Pauline Hammarlund och Elin Rubensson jublar efter cupguldet 2019, frågan är hur möjligheterna för ett firande av SM-guldet ser ut med rådande pandemi?
Pauline Hammarlund och Elin Rubensson jublar efter cupguldet 2019, frågan är hur möjligheterna för ett firande av SM-guldet ser ut med rådande pandemi? Bild: MICHAEL ERICHSEN

Det här står på spel för GFC – skjuter på beslut om bonus

Under lördagseftermiddagen kan Göteborg FC stå där som svenska mästare, för första gången i klubbens historia. Men det återstår fortfarande frågetecken både kring firande och kring bonus till spelarna.
– Ett år som detta ska man nog vara väldigt försiktig med allting, säger klubbens ordförande Peter Bronsman.

ANNONS

Förutsättningar är enkla. Två omgångar återstår. En seger räcker. Då är SM-guldet Göteborgs. Bakom skuggar Rosengård och – teoretiskt – Kristianstad.

För att Rosengård ska snuva Göteborg på guldet behöver de vinna båda sina matcher, mot Piteå borta och mot Växjö hemma.

LÄS MER: Lagkaptenen om guldstriden hon inte får uppleva

Samtidigt får Göteborg alltså inte vinna mot vare sig Linköping på lördagen eller mot Vittsjö nästa söndag.

För att Kristianstad ska få lyfta Kronprinsessan Victorias pokal krävs två vinster samt att de hämtar in 19 mål på Göteborg och har samtliga resultat med sig i övrigt.

ANNONS

Det blir av allt att döma mycket svårt.

Föreställer en jordglob

Lyckas Göteborg vinna damallsvenskan får lagkaptenen Emma Berglund lyfta Kronprinsessan Victorias pokal efter sista matchen som spelas på Valhalla nästa söndag.

Vandringspriset, som är designat av Klara Schmidt, består av en boll i silver som sitter på en lutande och roterande axel. Priset för tankarna till en jordglob på vilken SM-vinnarnas namn allt sedan 2005 står ingraverade.

Det segrande laget får behålla en miniatyr av bollen.

LÄS MER: Göteborg allt närmare guldet

Huruvida Göteborgs spelare får någon bonus för ett eventuell SM-guld är inte bestämt. Det finns inget avtalat och har heller aldrig gjort.

– Nej, det finns det inte. Det har vi aldrig haft, säger klubbens ordförande Peter Bronsman.

Vad får spelarna om ni vinner guld?

– Det vet jag inte än. Det största kruxet är restriktionerna. Det är ett annorlunda år. Ett normalt år hade vi haft ett jädra firande. Vad vi vill är en sak, vad vi får är något annat.

”Vi ska finnas i många år till”

Han vill ändå inte utesluta att det kan bli tal om någon form av spelarbonus vid ett eventuellt SM-guld.

– Först får vi vinna guldet, sedan kan vi ta den diskussionen. Ett år som detta ska man nog vara väldigt försiktig med allting, särskilt det ekonomiska. Vi ska finnas i många år till, säger Peter Bronsman.

ANNONS
Kronprinsessan Victorias Pokal är skapad av Klara Schmidt och har delats ut sedan 2005. 2020 står duellen mellan Göteborg och Rosengård.
Kronprinsessan Victorias Pokal är skapad av Klara Schmidt och har delats ut sedan 2005. 2020 står duellen mellan Göteborg och Rosengård. Bild: BJÖRN TILLY

Från damallsvenskans intresseorganisation EFD, Elitfotboll Dam, betalas en premie för förstaplatsen på 200 000 kronor ut. Det står klubbarna fritt att besluta hur de pengarna ska användas.

Göteborg har – om det skulle bli aktuellt – inte bestämt hur.

– Alla intäkter går till täcka kostnader, säger Peter Bronsman.

Coronapandemin påverkar även ett eventuellt guldfirande.

Utesluter storbaluns

– Dels spelar vi borta, sedan handlar det om vad vi får göra. Vi vårdar vårt varumärke och kommer inte att bryta mot några råd. Det är jädrigt konstiga tider, konstaterar Peter Bronsman.

Sportchefen Lasse Svensson fyller i.

– Det är tveksamt om det blir något firande överhuvudtaget. Någon storbaluns kan det inte bli som det ser ut nu. Kanske något litet om det går vägen i Linköping.

Varken Lasse Svensson eller Peter Bronsman kommer åka till Linköping för att se matchen efter Folkhälsomyndigheten och regeringens råd att bara genomföra nödvändiga resor.

– Jag har valt att hålla mig undan så mycket man bara kan. Det gäller att skicka rätt signaler till vår omgivning. Hur gärna man än vill blir det till att följa det på tv istället. Det blir jäkligt nervöst, säger sportchefen Lasse Svensson.

LÄS MER: Jagar guld – med bara en göteborgare i laget

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS