Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Göteborg FC allt närmare SM-guld

Inget guldfirande än – men ett steg närmare kom man. Göteborg FC besegrade Växjö DFF med 3–0 och leder nu damallsvenskan med fyra poäng inför de två sista omgångarna.
– Det var en match som vi var lite nervösa för, säger Mats Gren.

Det skulle mycket till för att Göteborg FC skulle plocka hem guldet redan under söndagen. Och så blev det inte. För Kristianstad och Rosengård som är titelutmanare vann båda sina matcher komfortabelt som startade en timma tidigare än Växjö mot GFC.

Det hade nog inte lagen på Visma Arena i Växjö i tankarna när de äntrade planen. De funderade nog närmast på hur de skulle hantera den bedrövliga novembermatta som de skulle spela fotboll på. Dagen innan hade Öster och Halmstad mötts i Superettan och gräset såg inte helt välmående ut.

Göteborg kopplade grepp

Kanske var det också det dåliga underlaget som gjorde att båda lagen såg vimsiga och osäkra ut runt eget straffområde när matchen väl började.

LÄS MER: Göteborg FC jobbar extra med mental tränare

Det var hemmalaget som kom ut starkast. Redan i den andra matchminuten tvingades Jennifer Falk till en jätteräddning på ett volleyskott utanför straffområdet från hemmalagets Emmi Alanen.

Minuten senare sattes landslagsmålvakten på prov igen när Filippa Curmark tappade boll på mittplan och Signe Holt Andersen kom fri – denna gången var det Falks ben som gjorde att det fortsatt var 0–0 på tavlan.

Var laget nervösa i matchinledningen, Mats Gren?

– Det är svårt att säga precis vad det beror på. De (Växjö) kastade fram allting och chansade och rusade och fick till det också. Men vi fångade oss snabbt och gör ett tidigt ledningsmål som gör att vi inte behöver vara nervösa.

Mål var det ja. För det var som sagt inte bara gästerna som hade bekymmer runt eget straffområde. Även Växjö hade problem och när de tappade markeringen på den offensiva vingen Natalia Kuikka så var 0–1 ett faktum då hon kunde trycka dit bollen i den femte minuten.

– Vi är bra när vi hittar de ytorna och jag själv tycker det är kul att vara med i de spelet, säger framspelaren Rebecka Blomqvist.

Den ledningen skulle utökas åtta minuter senare. Detta efter att Blomqvist noterats för sin andra målgivande passning för dagen när hon hittade Pauline Hammarlunds panna via en hörnspark.

LÄS MER: Göteborg-spelarna sågade underlaget på Visma Arena

Efter den vilda inledningen så mattades den böljande spelbilden av och Göteborg började etablera mer och mer spel på Växjös planhalva. Målchanser saknades inte. Julia Roddar prövade från distans men stoppades av hemmamålvakten Vera Varis. På den efterföljande hörnan studsade andrabollen ner framför fötterna på Hammarlund och hon sköt i ribban.

Men inga fler mål i den första halvleken.

– Det var en match som vi var lite nervösa för med tanke på att Växjö har haft en bra period, säger Mats Gren.

– Så som matchen gestaltar sig efter inledningen där vi är ... Jag ska inte säga darriga, så tog vi över totalt och gjorde det bra.

Defilering i mål

I den andra halvleken hände inte mycket. GFC fortsatte att dominera som de gjorde den första halvleken bortsett från de första fem minuterna. Det skapades lite halvchanser men ingen satt i nät.

Inte förrän inhopparen Julia Zigiotti Olme sköt från distans i den 84:e matchminuten och placerade in slutresultatet 3–0.

Det återstår nu två omgångar av serien. Göteborg leder med fyra poäng före Rosengård och sex före Kristianstad. GFC har med andra ord chansen att säkra guldet när man möter tabellfyran Linköping på bortaplan på lördag.

– Det är en tuff bortamatch och vi har full respekt för dem och vi ska prestera bra. Gör vi som vi gjorde i dag ska vi nog klara av det också, säger Rebecka Blomqvist.

Fakta: Så startade Göteborg FC

Jennifer Falk – Emily Sonnett, Emma Kullberg, Emma Berglund – Julia Roddar, Filippa Angeldahl, Filippa Curmark, Vilde Böe Risa, Natalia Kuikka – Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.