Första förlusten för Häcken – föll tungt mot Rosengård

Häcken lyckades inte bryta Rosengårds obesegrade svit.
Det betyder att Hisingslaget förlorat sin första match i årets damallsvenska. Toppmötet slutade 2–0 till Rosengård.
– Jättetung förlust, säger Hanna Wijk efter matchen.

|

Häcken klarade inte av att slå serieledaren Rosengård under måndagskvällen på Bravida Arena. I stället förlängde gästerna sin obesegrade drömsvit i damallsvenskan – efter en klar 2–0-vinst.

– Jag är besviken över framför allt andra halvlek. Vi avslutar första halvlek bra och ska bara gå ut och köra i andra, men vi börjar inte bra och vi kommer inte alls in i det. Det är tråkigt, säger Hanna Wijk besviket efter matchen.

– Jättetung förlust, fortsätter hon dystert.

Kalldusch för Häcken

Rosengård fick en drömstart på matchen. Redan i den sjätte minuten satte Momoko Tanikawa, som leder skytteligan med nu sju gjorda mål, 1–0 till sitt lag. Det genom ett klassmål från distans som placerades rakt i krysset.

– Det är tufft att få den starten. Ett riktigt drömmål och det är inte alltid ett sånt skott sitter. Tungt att få det emot sig, säger Wijk.

Rosengård fortsatte matchen som det bättre laget.

I den 21:e minuten satte sig mittbacken Josefine Rybrink ner på planen med smärta. Det resulterade i ett kortare avbrott – men tillräckligt långt för att alla spelare skulle hinna samla ihop sig med ledarstaben och ändra taktik.

Formationen ändrades från en fyrbackslinje till tre försvarare, för att pressa Rosengård ännu mer.

Det taktiska draget fick Häcken att växa in mer i matchen. Hemmalaget började skapa chanser, men inget som var tillräckligt bra. I halvtid stod det fortsatt 1–0 till gästerna.

– Vi fick lite mer balans med en trebackslinje. Jag tycker det fick en positiv effekt och det kändes bra. Jag trodde det skulle fortsätta på det spåret i andra halvlek också men vi hamnade inte rätt. Jag vet inte vad det beror på men det får vi kolla på, säger Wijk.

Mardrömsstart i andra halvlek

Precis som första halvlek startade även andra halvlek med en riktig kalldusch för Häcken.

Efter bara tre spelade minuter utökade Rosengård sin ledning till 2–0 – genom ett snörpigt mål. Hisingslaget rensade först bort bollen på mållinjen, men Olivia Schough lyckades trots det till slut få in den i nät.

– Man vill bara gå ut och köra så får de det målet. Det är ett bakslag. Men vi måste kunna ta oss ur därifrån för det är sånt som kommer hända, säger Wijk.

Uppförsbacken blev genast brantare för Häcken. Och trots fem byten i andra halvlek och stundtals bra spel från de gulsvarta spelarna ville inte det sista sitta. Bortalaget fortsatte matchen som det bättre laget.

Toppmötet på Hisingen slutade 2–0 till Rosengård, som fortsatt toppar den damallsvenska tabellen.

Häcken ställs mot AIK i nästa match. Den spelas i ett bortamöte – på lördag klockan 15:00.

Så startade Häcken mot Rosengård:

(4–2–3–1): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Lisa Löwing, Anna Sandberg (78’ Elma Junttila Nelhage) – Filippa Curmark (60’ Anna Csiki), Johanna Fossdalsa Sörensen – Alice Bergström, Rosa Kafaji (70’ Matilda Nildén), Ruby Grant (60’ Felicia Schröder) – Clarissa Larisey (70’ Aisa Masaka).