Gigantiska koncerner ritar om fotbollskartan i världen

Girona är en del av Manchester Citys multiklubbskoncern och har inlett säsongen i imponerande stil. Trots förlusten mot Real Madrid förra helgen återfinns Girona på tredje plats i La Liga.
– Vi måste vara ödmjuka och behålla fötterna på jorden, men samtidigt vara ambitiösa, säger klubbens president Quique Cárcel.

ANNONS
|

För en vecka sedan reste Real Madrid till Katalonien för att spela seriefinal i La Liga. Men för en gångs skull var det vare sig Real Madrid eller FC Barcelona som toppade den spanska ligan – utan doldislaget Girona.

Girona ligger tio mil norr om Barcelona och är mer känt för sin katedral och för att ha agerat inspelningsplats för fantasyserien Game of Thrones än för att ha ett framstående fotbollslag. Fútbol Club Girona har genom klubbens 93-åriga fotbollshistoria bara tillbringat tre säsonger i den spanska högstadivisionen. I fjol överträffade nykomlingen alla förväntningar när Gironas underhållande, offensiva spelstil bar hela vägen till en tiondeplats.

ANNONS

Under sommaren tappade Girona sin mittfältskugge Oriol Romeu till Barcelona såväl som offensiva stjärnorna Taty Castellanos och Rodrigo Riquelme. Snarare än att blicka högre upp i tabellen blev målsättningen på nytt att överleva och säkerställa fortsatt La Liga-spel även till kommande säsong.

– Jag är ambitiös, men också väldigt ödmjuk. Vi har jättar framför oss. Vi vill göra Girona till en stabil fotbollsklubb, säger presidenten Quique Cárcel.

Girona föll i seriefinalen mot Real Madrid, men har inlett säsongen imponerande. Förlusten var Gironas första i La Liga och de rödvita katalanerna är trea i tabellen, efter bjässeklubbarna Real och Barça. Inget lag har bjudit på fler mål så här långt när spelare som Artem Dovbyk, Aleix García, Yangel Herrera, Savinho och Viktor Tsygankov charmat den spanska fotbollspubliken.

Spelartruppen är inte den mest namnkunniga – men de senaste årens framgångar och resan mot La Ligas övre skikt är inte tagen ur luften.

Trots klubbens blygsamma historia är Girona FC ingen okänd spansk underdogklubb som skördat framgångar mot alla odds. 2017 köptes Girona av City Football Group, ett dotterbolag till Abu Dhabi Group, och klubben blev således en del av samma multiklubbkoncern som Champions League- och Premier League-mästarna Manchester City. Klubbens ägare heter Pere Guardiola, bror till City-tränaren Pep Guardiola, och även om Girona inte kastar ut pengar på dyra nyförvärv har City-nätverket underlättat att rekrytera talangfulla spelare som kan vidareutvecklas under tränare Míchels vingar i Katalonien.

ANNONS

Multiklubbmodellen är inte ny. Udineses ägarfamilj Pozzo rönte i början av 2000-talet uppmärksamhet genom att köpa även engelska Watford och spanska Granada, och på senare år har modellen tagit ett allt starkare grepp om världsfotbollen. I City Football Group är Manchester City och Girona två av 13 fotbollsklubbar från fyra olika kontinenter. I Red Bull-koncernen ingår fem klubbar från fyra länder och i somras adderade Chelseas ägare, Todd Boehly och Clearlake Capital, franska Strasbourg till sitt stall.

Newcastles ägare PIF, Saudiarabiens investeringsfond, tog nyligen över fyra saudiska klubbar, vilket blev startskottet för sommarens pengastinna spelarflykt från Europa till Saudi Pro League och därtill finns även företag som 777 Partners (Everton, Sevilla, Genoa, Hertha Berlin m.fl.) Pacific Media Group (åtta klubbar i Europa), INEOS (Nice, FC Lausanne och har lagt bud på att köpa Manchester United) och Eagle Football Holdings (fem klubbar, inklusive Olympique Lyonnais och Crystal Palace).

Tidigare i år släppte Uefa en rapport om att fler än 180 klubbar världen över är del av en multiklubbstruktur. 2012 var det färre än 40 klubbar. I samband med rapporten varnade Uefa för att multiklubbmodellen hotade fotbollens integritet, men snarare än att strama åt regelverket meddelade Uefa i somras att reglerna lättas för att tillåta klubbar med samma ägare att mötas i europeiska klubblagsturneringar.

ANNONS

Kanske kommer den förändringen Girona till gagn i framtiden.

Helgens hetaste

Juventus – Torino

Årets första Derby della Mole, derbyt mellan de två Turinklubbarna Juventus och Torino, går av stapeln under lördagskvällen på Juventus Stadium. Juventus är fyra i Serie A-tabellen och Torino – som har tre raka utan seger – återfinns ett par platser ner, fem poäng bakom lokalrivalen.

Lördag 18.00, TV4 Fotboll

Manchester City – Chelsea WFC

Nytt toppmöte i Women’S Super League mellan två av klubbarna som på förhand väntas vara med och tampas om ligatiteln. Både lagen inledde WSL med segrar – Chelsea brottade ner Robert Vilahamns Tottenham i Londonderbyt och Filippa Angeldahls Manchester City besegrade West Ham med 2–0. City vann vårens möte i Manchester mot engelska mästarna Chelsea och lär hoppas upprepa bedriften under söndagen.

Söndag 13.30, TV10

Arsenal – Manchester City

Stormatch i Premier League mellan fjolårssäsongens två titelkombattanter. Arsenal kom till slut inte nära att pressa Manchester City, som vann ännu en ligatitel, och brukar ha svårt mot Pep Guardiolas lag. Mikel Artetas Arsenal lär dessutom vara rejält revanschsuget efter veckans nederlag i Champions League, där The Gunners föll borta mot franska Lens.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

LÄS MER:Chelsea tar sikte på femte raka titeln: ”Förväntas vinna allt”

LÄS MER:Supertalangen Lamine Yamal hyllas av Barcelonas tränare

LÄS MER:Tottenhams drömstart under Ange Postecoglou – bästa på 57 år

ANNONS