Emma Hayes blir bäst betalda damtränaren i världen

Emma Hayes har meddelat att årets säsong blir hennes sista som manager för Chelsea. Efter tolv år och sex WSL-titlar – varav fyra i följd – sätter pionjären Hayes punkt för en era där Chelsea under hennes ledning vuxit ut till Englands främsta fotbollsklubb på damsidan. Nu väntar en ny utmaning där Hayes efter säsongen tar över som ny förbundskapten för USA.

ANNONS
|

– Jag har burit Chelseas klubbmärke med stolthet och jag hoppas att jag gjort fansen stolta. Nu hoppas jag kunna bringa fler titlar till laget den här säsongen, precis som jag gjort de senaste åren, berättade Hayes i Chelseas tv-kanal.

Tajmingen för avslöjandet slog ned som en bomb i England. En halvtimme efter att Chelsea pulvriserat Aston Villa med 6–0 i WSL, Women’s Super League, meddelade klubben i ett uttalande att säsongen 2023/24 blir Emma Hayes sista i Chelsea.

”Emma har varit en av de största pådrivarna för förändring inom damfotbollen. Ingen kan mäta sig med vad hon åstadkommit i Chelsea och hennes bedrifter kommer leva vidare i klubbens historia för alltid”, uttryckte Chelseas sportchefer Laurence Stewart och Paul Winstanley.

ANNONS

Emma Hayes är en av de mest inflytelserika tränarna inom damfotbollen och hennes år i Chelsea har varit enormt framgångsrika. Hayes tog över managerrollen i Chelsea 2012 och har sedan dess transformerat klubben i grunden och byggt upp Chelsea till den segermaskin Chelsea är i dag. Chelsea, som i dag har svenskorna Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd i den stjärnfyllda truppen, har under Hayes vunnit sex ligatitlar och fem FA-cuptitlar.

Hayes förklarar i Chelsea TV att beslutet att lämna klubbfotbollen grundar sig i viljan att tillbringa mer tid med familjen.

– Jag har varit här i tolv år och dedikerat mitt liv för det här. Jag kör hit sex dagar i veckan, fyra timmar tur och retur, och jag har en femåring som behöver mer av sin mamma. Familjen är viktig och beslutet var mitt. Som tränare på elitnivå behöver du också prestera på högsta nivå, och med de kraven jag ställer på mig själv så är inget annat än det bästa acceptabelt. Att hålla den nivån, dag för dag, kräver enormt mycket jobb, säger hon.

I onsdags kom den officiella bekräftelsen på att Hayes efter säsongen tar över som ny förbundskapten för USA.

– Det är en enorm ära att få möjligheten att vara förbundskapten för fotbollshistoriens mest fantastiska landslag, säger Hayes.

ANNONS

Hayes, som i sin nya roll blir damfotbollens bäst betalda tränare, står nu inför en tuff utmaning att lyfta mesta världsmästarna USA. Vlatko Andonovski lämnade förbundskaptensposten efter fiaskot i VM, USA:s sämsta genom tiderna, när man åkte ut i åttondelsfinal efter straffdramat mot Sverige. Hayes tar nu över ett USA som genomgår en generationsväxling – där storspelare som Megan Rapinoe och Julie Ertz slutat – samtidigt som yngre förmågor, likt Sophia Smith och Trinity Rodman, står redo att axla ett större ansvar.

– Jag vet att det krävs ett stort jobb för att nå vår målsättning om att konsekvent vinna på den högsta nivån, säger hon.

Innan Hayes sätter tänderna i landslagsfotbollen är hon dock fast besluten att lämna Chelsea med flaggan i topp – och fler titlar.

Den enda utmärkelsen som hittills undflytt Hayes i Chelsea är Champions League-titeln. Hon kom nära 2021, när Chelsea nådde finalen men åkte på en blytung förlust, 0–4, mot Barcelona på Gamla Ullevi i Göteborg. Hayes har fortfarande chansen att lägga vantarna på den efterlängtade pokalen den här säsongen – även om hon själv påpekar att det inte ekar någon tom plats i hennes annars så välfyllda prisskåp och att hon faktiskt har en medalj från 2007 när hon som assisterande tränare till Vic Akers vann Uefa Women’s Cup, föregångare till dagens Champions League, med Arsenal.

ANNONS

– Jag har redan vunnit Champions League och det betydde enormt mycket för mig, så det är ingenting som saknas i mitt prisskåp. Medaljerna hänger där – en i guld och en i silver. Självklart skulle jag älska att vinna Champions League med Chelsea, men det är inget som fattas i mitt liv, sa Hayes nyligen.

Helgens hetaste

Lettland – Kroatien

Efter dubbla förluster under oktobers landslagsuppehåll, mot Turkiet och Wales, är det ett pressat Kroatien som tar sig an Lettland på bortaplan. Kroatien, som tog VM-brons i fjol, är nu trea i Grupp D efter att ha halkat bakom Turkiet och Wales och är således piskat att vinna de avslutande matcherna mot Lettland och Armenien.

Lördag 18.00, Viasat Sport Premium

Brighton – Arsenal

Arsenal har haft en utmanande start på WSL-säsongen, men Jonas Eidevalls lag återfinns ändå på andra plats i tabellen bakom Chelsea. Senast hamnade Arsenal i 0–2-underläge borta mot Leicester City, men vände och vann med hela 6–2 i andra halvlek – efter mål från både Lina Hurtig och Stina Blackstenius. Nu väntar Brighton på bortaplan.

Söndag 15.00, Viasat Sport Premium

Manchester United – Manchester City

Det vankas derby i Manchester, där tabelltrean United tar sig an sexan City. Matchen spelas på Old Trafford där Manchester United räknar med att slå sitt publikrekord från i fjol – 30 196 mot Aston Villa – med råge. I skrivande stund är redan över 40 000 biljetter sålda till det stekheta derbyt.

Söndag 17.30, TV10

LÄS MER:Är Roony Bardghji Sveriges nästa superstjärna?

LÄS MER:Gigantiska koncerner ritar om fotbollskartan i världen

LÄS MER:Supertalangen Lamine Yamal hyllas av Barcelonas tränare

ANNONS