Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DENNIS YLIKANGAS
Bild: DENNIS YLIKANGAS

Dickson Etuhu döms i hovrätten – efter matchfixningsmisstanken

En av svensk fotbolls mest uppmärksammade matchfixningshärvor fick i dag ett nytt kapitel när den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu dömdes i hovrätten, efter åklagarens överklagan av tingsrättens friande dom.
– Det har förstört min historia, mitt liv, har Dickson Etuhu tidigare sagt.

Utredningen om misstänkt matchfixning i matchen mellan IFK Göteborg och AIK började omedelbart efter att matchen som skulle ha spelats den 18 maj 2017 sköts upp. Hösten 2018 stod så den förre AIK-mittfältaren Dickson Etuhu tillsammans med en 37-årig man med meriter från svensk elitfotboll i rätten.

Tingsrätten gav en friande dom – och under hösten har förhandlingar i Svea hovrätt pågått sedan åklagaren Johan Lindmark överklagade domen. Han yrkar på fängelsestraff mellan ett och två år.

På onsdagen föll Svea hovrätts dom i ärendet.

Både Dickson Etuhu och hans 37-årige medmisstänkte döms till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta. I ett pressmeddelande motiverar hovrätten sitt beslut:

"Hovrätten kommer fram till att det är fotbollsspelarens uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen av vad som sades mellan männen och honom. Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp."

– Jag är självfallet nöjd med utfallet. Hovrättens dom innebär att det är klarlagt att inte ens fotbollens högsta division, allsvenskan, är fredad från matchfixning. Det här var inte viktigt bara för att klarlägga vad som är ett muterbjudande, utan också för att bekämpa korruption, säger kammaråklagare Johan Lindmark till TT.

KRÖNIKA: Domen är botemedlet svensk fotboll letat efter

Sänkt brottsrubricering

Straffet är lägre än det åklagaren Johan Lindmark yrkade på. Brottsrubriceringen är också sänks från grovt givande av muta till givande av muta. I Hovrättens dom går det att läsa att rätten slår fast att de två misstänkta männen tillsammans och i samförstånd har utlovat alternativt erbjudit en fotbollsspelare (AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos) pengar för att denne skulle påverka utgången av det allsvenska mötet med IFK Göteborg. Enligt Kenny Stamatopoulas ska de två nu fällda männen ha erbjudit honom två miljoner kronor under ett restaurangbesök där de tre männen träffades.

Åklagarsidan hade yrkat på grovt givande av muta och två års fängelse, men hovrätten dömde att brottet var av normal grad och domen blev villkorlig.

– Det är jag inte helt nöjd med. Det är för tidigt att säga om vi kommer att vilja ta detta vidare. Vi får läsa och fundera. Högsta domstolen tar i allmänhet upp rättsfrågor som kan ha större betydelse för den dömande verksamheten, och vi har inte haft så många matchfixningsmål så jag vet inte om de kommer att vara så intresserade av att titta på det här, säger Johan Lindmark.

Ärendet med Dickson Etuhu och den 37-årige mannen är det fjärde matchfixningsfallet som går hela vägen till rättegång. Tidigare i år friades två ungdomsspelare från misstankarna om medverkan i matchfixning av Hovrätten – trots att ett erkännande fanns inspelat.

Etuhu, som nyligen inlett en karriär som fotbollsagent när händelsen som startade utredningen inträffade, har i rätten beskrivit hur rättegångarna påverkat hans liv.

– Det har förstört min historia, mitt liv. Jag kan inte jobba med det jag älskar och det som jag kan. De här anklagelserna har förstört mitt liv. Min inkomst från fotbollen har försvunnit, jag lever på besparingar och letar efter en ny karriärmöjlighet, sa han.

Efter hovrättens dom berättade Dickson Etuhus försvarare Johan Åkermark för Fotbollskanalen att ärendet kan tas vidare till Högsta domstolen.

– Det mesta talar för att vi kommer ansöka om prövningstillstånd för målet i Högsta Domstolen och jag tror att vi har ganska stora chanser att få prövningstillstånd och få upp det här i HD. Detta på grund av att den här rättsfrågan aldrig har prövats förut så vitt jag vet av HD, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.