Fotbollslandslaget stoppar Rysslandssvenskar från spel

Inga svenskar som spelar i Ryssland kommer få representera fotbollslandslaget, det meddelar förbundet i pressmeddelande.
– För oss är det självklart, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

ANNONS
|

Flera svenska förbund har redan gett samma besked. Det första som gav eko var när basketförbundet stoppade storstjärnan Jonas Jerebko från spel i landslaget efter att han genomfört en uppmärksammad övergång till ryska CSKA Moskva mitt under krig.

Nyligen följde det svenska ishockeyförbundet efter – inga svenskar hemmahörande i den ryska hockeyligan KHL tillåts representera landslaget.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar. Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget, sa ordförande Anders Larsson.

Även i våra grannländer har samma mantra klingat. Så sent som för en vecka sedan stängdes Mathias Normann av från det norska fotbollslandslaget efter att ha anslutit till en rysk klubb.

ANNONS

”Kan inte representera svenska landslag”

Nu följer det svenska fotbollsförbundet efter – inga spelare i Ryssland får dra på sig landslagets tröja.

– För oss är det självklart att spelare som väljer att spela i en rysk klubb inte kan representera svenska landslag i fotboll, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Beslutet grundar sig i dels vår uppfattning om att Ryssland ej ska delta i vår idrott så länge kriget pågår samt utifrån den avstängning av ryska lag som Fifa och Uefa gjort. Om en svensk spelare, som är landslagsaktuell, fattar beslutet att spela i Ryssland medan det orättfärdiga kriget i Ukraina fortsätter så är den spelaren inte aktuell att representera Sverige.

Tilläggas bör att inga svenskar för tillfället spelar i Rysslands högsta fotbollsserier. Flera valde att lämna sedan Uefa beslutade sig för att låta utländska spelare tillfälligt bryta sin kontrakt med ryska klubbar efter att landet inlett sitt invasionskrig i Ukraina.

LÄS MER:Beskedet: Inga KHL-spelare i landslaget

LÄS MER:Jonas Jerebko bryter tystnaden om kritiserade flytten

LÄS MER:Jerebko lämnar Moskva: "Visade ingen ånger"

ANNONS