straffar (1–1 vid full tid).

2015: Frankfurt–Paris Saint-Germain, 2–1.

2014: Wolfsburg–Tyresö, 4–3.

2013: Wolfsburg–Lyon, 1–0.

2012: Lyon–Frankfurt, 2–0.

2011: Lyon–Potsdam, 2–0.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS