Feyenoord stormar mot ny ligatitel

Feyenoord dundrar fram mot en efterlängtad ligatitel i Nederländerna. Arne Slots unga lag har åtta poängs försprång ner till ärkerivalen Ajax och är vidare till kvartsfinal mot Roma i Europa League. Snart kan de hängivna fansen återigen få fira en efterlängtad Eredivisie-titel, den blott andra ligatiteln på 2000-talet, på Rotterdams gator.
– Det är tydligt att den här gruppen verkligen vill åstadkomma det här tillsammans, säger succétränaren Slot

ANNONS
|

Det finns få klubbar som är så tätt förknippade med sin stad som Feyenoord.

Feyenoord är en klubb byggd av och för arbetarna i hamnstaden Rotterdam, som nästintill totalförstördes av tyska bombplan under andra världskriget och som fick byggas upp från grunden igen. Samma arbetarmentalitet genomsyrar Feyenoord, från träningsanläggningen Varkenoord till klassiska arenan De Kuip och klubbens historia är både stolt och titelglimrande. Feyenoord har lyft Eredivisie-skölden 15 gånger, har vunnit cupen 13 gånger och var till och med före ärkerivalen Ajax att vinna Europacupen, när Celtic besegrades i 1970 års final i Milano.

De senaste decennierna har det dock varit dåligt med påfyllning i De Kuips prisskåp. Feyenoord har bara vunnit en ligatitel på 2000-talet, och har de senaste åren tvingats se Ajax dominera den nederländska fotbollen och rada upp titlar. Men nu talar allt för att det snart kommer firas på Rotterdams gator igen.

ANNONS

Redan i fjol kom Feyenoord snubblande nära ett titelfirande, när Arne Slots unga lag föll mot Roma i finalen av invigningsupplagan av Uefa Conference League. Efter säsongen tappade Feyenoord flera nyckelkuggar när Premier League-klubbar viftade med sedelbuntarna – vilket tacksamt togs emot i Feyenoord som för bara 15 år sedan stod på ruinens brant med konkurshotet hängande som ett ödesmättat moln över Rotterdam – och såväl Tyrell Malacia, Luis Sinisterra och Marcos Senesi lämnade.

Tränaren jagad av storklubbar

Trots tappen har succétränaren Arne Slots Feyenoord blivit ännu bättre den här säsongen. Feyenoord, med en snittålder på 23,6 år, har bara en enda förlust i Eredivisie under hela säsongen. Svenske Patrik Wålemark har gjort två mål och två assist från 15 ligaframträdanden, men har oftast fått stå i skuggan för 22-årige lagkaptenen Orkan Kökcü och mexikanska stjärnskottet Santiago Giménez som klivit fram som lagets nyckelkuggar. Mannen som får de flesta rubrikerna är dock tränaren Arne Slot, som gjort en imponerande tränargärning i Rotterdam och som redan ryktas vara jagad av flera storklubbar.

Samtidigt som Feyenoord med obändig vilja radat upp segrar har konkurrenterna haft det desto tuffare. Ajax lyckades inte ersätta Erik ten Hag på tränarposten och Alfred Schreuder – som dessutom tappade spelare som Lisandro Martínez, Antony, Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui och Sébastian Haller under sommaren – misslyckades fatalt och sparkades efter bara ett drygt halvår. Ajax har förvisso ryckt upp sig under forne landslagsmannen John Heitinga, men upphämtningen kom av sig när Amsterdamlaget för första gången på 18 år föll hemma mot Feyenoord i hatmötet De Klassieker strax före landslagsuppehållet. Ajax tog dock revansch i onsdagens cupsemifinal där Ajax vann en stökig match som tvingades avbrytas tillfälligt efter en läktarskandal – trots att bortafans är bannlysta i De Klassiker sedan många år – när Ajax Davy Klaassen träffades av en inkastad tändare.

ANNONS

– Det här var en mörk dag för Feyenoord, sa Slot efteråt.

Bild: Skärmbild Viaplay

Leder med åtta poäng

PSV Eindhoven, som gick starkt under hösten, har inte lyckats bibehålla takten efter att ha tappat Cody Gakpo och Noni Madueke i januari och ligatiteln är nu Feyenoords att förlora. Med åtta poängs försprång ner till Ajax och sju omgångar kvar att spela krävs en monumental kollaps för att mästarskölden ska glida Feyenoord ur händerna.

– Nu återstår sju omgångar. Vi kan bara påverka våra egna matcher, men det är tydligt att den här gruppen ger allt för varandra och verkligen vill åstadkomma det här tillsammans, säger Slot.

När Feyenoord senast vann Eredivisie intog 140 000 fans staden för att möta spelarna under titelparaden – nu talar allt för att det återigen kommer firas på Rotterdams gator under våren.

Helgens hetaste:

Celtic – Rangers

Ange Postecoglous Celtic marscherar obevekligt mot den skotska ligatiteln och har nio poängs försprång ner till ärkerivalen Rangers inför lördagens Old Firm. Rangers har dock radat upp segrar sedan Michael Beale tog plats på tränarbänken och The Gers lär vara angelägna om att triumfera på Celtic Park och blåsa liv i titelstriden.

Lördag 13.30, Viasat Sport Extra

Borussia Dortmund – Union Berlin

Borussia Dortmund har haft en riktig mardrömsvecka: först förlust i seriefinalen mot tidigare Dortmundtränaren Thomas Tuchels Bayern München och därefter uttåg ur tyska cupen mot ännu ett bekant ansikte, mot Marco Roses RB Leipzig. Nu ska Dortmund försöka studsa tillbaka på hemmaplan mot Bundesligatrean Union Berlin.

Lördag 15.30, Viaplay

Liverpool – Arsenal

Titeljagande Arsenal – som har åtta poäng ner till tvåan Manchester City – reser till Merseyside och Anfield för en lurig bortamatch mot Liverpool. Jürgen Klopps mannar har haft några tuffa dagar när 4–1-förlusten mot City följdes upp av en blek insats i 0-0-matchen mot Chelsea. The Reds behöver plocka upp trepoängare för att hålla Champions League-hoppet vid liv.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

LÄS MER:Ajax–Feyenoord avbröts – Davy Klaasen fick tändare i huvudet

ANNONS