Alla hyllar tyska supertalangen Lena Oberdorf

När BBC-experten Jonas Eidevall får frågan om vilken enskild spelare som imponerat mest under EM kommer svaret blixtsnabbt:
– Lena Oberdorf. När GP ber Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg ge sin bild av det unga, tyska mittfältsankaret kan hon inte sluta prata om 20-åringen. Till skillnad från kollegan Sarina Wiegman i England som duckar talangfrågan.

ANNONS
|

Det är på presskonferensen dagen innan EM-finalen som GP tar upp Lena Oberdorf-spåret. Förbundskapten Martina Voss-Tecklenburgs hyllningstal pågår i närmare två minuter.

– Den typen av fråga besvarar på sätt och vis sig själv. Lena Oberdorf spelar sitt andra stora mästerskap för det tyska landslaget. Om du jämför Lena 2019 (VM) med Lena 2022 (EM) ser du att hon har vuxit och utvecklats på många olika sätt.

Martina Voss-Tecklenburg tecknar bilden av en spelare som aldrig är nöjd på fotbollsplanen.

– Hon vill alltid lära sig mer för att utvecklas, och är aldrig helt tillfredsställd med sin egen prestation. Även om jag hyllar henne efter en match eller träning, så svarar hon: ”Ja, okej, men jag underpresterade där och där…”. Hon är väldigt självkritisk och självsäker på samma gång.

ANNONS

Under det pågående EM:et har Lena Oberdorf tagit ett stort steg framåt, enligt förbundskaptenen. Något som inte gått de internationella medierna förbi. Oberdorf hyllas och omskrivs i en lång rad artiklar inför finalen.

– Nu börjar hon själv inse vad hon är kapabel till. Men hon behöver också perioder av lugn och ro, där hon han koppla bort fotbollen från sitt dagliga liv, säger Martina Voss-Tecklenburg.

Hyllningen: En stor tid framför sig

Det viktigaste för en fotbollsspelare, påpekar den tyska förbundskaptenen, är att ha en bra fysik för att undvika skador.

– Om hon klarar sig från skador har Lena en stor tid framför sig. Hon får mycket stöd av lagets äldre spelare, men ironiskt nog är hon så klok, trots sin ungdom, att hon coachar de äldre spelarna tillbaka. Det leder ibland till leenden över hela träningsplanen.

Martina Voss-Tecklenburg avslutar:

– Och det handlar inte om arrogans! Utom om hennes kunskap och vetskap om sina egna förmågor.

Lena Oberdorf är född i december 2001 och spelar för tyska Wolfburg. När hon togs ut till Frankrike-VM 2019 var hon truppens yngsta spelare. I år har hon varit helt ordinarie, spelat fyra av de fem matcherna (avstängd i en).

– Jag tänker inte på att jag är 20 år. När jag är på planen känns det som att alla ser mig som en 28 år gammal spelare, säger hon själv.

ANNONS

Och tillägger:

– Jag glömmer bort min ålder, jag spelar och försöker ha kul – och gå in i duellerna för det är det är jag bäst på, säger den defensiva mittfältaren som alltså dragit på tre gula kort på 354 minuters spel.

Sarina Wiegman duckar talangfrågan

Samtidigt har unga Oberdorf har vunnit 69 dueller enligt Uefa statistik (tredje bäst i turneringen), och hon har var allra bäst i tacklingsspelet enligt samma statistik.

Sarina Wiegman, England förbundskapten, är inte lika intresserad av att diskutera unga, talangfulla EM-spelare. När GP ber henne svara på vilka som imponerat mest under EM blir svaret kort:

– Under turneringen?

Ja.

– Det är en svår fråga vid det här tidpunkten. Jag förbereder en match. Mot Tyskland. En final. Väldigt många spelare har imponerat i den här turneringen, men jag tycker inte det här är tillfället för att diskutera spelare som kanske inte ens är i vår trupp eller i Tysklands trupp.

Så välj någon i de två lagen?

– Nej. En annan fråga, tack, säger Sarina Wiegman varpå presskonferensen avslutas.

EM-finalen spelas klockan 18.00 svensk tid på Wembley i London. Återstår att se om Lena Oberdorf kommer ställa till problem för Sarina Wiegman där också.

Alla hyllar Oberdorf – blandade rubriker i Europa inför EM-finalen

ESPN:

”Lena Oberdorf är Tysklands mest värdefulla spelare inför finalen”.

OGM:

”Lena Oberdorf skiljer sig från mängden”.

Football Engine:

”Lena Oberdorf är juvelen bland Tysklands talanger”.

Independent:

”Keira Walsh mot Lena Oberdorf – striden som kan avgöra EM-finalen 2022”.

Deutsche welle:

”Lena Oberdorf är bara 20 år men styr på Tysklands mittfält. Hon pratar genom tacklingar, personlig utveckling och Sergio Ramos inflytande”.

Uefa.com:

”Tysklands Oberdorf är redo att göra avtryck på Wembley”.

GP:s Robert Laul på plats på Wembley.
GP:s Robert Laul på plats på Wembley. Bild: Robert Laul

LÄS MER:Drottningduellen – pansarvagnen vs poängmaskinen

LÄS MER:Succé-experten Jonas Eidevalls vassa kritik – och oro inför framtiden

LÄS MER:Från leran i Luton till värmen på Wembley – 38 år av fotbollsutveckling

ANNONS