Landslagets svar på Zlatans kaxiga utspel

Zlatan har återigen bjudit på ett kaxigt utspel – den svenske stjärnan hävdar att det är han som styr landslaget. – Det låter som Zlatan, säger Mikael Lustig

ANNONS
|

Det var under en presskonferens i Moskva, som Expressen bland annat närvarade på, som den tidigare lagkaptenen i svenska landslaget Zlatan Ibrahimovic gjorde ett spetsigt uttalande – med riktning mot det svenska förbundet och förbundskapten Janne Andersson.

– Det är jag som är i kontroll. Jag bestämmer vem som ska vara coach och vem som inte ska vara coach, sade Ibrahimovic bland annat.

GP pratade med landslagschefen Lasse Richt på plats i Gelendzjik, bland annat om hur rekryteringen av förbundskapten går till – och om hur enskilda spelare kan påverka.

Vem utser svensk förbundskapten?

– Det är lite olika. Jag har varit med om den frågan många gånger. Jag har varit med i den processen alla gånger sedan jag började.

ANNONS

– Sedan är det antingen en ordförande eller generalsekreterare. Och kanske någon expert som är anställd på förbundet.

Hur stor del kan enskilda spelare ha, exempelvis Zlatan Ibrahimovic?

– Än så länge --- vi har alltid en dialog med spelare om allting, även i en sådan här fråga. Jag har inte varit med om att vi har haft en dialog med spelare som inte är med i truppen.

Hur reagerade du på Zlatans utspel från Moskva?

– Jag fick se det när jag var på väg hit. Jag vet inte varför. Ni får fråga honom vad han menade med det. Nej, han är inte en del av rekryteringen av förbundskaptenen.

Han har inte varit med och utsett Janne Andersson?

– Nej, det har han inte.

Eller sagt nej till någon annan?

– Nej.

Ställer det till lite för er under uppladdningen, ”nu är Zlatan igång igen”?

– Nej, det gör det inte. Vi försöker parera alla frågor. I går var det några frågor som inte handlade om Sydkorea eller matchen. Det här är ert jobb att framföra saker. Det får vi leva med. Om du frågar mig tar det en jävla massa energi och tid från mig att lösa upp frågor. Inte bara för mig, andra ledare med. Det har vi gjort alla år.

ANNONS

Hade du uppskattat om Zlatan skulle hålla tyst?

– Nej, jag menar … vi har ett öppet samhälle.

Jo, men där du känner att ”vafan, kan han inte bara …”?

– Nej, jag vill … inte svara på den frågan. Så kan vi säga.

Ett tillräckligt svar?

– Det var det väl.

"Vi är ett kollektiv"

Zlatans utspel hade självklart nått även spelarna under torsdagsförmiddagen.

– Det låter som Zlatan, säger Mikael Lustig och fortsätter.

– Man får ta det med en klackspark. Han vet vad det handlar om och är smart. Han vet att om han gör ett uttalande så snappar ni upp och det han får spridning.

Så han bestämmer inte vem som är förbundskapten?

– Det tror jag inte, säger han med ett leende.

Han säger att ni är bättre utan honom?

– Det är som jag alltid sagt. Han är den bästa vi någonsin har haft. När man har sådana världsspelare i laget så blir det en annan press men vi vet vilka spelartyper vi är och hur vi tagit oss hit. Vi är inte topp tio i världen utan vi är ett kollektiv.

"Får säga vad han vill"

Martin Olsson hade även han full koll på vad Zlatan hade sagt.

ANNONS

– Jag vet inte vad jag ska säga ... men vi fokuserar på oss själva och inte vad som sägs utanför. Jag tänker inte så mycket på det och det påverkar mig inte. Det stör inte mig och mina förberedelser.

Robin Olsen, stör det dig?

– Det är inget som stör mig och han får prata hur mycket han vill.

ANNONS