Förre landslagschefen Lasse Richt slår tillbaka mot Zlatan-kritiken

Journalisten Olof Lundh går i sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh” hårt åt Zlatan Ibrahimovic och hans behandling av lagkamrater, en bild som delas av en mångårig landslagsledare.
– Det var saker som kunde ha polisanmälts, det var hemskt, säger ledaren till Aftonbladet. Den bilden delas dock inte av tidigare landslagschefen, Lasse Richt.
– Absolut inte.

ANNONS
|

Lasse Richt tillträdde 1998 i rollen som teknisk chef på Svenska Fotbollförbundet, en titel som senare ändrades till landslagschef. Detta uppdrag hade Richt fram till pensionen efter VM i Ryssland 2018.

Genom åren var ett av landslagschefens uppdrag att upprätthålla spelare och ledares relationer till media. Lasse Richt syntes ofta i Zlatan Ibrahimovic närhet vid presskonferenser och i mixade intervjuzoner och tog inte sällan parti för honom och andra landslagsspelare när det ansågs behövas.

LÄS MER: Lundh: ”Zlatan bröt ned honom”

När samma fotbollslandslag nu kritiseras för att ha särbehandlat Zlatan Ibrahimovic, accepterat sena ankomster och duckat för lagkaptenens behandling av vissa lagkamrater tillbakavisas dessa uppgifter av den mångårige landslagschefen Lasse Richt.

ANNONS

– Han har inte haft några andra förmåner än vad någon annan spelare har haft. Vissa tillfällen tar man hänsyn till personers olika situation, men aldrig att han … han skulle inte ens fråga om det. Han är otroligt noga med att man passar tider och hela den biten. Det kan jag definitivt dementera, säger Lasse Richt.

LÄS MER: Landslagets svar på Zlatans kaxiga utspel

”En del av fotbollen”

Den tidigare landslagschefen utvecklar sin syn på förhållandet i landslaget under Zlatan Ibrahimovics år där.

– Att det händer saker i omklädningsrum från honom och andra … det sker alltid, det är en del av en omklädningsrumsmentalitet; då beter man sig ibland, då överreagerar man ibland. Det är samma sak om ni ser att det händer något på träning. Olof/Fredrik-händelsen är en sådan sak. Det är sådant som händer, om inte dagligen så i alla fall ganska ofta. Att man tänder till på varandra. Det är också en del av fotbollen, säger Lasse Richt.

Händelsen landslagschefen syftar på är det ofta omtalade träningsbråket mellan Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg under en träning i Japan inför VM 2002.

Anonym landslagsledare: ”Skulle ha polisanmält”

Bilden som Lasse Richt har delas inte av en ”mångårig landslagsledare” som Aftonbladet har pratat med.

ANNONS

– Jag skulle kunna berätta saker som skulle få fotbolls-Sverige att häpna om hur han har betett sig. Jag funderade mer än en gång om det var värt att vara kvar. Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla. Det var hemskt, säger ledaren som vill vara anonym till tidningen.

– Uttalar jag mig med namn vet jag att jag kommer att få ett helvete från honom (Zlatan). Jag vill inte bli uthängd. Jag vet att jag kommer att få ett helvete om jag bekräftar att det stämmer som Lundh skriver, inte bara från Zlatan, utan också...nej, jag stannar där.

Enligt ”landslagsledaren” är det Zlatans återkommande påhopp på lagkamraterna i landslaget som varit det värsta.

– Sedan är det en mentalitet och jargong inom fotbollen som är hård och tuff. Det vet jag då jag själv har spelat. Jag har inga problem med att man blir förbannad i ett omklädningsrum, men inte på det sättet som Zlatan, och att de blir lite hårda ord. Men då ber man om ursäkt eller så dagen efter kanske. Det här var dag ut och dag in, till exempel ”fan vad ful du är” och andra tillmälen. Det är en form av mobbning, säger han.

ANNONS

Uppgifterna om att Zlatan ska ha gått på Rasmus Elm och ”brutit ned” mittfältaren stämmer inte, enligt förre landslagschefen Lasse Richt.

– Absolut inte. De var ganska nära varandra dessutom.

Har du behövt säga till Zlatan någon gång?

– Vi pratar med varandra. I det är klart att ibland blir det överdrifter. Jag pratar med honom precis som med de andra spelarna. Om det händer något reder de ofta ut det själva. 99,9 procent reder ut det automatiskt.

Bild: PETTER ARVIDSON

Fick tack av Zlatan

Hur sammanfattar du Zlatans tid i landslaget?

– Det är en bok bara det. Det där blir bara floskler. Sammanfatta en karriär på över 100 matcher och över 15 år. Det är så otroligt mycket som har hänt under alla dessa år. Vi har generellt lyckats bättre under 2000-talet än någon gång tidigare. Om man bortser från att vi aldrig tog något brons. Målet är alltid att gå till slutspel. Det lyckades vi med, förutom två VM. I övrigt var vi i slutspel i alla år, vilket i sig är fantastiskt.

I samband med VM i Ryssland framförde Zlatan Ibrahimovic på sin Instagram ett stort tack till Lasse Richt för ett gott samarbete under åren.

"Sverige borde tacka den här personen för att han får varenda svensk landslagsspelare att känna sig som hemma, välkommen och inte annorlunda. Jag är skyldig honom allt för min framgång i landslaget. Tack för att du är Lars Richt", skrev Zlatan i inlägget och lade till hashtaggarna "Den bäste", "njut av pensionen", "familj", "skuggan", "chefen".

ANNONS

LÄS MER: Richt om medierna, Zlatan och kontrollbegär

ANNONS