Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Tivemo: Domen är botemedlet svensk fotboll letat efter

Allsvenskan 2019 har omgärdats av kritik mot domarnas nivå.
Årets viktigaste domslut kom när den allsvenska säsongen tagit slut.
Två män fälls för matchfixningsförsöket kring AIK-IFK Göteborg 2017 – det kan vara medicinen den sjuka svenska fotbollen behöver.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Förbundet stoppar spel på en division 2-serie. Rekordmånga, 47, matcher utreds. 19 av dem bedöms ha manipulerats. En härva av misstänksamheter mot en förening i Växjö bubblar upp till ytan. En elitklubb som sedan flera år tillbaka omgärdats av matchfixningsmisstankar köper spelare som figurerat flitigt i just de sammanhangen tidigare i sina karriärer. En förundersökning kring det allsvenska mötet mellan Kalmar och Elfsborg inleds.

2019 har varit ett mörkt år för svensk fotboll. Syndromen har synts på alla nivåer, i alla miljöer. Svensk fotboll är sjuk. Likt cancer har matchfixningen spridit sig utan att den drabbade kände något till en början. Den har växt och brett ut sig i svensk fotbolls blodomlopp.

Sedlar har bytt händer. Mål släppts in. Matcher riggats.

Länge förnekades det att problemet ens existerade. Inte kan väl vår fotboll vara drabbad?

Det var den. Det är den.

Det finns dock botemedel. Förebyggande arbete i form av utbildning och informationsspridning är ett. Visselblåsarfunktionen som Riksidrottsförbundet infört en annan. Men frågan är om inte dagens fällande dom är det starkare vapnet mot ondskan som står vid fotbollens dörr?

Svea hovrätt satte in konversationen på Stockholmsrestaurangen mellan Kenny Stamatopoulos, Dickson Etuhu och 37-åringen i ett sammanhang. Rätten konstaterar att det var tydligt att duon som rest från södra Sverige för att träffa AIK-målvakten som plötsligt skulle vakta målet mot IFK Göteborg för att erbjuda honom pengar för en sämre insats.

När den första domen föll frågade sig min kollega Eric Hilmersson vem som skulle våga träda fram nu? När det bevisligen inte räckte att följa protokollet till punkt och pricka – vilket hopp fanns kvar då för fotbollsspelare som faktiskt vill vara ärliga, som faktiskt vill motverka matchfixning?

Nu finns ett bevis, också rättsligt, på att Kenny Stamatopoulos gjorde rätt som larmade. Det lönar sig att berätta. Förhoppningsvis blir det här en knuff i rätt riktning för de som tvekar. För de som i framtiden kommer bli utsatta för det Kenny Stamatopoulos blev utsatt för.

För det här var varken första eller sista gången en spelare erbjuds pengar för att rigga en match. När så sker kommer det här beskedet, beviset på att det går att få en förövare fälld, eka i öronen på den spelare som får förslaget.

LÄS MER: Dickson Etuhu döms i hovrätten – efter matchfixningsmisstanken

Det rättsliga systemet ska inte syssla med att skicka signaler. Det ska bedöma och döma varje fall för vad det är. Men när hovrätten nu beslutade sig för att ändra tingsrättens dom känns det som en klockren kapning på kriminaliteten som vill ta sig in på fotbollens planhalva. Det är ett rött kort i ansiktet på de som sprider sjukdomen matchfixning.

Det här var knappast den sista rättegången om matchfixning vi behöver stå ut med. Det återstår väldigt många matcher innan svensk fotboll kan friskförklaras. Men i dag fick vi iallafall en dos smärtlindring. Det känns väldigt skönt.