Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cupvinsten innebär att Blåvitt får kvala till  Bild: LUDVIG THUNMAN
Cupvinsten innebär att Blåvitt får kvala till Bild: LUDVIG THUNMAN

De kan IFK Göteborg ställas mot i Europa League-kvalet

Svenska cupen är bärgad. Nu väntar Europa League-kval för Blåvitt. Där kan det väntas stormöte på Gamla Ullevi.

Torsdagens cupvinst innebär att IFK Göteborg får kvala till Europa League. En turnering klubben har fina minnen av i och med vinsterna 1982 i finalen mot Hamburg och 1987 mot Dundee United, då under namnet Uefa-cupen.

Senast IFK Göteborg hade en chans på att nå Europa League var 2016 då man föll mot det azerbajdzjanska laget Karabach i den sista kvalomgången med totalt 3-1 efter att ha förlorat den avgörande matchen i Baku.

LÄS MER: GP sände från Blåvitts cupfirande på Kamratgården

Lottning sker 31 augusti

I och med att IFK Göteborg vann Svenska cupen kliver man in i Europa Leagues andra kvalomgång. Samtidigt som de andra allsvenska lagen Malmö FF och Hammarby kliver in redan i den första kvalomgången.

Europa Leagues gruppspel är nu tre matcher bort. På grund av coronapandemin kommer kvalmatcherna och ett eventuellt playoff vara enkelmöten i stället för sedvanliga dubbelmöten.

Alla matcher kommer spelas utan publik, oavsett var matchen spelas. Vilket omöjliggör ett eventuellt bortafölje för de fans som hoppats kunna hänga med Blåvitt ut i Europa.

Segerskytten Alexander Farnerud om Europa League-kvalet:

– Vi ser fram emot det, absolut. Det kommer bli fler matcher och ett tufft program, men vi ser fram emot det.

Det räcker att vinna tre matcher för att nå ett gruppspel.

– Ja, precis. Det är lite kortare väg här nu, det kanske kan gynna oss. Har man lite flyt i de matcherna så kan allt hända.

Lottningen äger rum den 31 augusti i schweiziska Nyon och IFK Göteborg går in som oseedat när matcherna ska lottas och kommer ställas mot ett seedat lag. I och med lottningen avgörs också vilket lag som får hemmaplansfördelen, och det är helt oberoende av om laget är seedat eller inte.

Fakta: Förutsättningarna för cupvinnarna

• Segrande lag i Svenska cupen, herrar, kvalificerar sig för deltagande i UEFA Europa League.

• Cupvinnaren går in i kvalomgång 2, övriga två svenska representanter (Malmö FF och Hammarby IF) går in i kvalomgång 1.

• Kvalmatcherna spelas på grund av coronapandemin i enkelmöten.

• Kvalomgång 2 spelas 17 september.

• Kvalomgång 3 spelas 24 september.

• Playoff spelas 1 oktober.

• Vinnaren av den går till gruppspel.

• I och med ovanstående är IFK Göteborg just nu tre matcher från gruppspel i Europa League.

IFK Göteborgs Magnus Erlingmark, August Erlingmarks pappa, i en match i Champions Leauge mellan AC Milan och IFK Göteborg 1996.
IFK Göteborgs Magnus Erlingmark, August Erlingmarks pappa, i en match i Champions Leauge mellan AC Milan och IFK Göteborg 1996.

Då alla europeiska ligor och cuper inte är färdigspelade är det inte helt säkert vilka lag IFK Göteborg kan komma att möta. Men vissa storklubbar har redan säkrat sin plats och går in i samma kvalomgång som Blåvitt.

I den andra kvalomgången, som spelas den 17 september, kan IFK Göteborg ställas mot storklubbar som Milan, där Zlatan Ibrahimovic ryktas spela även nästa år.

– Vi är väldigt glada att vi får slåss om Europa-platser och det ser vi verkligen fram emot. Det kommer bli en tuff utmaning för oss, men vi älskar den! Vi kommer verkligen ta oss an den på bästa möjliga sätt.

Miljoner i kassan oavsett hur det går

Lennart Hedstigen driver hemsidan uefaranken och arbetar för Fotboll Skåne. Han har under coronapandemin slitit sitt hår för att nysta ut över vilka lag som når Europa League-kvalet då alla ligor och cuper blivit uppskjutna eller inställda.

– IFK Göteborg går in i kvalspelet med den svenska minimipoäng, 20 procent av nationspoängen. Det är egentligen bara Malmö FF som spelat in poäng. IFK Göteborg måste gå till Europa Leagues gruppspel och faktiskt prestera för att kunna gå på sina egna meriter. Det kvittar om man slår ut Milan eller Bala Town från Wales, klubbens ranking hänger helt och hållet på kvalet hur det går.

Som ovan nämnts, finns det fortfarande några frågetecken kring vilka Blåvitt kan komma att ställas på. FA-cup-finalen mellan Arsenal och Chelsea under lördagen kan avgöra om det kan finnas ytterligare en nitlott i bollskålen i Nyon.

– Vinner Arsenal, tar de och Leicester direktplatserna till gruppspelet och Tottenham går in i kvalomgång två och kan ställas mot IFK Göteborg. Vinner Chelsea, går istället Wolverhampton Wanderers in i kvalomgång två.

Om IFK Göteborg når gruppspelet kan de räkna in minst 30 miljoner i prispengar. Med tanke på det tuffa ekonomiska läge som råder hade det varit mer än välkommet.

– Det är klart att det skulle betyda jättemycket om vi leker med den tanken. Det är en väldigt stor inkomstkälla som vi inte har räknat med i våra budgetar än. Om vi skulle ta oss så långt är det klart att det hade varit ett positivt tillskott. Men återigen är det inget vi räknar in på något sätt än så länge. Det är fortfarande matcher som ska vinnas innan dess, sa klubbdirektör Max Markusson till GP tidigare i veckan.

Finalen av Europa League 2020/21 spelas på Gdańsk Stadium i Polen 26 maj 2021.

LÄS MER: IFK Göteborg vinner svenska cupen efter förlängningsdrama

Klara seedade lag – klubbarna Blåvitt kan ställas mot

Källa: Uefaranken.se

FC Köpenhamn (Danmark)

Wolfsburg (Tyskland)

BATE (Belarus)

Galatasaray (Turkiet)

Partizan (Serbien)

Milan (Italien)

Glasgow Rangers (Skottland)

Reims (Frankrike)

Dynamo Moskva (Ryssland)

Slovan Liberec (Tjeckien)

Willem II (Nederlänerna)

Jablonec (Tjeckien)

Kolos Kovalvka (Ukraina)

Hartberg (Österrike)

Med tanke på att alla inhemska ligor och europeiska cuper inte är färdigspelade kan det tillkomma seedade klubbar. Samt kan några av de för närvarande seedade lagen bli oseedade eller kvalificera sig till Champions League genom att vinna Europa League.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.