Drottningduellen – pansarvagnen vs poängmaskinen

De har gjort sex mål vardera och slåss om titeln som mästerskapets skyttedrottning. Ingen av dem har spelat en EM-final tidigare, men i kväll står de redo på Wembley, på varsin sida. Beröringspunkterna är många i superduellen Englands Beth Mead, 27, vs Tysklands Alexandra Popp, 31.

ANNONS

För båda två handlar det också om revansch. De missade nämligen fjolårets OS i Tokyo, fast av helt olika anledningar.

Medan Tyskland aldrig kvalificerade sig, och Alexandra Popp av den anledningen inte spelade turneringen (där Sverige tog silver och som Kanada vann), blev Mead överraskande petad i sista stund.

Hon hade fram till dess varit en återkommande del av truppen sedan åren i ungdomslandslagen, men under tillfälliga förbundskaptenen Hege Riise (som coachade England mellan Phil Neville och Sarina Wiegman) fanns plötsligt ingen plats för Mead.

Det tog hårt på den då 26-åriga högeryttern. Hon satt hemma och fantiserade om att spelarna som tagits ut i hennes ställe skulle misslyckas.

ANNONS

– Jag hatade mig själv för att jag kände så. Men allt hanterades så dåligt och jag var sårad, säger hon till The Telegraph.

Hon utvecklar:

– Jag satt hemma med negativa tankar om vissa av spelarna, och jag ville att det skulle gå dåligt för dem så att alla skulle inse att det varit ett misstag att inte ta med mig. Det var känslor jag aldrig upplevt tidigare, det är egentligen inte sådan jag är.

Mead: Tände en eld i mig

Samtidigt blev det en påminnelse om att lägga i ännu en växel.

– Det tände en eld i mig. Jag ville aldrig må på det sättet igen. Så jag blev mer bestämd och fokuserad än tidigare. På sätt och vis spelar jag som bäst fotboll när jag är arg.

När Sarina Wiegman, nederländskan som hyllats stort under EM, tog över som förbundskapten i höstas var Beth Mead snart gjuten igen. Och hon har levererat: 20 mål på 18 landskamper sedan i september – varav sex i EM och skyttetiteln inom räckhåll.

– Det är inget jag tänkt på tidigare, att jag en skulle komma nära. Jag är bara glad över att göra mål och assist och hjälpa laget, säger Beth Mead.

I vägen står två rejäla hinder: Tyskland, också i final, och Alexandra Popp, också på sex mål.

ANNONS

Det speciella med Popp är att hon aldrig aldrig vunnit EM, trots att Tyskland har åtta guld. Ja Popp har ens aldrig spelat ett EM då skador satte stopp för henne både 2013 och 2017.

Popp: Det utlöste all energi

Meriter saknas inte. Popp har vunnit både OS- och Champions League. Hon har redan blivit historisk under detta EM genom att ha gjort mål i fem raka matcher – alltså samtliga.

– Att ha vunnit den här kampen, och kamp är rätt ord för det, mot mina skador och att vara här nu... det gör mig väldigt stolt, säger Alexandra Popp.

Faktum var att Popp började EM på bänken, men hoppade in och gjorde mål mot Danmark.

– Jag tror att det var viktigt att jag fick göra mål i den första matchen. Jag kände att det var den kritiska punkten som utlöste all energi, säger hon själv till tyska fotbollsförbundet.

Därefter har Popp startat resten av matcherna medan ordinarie centeranfallaren Lea Schüller fått EM delvis förstört av covidsmittan.

– Det kändes som att folk redan hade räknat bort mig. Men jag har visat med ”fighting spirit” och inställning att jag fortfarande är att räkna med. Jag är inte här bara för att fylla ut truppen, säger Alexandra Popp till Uefas hemsida.

ANNONS

Beth Mead och Alexandra Popp har många saker gemensamt, inte minst drivkraften revansch, men i kväll kommer bara en av de stå med en EM-guldmedalj runt halsen på Wembley.

Så dags vet vi också vem som vunnit golden booth – priset till turneringens bästa målgörare och drottning.

Pansarvagnen Popp vs Poängmaskinen Mead

Beth Mead, 27, högerytter, England (Arsenal).

Mål: 6.

Assist: 5.

Avslut: 15.

Spelade minuter: 387.

Distans totalt: 36,7 kilometer.

Topphastighet: 28,7 km/h.

Passningsprocent: 82 procent rätt.

Fixade frisparkar: 10.

Lauls kommentar: Beth ”poängmaskinen” Mead gör mål på alla möjliga sätt. Högerfoten (tre), vänsterfoten (två), huvudet (ett). Alla mål i straffområdet dit hon smyger in från utgångspositionen till höger i Englands tremannaanfall. Fyra av målen har det gemensamt att de kommer efter flera tillslag inne i straffområdet – mottagning, avslut. Till exempel 1–0 mot Sverige. Den tiden får Mead knappast mot Lena Oberdorfs backlinje i finalen. Slår hörnor i England.

Lauls betyg: 4/5. Visst, Mead kommer vinna totala poängligan detta EM i suverän stil, men tre av målen är från 8–0-segern mot Norge. Därför får hon inte full pott i denna jämförelse som handlar om att kröna en EM-drottning. Bidrar hon till att avgöra finalen åker betyget upp.

Alexandra Popp, 31, mittfältare, anfallare, Tyskland (Wolfsburg).

Mål: 6.

Assist: 0.

Avslut: 17.

Spelade minuter: 361

Distans totalt: 40,1 kilometer.

Topphastighet: 29,4 km/h.

Passningsprocent: 55 procent rätt.

Fixade frisparkar: 5.

Lauls kommentar: Det finns en tydlig röd tråd i målen Alexandra ”pansarvagnen” Popp gör – kraftfulla satsningar med huvudet före. Fyra av sex mål på stenhårda nickar – gärna ner i marken och upp i nät – samt vristvolleyn mot Frankrike som måste vara EM:s snyggaste mål. Alla mål i straffområdet, en touch, pang – aldrig mer än så. Tysk effektivitet på gränsen till klyschan.

Lauls betyg: 5/5. Assist? Bah, det får andra sig ägna sig åt, som Svenja Huth. Popp är där hon ska vara – i straffområdet – och gör det hon ska göra – mål. Målskytt i samtliga matcher, och dubbla fullträffar i tuffaste mötet hittills: Frankrike i semin. Jag håller det som mest troligt att Alexandra Popp blir EM:s skyttedrottning.

GP:s Robert Laul på plats på Wembley.
GP:s Robert Laul på plats på Wembley. Bild: Robert Laul

LÄS MER:Succé-experten Jonas Eidevalls vassa kritik – och oro inför framtiden

LÄS MER:Från leran i Luton till värmen på Wembley – 38 år av fotbollsutveckling

LÄS MER:Alla hyllar tyska supertalangen Lena Oberdorf

ANNONS