IFK Göteborg vinner svenska cupen efter förlängningsdrama

En vändning och ett nytt förlängningsdrama. Sedan kunde IFK Göteborg koras till cupmästare 2020. Stora hjältar i finalen mot Malmö FF? Alexander Farnerud och Patrik Karlsson Lagemyr.
– Det är sådana här bilder man har målat upp i sitt huvud, säger ”Paka”.

ANNONS
|

Förbi Gustaf VI Adolfs pokal och ut på Gamla Ullevis hybridgräs. IFK Göteborg i blått och vitt. Malmö FF i blått och lila.

Det var dags för ett rivalmöte. Det var dags för en final i Svenska cupen.

Dramatiken byggdes upp. Och fanns närvarande under lång, lång tid.

Det blev nämligen, precis som i IFK Göteborgs kvartsfinal mot Hammarby IF och semifinal mot IF Elfsborg, förlängning.

Vägen dit innehöll ett 0–1-mål från Ola Toivonen. Det kom i matchminut 40. En vänsterhörna lyftes in, skarvades vidare och landade till slut framför fötterna på Toivonen.

34-åringen drog till direkt. Malmö FF var i ledning.

ANNONS

Ställningen stod sig till matchminut 86.

IFK Göteborg forcerade då. Högerbacken Emil Holm och mittbacken Mattias Bjärsmyr bildade anfallspar.

Behrang Safari snubblade i Malmö FF-försvaret. IFK Göteborg fick ett läge. Nyss nämnde Mattias Bjärsmyr snappade upp bollen och spelade fram Patrik Karlsson Lagemyr. Yttern tog emot, tittade upp och placerade in bollen vid sidan om Johan Dahlin. Med vänsterfoten!

1–1. IFK Göteborg hade kommit tillbaka.

Bärgade första titeln sedan 2015

IFK Göteborg rivstartade där.

Redan efter fyra minuter tog sig Patrik Karlsson Lagemyr runt på kanten och spelade in till Alexander Farnerud. Inhopparen, som gjorde comeback efter skada, fick öppet mål och kunde enkelt trycka in 2–1. Det blåvita jublet visste inga gränser.

Matchen därefter? Det återstod mycket tid.

IFK Göteborg spelade tryggt och bra. Malmö FF kom inte till speciellt många målchanser. Det var 2–1 när den första förlängningshalvleken blåstes av.

– Vi får inte slappna av!

Hosam Aiesh manade på sina lagkamrater. De samlades intill sidlinjen.

Tränaren Poya Asbaghi släpade fram taktiktavlan. Ett par korta direktiv hanns med. Och faktiskt ett byte.

Ut med Patrik Karlsson Lagemyr, han som hade varit involverad i båda målen alltså. In med André Calisir. En ledning skulle försvaras.

Och försvara var precis det IFK Göteborg behövde göra. Malmö FF tryckte på med all sin tyngd och kvalitet. Det var i stort sett spel mot ett mål under förlängningens sista kvart.

ANNONS

Men IFK Göteborg höll undan. IFK Göteborg vann finalen och tog därmed deras första cuptitel sedan 2015. Den gången besegrades Örebro SK med 2–1 i finalen.

– Det känns väldigt bra.

Patrik Karlsson Lagemyr ler. Efter alla skador och bedrövelser fick han nu vinna en titel med IFK Göteborg.

– Man kan säga såhär: Det var mycket känslor efter slutsignalen. Jag började tänka på tre knäskador och fotoperation. Jag är 23 år och står här och vinner min första titel med IFK Göteborgs A-lag. Jag vet inte vad man ska säga mer.

Det var värt att lägga ner allt slit?

– Det här är ju facit liksom. Att få vinna en titel och att få göra mål och assist. Det är speciellt. Det kommer nog ta ett tag innan man förstår.

– Det här är för alla supportar, för staden Göteborg. Det är vackert.

I och med segern fick IFK Göteborg också en biljett till det stundande Europa League-kvalet. De blåvita kliver in i den andra omgången där.

– Vi är väldigt glada att vi får slåss om Europaplatser. Det kommer bli en utmaning för oss att göra det redan i år, en tuff utmaning, men vi älskar den, säger tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS

Patrik Karlsson Lagemyr igen:

– Det här är ett bevis föra att vi har gjort det bra. Det kanske inte har börjat så bra i allsvenskan, men den här vinsten betyder mycket.

Innan Europa League-spel väntar dock matcher i allsvenskan för IFK Göteborg. Redan på söndag, faktiskt. Motståndare där? Malmö FF – igen.

– De vill ha revansch då så vi får ta det ganska lugnt med firandet.

Patrik Karlsson Lagemyr ler.

– Det är sådana här bilder man har målat upp i sitt huvud. Man vill vinna SM-guld med IFK Göteborg. Att vinna cupen också stort. För mig och för föreningar. Det är bara att njuta.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Jakob Johansson, Victor Wernersson – August Erlingmark (Alexander Farnerud, 68), Alhassan Yusuf – Hosam Aiesh, Tobias Sana (Adil Titi, 116), Patrik Karlsson Lagemyr (André Calisir, 105) – Sargon Abraham (Emil Holm, 82)

ANNONS